Τι κοινό έχει ο Σαλβαντόρ Νταλί με το… τυρί; Μήπως ο γνωστός ζωγράφος ήταν και αυτός ένας τυρολάτρης; Μπορεί… αν κρίνουμε από το τι τον ενέπνευσε για να δημιουργήσει έναν από τους διασημότερους πίνακές του!

Όταν ο Όμηρος ξεκινά την Οδύσσεια, ζητά τη βοήθεια της μούσας για να του δώσει έμπνευση. Και είναι γνωστό πως μέχρι σήμερα ο κάθε καλλιτέχνης βρίσκεται σε μια διαρκή διαδικασία αναζήτησής της. Ωστόσο, κάποιοι καλλιτέχνες είναι φορές που τη συναντούν σε πράγαμτα και καταστάσεις καθημερινά, όπως ας πούμε σε ένα κεφάλι… τυρί!

Πολλοί είναι οι ζωγράφοι που το χρησιμοποίησαν ως μοντέλο στα έργα τους. Από την περίοδο της Χρυσής Ολλανδικής Εποχής και του φλαμανδικού μπαρόκ έως σήμερα, το τυρί πολλές φορές έχει υπάρξει ο πρωταγωνιστής σε ζωγραφικά έργα. Άλλωστε οι νεκρές φύσεις με «πρωταγωνιστές» – μοντέλα τρόφιμα, πέρα από το γεγονός ότι ήταν αγαπητές στους φιλότεχνους, προμήθευαν τους δημιουργούς τους με ένα -τουλάχιστον- χορταστικό γεύμα.

Τι σχέση έχει ο Νταλί με το τυρί;

Είναι γεγονός ότι ο κορυφαίος εκπρόσωπος του σουρεαλισμού, Σαλβαδόρ Ντάλι, εμπνεύστηκε από ένα ιδιαίτερα λιπαρό και ρευστό Camembert για να «δημιουργήσει» τα ρολόγια στο έργο του «Η Εμμονή της Μνήμης». Πρόκειται για έναν πίνακα που αποτελεί μία από τις πιο αναγνωρίσιμες εικόνες στην ιστορία της Τέχνης.

Κάποιοι κριτικοί έσπευσαν να δηλώσουν, όταν είδαν το έργο, ότι η βασική επιρροή προήλθε από τη Θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν. Παρ’ όλα αυτά, ο Νταλί τους προσγείωσε μάλλον ανώμαλα, δηλώνοντας ότι δεν επρόκειτο για τίποτε άλλο πέρα από «το τρυφερό, υπερβολικό, μοναχικό και παρανοϊκό Camembert του χρόνου και του χώρου».

 

Το τυρί στον καμβά

Ποιοι άλλοι καλλιτέχνες όμως εμπνεύστηκαν από… τυριά; Ας δούμε κάποια εργα, από διαφορετικές περιόδους και ζωγράφους.

2aBodegón con quesos Rijksmuseum 1024x756

Ολλανδικό συμπόσιο με τυρί, ψωμί, καρύδια και φρούτα – του Φλόρις φαν Ντάικ

Clara Peeters Still Life with Cheeses Almonds and Pretzels

Νεκρή φύση με Τυριά, Αμύγδαλα και Πρέτζελ – της Κλάρα Πέιτερς

Pieter Claesz Still Life with Cheese and Fruit

Πρωινό με φρούτα και τυρί σε καλάθι – του Πίτερ Κλες

k

Christian Furr