Μπέργκαμο #μηνπαραιτείσαι! Ο γαλακτοκομικός κόσμος της περιοχής θέτει σε εφαρμογή ενέργειες για την υποστήριξη του μηχανισμού διάσωσης, επαναφέροντας στη δράση τους συνταξιούχους τυροκόμους και παραγωγούς.

Επιμέλεια της Χριστίνας Παιδάκη σε ένα κείμενο του Fernando Marzillo

«Αν και αυτές δεν είναι οι καλύτερες μέρες να μιλάμε για τυρί και όλα όσα εμφανίζονται στα τραπέζια μας, σε ράφια των σούπερ μάρκετ και σε πολυτελή καταστήματα τροφίμων, όπου εκτίθενται όπως τα ρούχα σε καταστήματα μόδας, μου φαίνεται περισσότερο από φυσικό να εκφράσει κάποιος σήμερα με σεβασμό την πλήρη αλληλεγγύη του σε έναν τόπο και τους κατοίκους του, οι οποίοι, άγνωστο για ποιον παράξενο λόγο, δοκιμάζονται και πλήττονται τόσο σκληρά από τον κορωνοϊό.

20200321 083753 630x415

Ένας τόπος που αντιπροσωπεύει παραγωγικά τα σύμβολα της ιταλικής τυροκομίας και είναι η μήτρα πολλών τυριών ΠΟΠ και ΠΓΕ της Ιταλίας. Μια οικονομία που εκπροσωπείται κυρίως από αγρότες, κτηνοτρόφους και μεταποιητές, αλλά και από πατέρες και μητέρες της οικογένειας, από παιδιά και εγγόνια που δεν καταλαβαίνουν… Και από παππούδες, που με τις εμπειρίες της μακράς ζωής τους και τη σοφία που κέρδισαν, δεν μπορούν να δώσουν απαντήσεις, παρά μόνο να βρίσκονται νοερά κάτω από μια μεγάλη πινακίδα που εμφανίστηκε σε ένα ξενοδοχείο υπό κατασκευή στην πόλη Μπέργκαμο και φέρει την επιγραφή: BERGAMO #molamia, που σημαίνει στην τοπική διάλεκτο ΜΠΕΡΓΚΑΜΟ, μην παραιτείσαι.

5 1

Εάν αυτοί, και τα περισσότερα από τα σκληρά δοκιμαζόμενα εδάφη της Po Valley, έχουν το θάρρος να το πιστέψουν, εμείς που βρισκόμαστε ασφαλείς στα σπίτια μας δεν μπορούμε να αρνηθούμε το θαύμα της αλληλεγγύης, που εκφράζεται με χίλιες μορφές και χειρονομίες. Κατά τον ίδιο τρόπο, ο παραγωγικός τομέας εφαρμόζει δράσεις για τη στήριξη της μηχανής διάσωσης που στήθηκε από εξαίρετους γιατρούς, νοσοκόμους, εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και εθελοντές. Όλοι, παραβλέποντας την υγεία τους και τις πάρα πολλές άγρυπνες νύχτες, με μοναδική συντροφιά τα σημάδια από τις μάσκες και τους μαύρους κύκλους στο πρόσωπο.

EsseLunga Bergamo coronavirus 2020

Ο γαλακτοκομικός κόσμος δραστηριοποιείται επίσης με αυτή την έννοια της αλληλεγγύης τόσο σε μεγάλες όσο και σε λιγότερο αντιπροσωπευτικές “πραγματικότητες”. Οι χρηματικές δωρεές και τα τηλεφωνήματα σε συνταξιούχους τυροκόμους και εργάτες στην παραγωγή πολλαπλασιάζονται. Επιπλέον, οι βάρδιες αναδιαμορφώνονται για να διασφαλιστεί η συνέχεια της παραγωγής και η κανονικότητα στην παράδοση του γάλακτος και των τυριών που, ειδικά σήμερα, δεν πρέπει να λείπουν από κανένα σπίτι.»

Εάν σας ενδιαφέρει να παρακολουθείτε τα νέα της ιταλικής πόλης, που πλήττεται περισσότερο, η σελίδα στο facebook είναι αυτή: https://www.facebook.com/Bergamo-molamia-108466094118741