Προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) αποδόθηκε πλέον ένα από τα πιο γνωστά κυκλαδίτικα τυριά, το Αρσενικό Νάξου, και μάλιστα από απαστερίωτο γάλα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν.

Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η αίτηση καταχώρισης του «Αρσενικού Νάξου» στο μητρώο των προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης (ΠΟΠ).

Η διαδικασία παραγωγής του γίνεται από έμπειρους τυροκόμους που ξέρουν καλά τον χρόνο τυροκόμησης, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής και τη σύσταση της χλωρίδας της.

Η προστατευόμενη ονομασία προέλευσης του συγκεκριμένου τυριού έρχεται να προστεθεί στα πάνω από 1.460 ήδη προστατευόμενωναπό την Ευρωπαϊκή Ένωση διατροφικών προϊόντων.

naxos arseniko tiri babouni tirokomeio

Περιγραφή του προϊόντος για το οποίο ισχύει η ονομασία σύμφωνα με την Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

 Το Αρσενικό Νάξου είναι επιτραπέζιο, ώριμο, σκληρό τυρί που παρασκευάζεται παραδοσιακά από μη παστεριωμένο αιγοπρόβειο γάλα. Το τυρί Αρσενικό Νάξου, το οποίο διατίθεται στο εμπόριο σε ακέραια κεφάλια, παρουσιάζει τα ακόλουθα φυσικά χαρακτηριστικά:

σχήμα κυλινδρικό, βάρος 1 Kg έως 4 Kg

χρώμα υπόλευκο έως υποκίτρινο με σκληρή και σχετικά λεπτή σε πάχος επιδερμίδα.

Η περιεκτικότητα σε λίπος επί ξηράς ουσίας δεν πρέπει να είναι μικρότερη από 43 %, η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες δεν πρέπει να είναι μικρότερη από 27 %, ενώ η περιεκτικότητα σε υγρασία δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 38 % και το ποσοστό άλατος δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο από 3,5 %.

Τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος, που το διαφοροποιούν από άλλα σκληρά τυριά, είναι η έντονη πικάντικη, ευχάριστη και αλμυρόγλυκη γεύση, η βουτυρένια και απαλή υφή του και το πλούσιο άρωμα.

Με την πάροδο της ωρίμανσης γίνεται περισσότερο πικάντικο και αρωματικό.

Λόγω της χρησιμοποίησης μη παστεριωμένου γάλακτος, το «Αρσενικό Νάξου» θα πρέπει να παραμείνει για τουλάχιστον 3 μήνες για ωρίμαση πριν από την αποδέσμευσή του προς κατανάλωση, ώστε να διασφαλισθεί η απουσία τυχόν ανεπιθύμητων μικροοργανισμών.

Η περίοδος παρασκευής του προϊόντος είναι από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Μάιο.