Πού θα ήταν ο Ρωμαίος χωρίς την Ιουλιέτα, ο Αντώνιος χωρίς την Κλεοπάτρα, το κρασί χωρίς το… τυρί; Κάποιοι λένε ότι πρόκειται για τον τέλειο συνδυασμό και μπορεί να έχουν και απόλυτο δίκιο! Τουλάχιστον έτσι φαίνεται να δείχνουν τα επιστημονικά ευρήματα…

 

Μια νέα επιστημονική μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση τυριού μπορεί στην πραγματικότητα να αυξήσει την ευχαρίστηση που παίρνουμε από το κρασί που πίνουμε εκείνη τη στιγμή. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο τεύχος του περιοδικού Journal of Food Science, χρησιμοποίησε μια νέα μέθοδο αισθητικής αξιολόγησης και διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τυριού, ενώ παράλληλα πίνουμε κρασί, επηρεάζει το πώς αντιλαμβανόμαστε τη γεύση του κρασιού.

Η έρευνα

Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη διεξήχθη στο Κέντρο Γευστικής Συμπεριφοράς και Διατροφής στη Γαλλία με τη συμμετοχή ανθρώπων από την πόλη της Ντιζόν, οι οποίοι καταναλώνουν συχνά κρασί και τυρί. Οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν τέσσερα κρασιά (Pacherenc, Sancerre, Bourgogne και Madiran), χρησιμοποιώντας μια νέα μέθοδο αισθητικής αξιολόγησης, που αναπτύχθηκε από τους ερευνητές για να δείξει πώς η αντίληψη και η προτίμηση του κρασιού αλλάζει μετά την κατανάλωση τυριού. Τα άτομα έλαβαν μια λίστα από αισθήσεις, την οποία χρησιμοποίησαν για να περιγράψουν τι τράβηξε την προσοχή τους την ώρα που γεύονταν το κρασί, έπειτα από κάθε μια από τρεις γουλιές από το ποτήρι.

Όταν αξιολογήθηκαν τα αρχικά αποτελέσματα, η διαδικασία επαναλήφθηκε, με τη διαφορά ότι οι συμμετέχοντες έτρωγαν ένα κομμάτι τυρί μετά από κάθε γουλιά.  Τα τυριά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν τα: Epoisses, Comté, Roquefort, Crottin de Chavignol.

 iStock 1129162371

Τα αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση τυριού επηρέαζε την περιγραφή όλων των κρασιών και κυρίως την προτίμηση των συμμετεχόντων ως προς αυτά. Κανένα από τα τέσσερα τυριά που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη δεν είχε αρνητική επιρροή στην προτίμηση των κρασιών. Το πόσο ένα κρασί άρεσε στους συμμετέχοντες αυξανόταν ή παρέμενε στα ίδια επίπεδα προτίμησης μετά την κατανάλωση του τυριού.

Στα δύο κόκκινα κρασιά (Bourgogne [Βουργουνδία] και Madiran [Μαντιράν]), τα τέσσερα τυριά μείωσαν τη διάρκεια της κυριαρχίας της τανικότητας και αύξησαν το άρωμα των φρούτων. Στο γλυκό λευκό κρασί Pacherenc (Πασερένκ) η διάρκεια της κυριαρχίας της γλυκύτητας δεν άλλαξε με την κατανάλωση του τυριού, αλλά στο λευκό ξηρό κρασί, τo Sancerre (Σανσέρ), τα τυριά είχαν αντίκτυπο στο κυρίαρχο άρωμα.

Με λίγα λόγια, όπως δήλωσε και η επικεφαλής της έρευνας Mara V. Galmarini, αν θέλουμε το κρασί που πίνουμε να έχει καλύτερη γεύση, καλό θα είναι να έχουμε κοντά μας ένα  πλατό -ταιριαστών όμως- τυριών!