Μια φάρμα πρότυπο από την... ΗΠΕΙΡΟΣ 

Μια πρότυπη φάρμα φιλική προς το περιβάλλον, τα ζώα και απαραίτητη για το μέλλον και την εξέλιξη της Ελληνικής κτηνοτροφίας πρόκειται να ανοίξει σύντομα τις πύλες της.

 

Ευχάριστα νέα στο χώρο της κτηνοτροφίας, καθώς η εταιρεία Ήπειρος προέβη στη δημιουργία μιας φάρμας-πρότυπο, η οποία θα πληρεί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις ασφαλείας και υγείας των ζώων, αλλά και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη και μεταφορά τεχνογνωσίας στους συνεργάτες κτηνοτρόφους.

Η πρωτοβουλία της Ήπειρος για τη δημιουργία μιας πρότυπης φάρμας αιγοπροβάτων έχει αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά, σε ιδιόκτητη έκταση 47 στρεμμάτων, στην Καμπή Άρτας, 800 μέτρα μόλις από το εργοστάσιο της εταιρείας στον Αμμότοπο.

Ποια είναι η διαφορά της συγκεκριμένης φάρμας;

Η βασική διαφορά της συγκεκριμένης φάρμας σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη είναι ο λόγος, η αιτία για την οποία δημιουργείται. Στόχος της «Φάρμας Ήπειρος», σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς και συνεχή κτηνιατρική παρακολούθηση, είναι να  συμβάλλει στην εξέλιξη συγκεκριμένων φυλών αιγοπροβάτων, μέσω επιλεκτικής αναπαραγωγής των πιο ανθεκτικών και παραγωγικών ζώων, καθώς επίσης να εφαρμόσει πρότυπες μεθόδους σταυλισμού, διατροφής και άμελξης που να συντελούν σε αυξημένη παραγωγή γάλακτος υψηλής διατροφικής αξίας και υγιεινής.

Παράλληλα, κύριο μέλημα της δραστηριότητας της «Φάρμα Ήπειρος» αποτελεί η διασφάλιση της ευζωίας των ζώων (animal welfare), καθώς και η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της ζωικής παραγωγής στο περιβάλλον.

Η τεχνογνωσία που θα αναπτυχθεί θα είναι διαθέσιμη στους υπάρχοντες, αλλά και στους εν δυνάμει συνεργάτες-κτηνοτρόφους της Ήπειρος, στηρίζοντας έμπρακτα με αυτό τον τρόπο τη λειτουργία των μονάδων τους, μέσω της βελτίωσης του ζωικού τους κεφαλαίου και την αύξηση παραγωγής γάλακτος υψηλής ποιότητας.

Πότε θα είναι έτοιμη;

Για τη δημιουργία της φάρμας πρόκειται να επενδυθούν 4,5 εκατ. ευρώ.  Πρόκειται για μία έκταση 47 στρεμμάτων, με 5.500 τμ στεγασμένους χώρους στην πρώτη φάση υλοποίησης και άλλα 3.200 τμ στη δεύτερη φάση. Η έναρξη λειτουργίας της φάρμας θα γίνει τον Νοέμβριο 2019 και εκτιμάται ότι όταν το έργο ολοκληρωθεί το 2020 η δυναμικότητά της θα ανέρχεται στα 2.500 ζώα.