Στην πραγματικότητα όλα, αλλά έχει και κάποιες σταθερές προτιμήσεις, που μοιράζεται αποκλειστικά με τους cheeselovers!

Ρωτήσαμε τον Ηλία Μαμαλάκη για τα τυριά που αγαπά περισσότερο, εκείνα που θέλει να έχει στο ψυγείο του για την ώρα που ο οργανισμός του ζητάει τυρί.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο Ηλίας (μας) έχει γράψει το πρώτο βιβλίο για τα ελληνικά τυριά, που αντίστοιχό του δεν έχει κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα στην Ελλάδα. Η σχέση του μαζί τους είναι σχεδόν ερωτική και τα απολαμβάνει καθημερινά, χωρίς να αποκλείει και κάποια που παράγονται σε άλλες χώρες. Η απάντησή του ήταν χειμαρρώδης, όπως και ο ίδιος:

572 451 anthotiro cheeselovers

«Η Κρητική καταγωγή μου με έχει συνδέσει γενετικά θα έλεγα με τον ξηρό κρητικό αθότυρο.

Είναι μαγικό το πώς εξελίσσεται μέσα στο χρόνο χάνοντας υγρασία από το αλάτισμα μέχρι που μπορεί να φτάσει να γίνει ένα πολύ σκληρό τυρί κατάλληλο για τις μακαρονάδες. Η πρώτη στέρηση που αισθάνομαι όταν κάνω  δίαιτα είναι αυτός ο Ξηρός Κρητικός Αθότυρος.

Πέραν από αυτόν αγαπώ κάθε είδους τυρί.

Θα έβαζα δεύτερη στη σειρά μια κεφαλογραβιέρα από τη στερεά Ελλάδα, η οποία βρίσκεται πάντοτε στο ψυγείο μου. Και οπωσδήποτε ένα Ξηρό Μηλέικο παλιωμένο.

turi krema katiki domokou

Μου αρέσει πολύ το Κατίκι Δομοκού, η Τυροβολιά Μυκόνου και φυσικά η Φέτα.

Όσο αφορά τα ξένα τυριά, η ιταλική, πικάντικη γκοργκοντζόλα, το ώριμο βρετανικό στίλτον, το αληθινό γαλλικό ροκφόρ.

mamalakis 768x424 1

Γενικά η ζωή μου είναι γεμάτη τυριά.  Έχω το προνόμιο να έχω χαμηλή χοληστερίνη και να τα απολαμβάνω σε καθημερινή βάση».