Η πόλη της Αγγλίας απαγόρευσε σε καντίνα να πουλάει τοστ με τυρί,  με σκόπο να αντιμετωπίσει την… παραβατικότητα των εφήβων.

Απαγορεύτηκε σε πάρκο  στο Μπρίστολ η πώληση των ζεστών τοστ με τυρί από καντίνα, σε μια αγωνιώδη προσπάθεια του δήμου να καταπολεμήσει την αντικοινωνική συμπεριφορά και την παραβατικότητα των νέων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Independent, οι υπεύθυνοι πήραν αυτή την απόφαση όταν κάτοικοι της γειτονιάς, ένας δημοτικός σύμβουλος και ο διευθυντής γειτονικού λυκείου αντιτέθηκαν στην αίτηση για άδεια καντίνας, που πουλά ζεστό φαγητό. Ισχυρίστηκαν δε ότι πιθανόν εξαιτίας της θα επέστρεφαν συμμορίες μηχανόβιων στην περιοχή και θα επανεμφανίζονταν παρέες νεαρών μέθυσων που παλαιότερα είχαν προκαλέσει αναταραχές.

Ειδικά, μία από τις δημοτικές συμβούλους, ισχυρίστηκε ότι η καντίνα –που θα ήταν ανοιχτή 09:00-18:00 καθημερινά– θα παρακινούσε τους μαθητές του διπλανού σχολείο σε κοπάνες. Όπως δήλωσε η ίδια, το συγκεκριμένο σχολείο είχε ήδη πρόβλημα με τη διατήρηση της τάξης και με την ικανότητα των καθηγητών να κρατάνε τους μαθητές εντός των τειχών του.  Έτσι, για να αποτρέψουν τους εφήβους από το να χασομερούν, επέλεξαν να απαγορεύσουν την πώληση ζεστού φαγητού. Και φυσικά στην κατηγορία «ζεστών τροφίμων» συγκαταλέγεται και το αγαπημένο διεθνώς «τοστ με τυρί»!

Τι ακριβώς συνέβη;

Πριν βιαστούμε να καταδικάσουμε ως υπερβολικούς τους κατοίκους του Μπρίστολ, ίσως θα έπρεπε να ρίξουμε μια ματιά στα γεγονότα. Σύμφωνα με μαρτυρίες, που έχει καταγράψει η Independent, η περιοχή είχε πριν από λίγο καιρό γλιτώσει από ανάλογα προβλήματα, καταφέρνοντας να απομακρύνει συμμορίες νεαρών μηχανόβιων με παραβατική συμπεριφορά από το πάρκο. Με αυτό ως δεδομένο, οτιδήποτε θα μπορούσε να τους κάνει να επιστρέψουν πρέπει να φάνταζε ως εφιάλτης στα μάτια τους.

Τελικά, μπορεί η καντίνα να μην κατάφερε να πάρει άδεια πώλησης ζεστού φαγητού, όμως βρέθηκε μια συμβιβαστική λύση.  Έτσι, πήρε άδεια ώστε να συνεχίσει την πώληση κρύων τροφίμων, όπως το παγωτό και τα έτοιμα σνακ, αλλά και τσάι ή καφέ.  

Ένα ακόμη επιχείρημα των καθηγητών και του δημοτικού συμβούλου ήταν ότι η καντίνα θα μπορούσε να παρασύρει τους μαθητές, ώστε να αγοράζουν τοστ και σνακ από εκεί, αγνοώντας τις επιλογές γευμάτων που διατίθενται στο σχολείο.

Σύμφωνα με τη δημοτική σύμβουλο Claire Hiscott «Το σχολείο καταβάλλει πολλές προσπάθειες για να ενθαρρύνει την υγιεινή διατροφή, επειδή έχουμε προβλήματα με την παιδική παχυσαρκία». Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι τα τοστ με τυρί είχαν επίσημα προταθεί ως εναλλακτική λύση για τα λιπαρά και ανθυγιεινά φτηνά burgers. Παρ’ όλα αυτά, η ιδέα ακυρώθηκε. Η καντίνα λειτουργεί κανονικά στο πάρκο, αλλά τα τοστ με τυρί παραμένουν απαγορευμένα!