Γιατί έχουν ξεσηκωθεί οι κορυφαίοι αρχιμάγειροι της Ιταλίας από αυτόν τον πρωτοφανή συνδυασμό τυριού και σοκολάτας; Πρόκειται για «έξυπνο» ή για «αποτροπιαστικό» προϊόν;

Η Nutella και η μοτσαρέλα είναι δύο εμβληματικά ιταλικά προϊόντα. Το γνωστό άλειμμα σοκολάτας με φουντούκι είναι τόσο διάσημο και δημοφιλές όσο και το μαλακό αγελαδινό ή βουβαλίσιο τυρί που γίνεται η τέλεια επικάλυψη πίτσας όταν λιώνει στον φούρνο.

Σας είχε περάσει ποτέ από το μυαλό να δοκιμάσετε μια μοτσαρέλα απ’ όπου ξεχειλίζει σοκολάτα; Δυστυχώς ή ευτυχώς, αν θέλετε, μπορείτε πια να το κάνετε.

Ένα μικρό τυροκομείο στην Πούλια (Puglia), στον νότο της Ιταλίας, ξεκίνησε την παραγωγή μιας μοτσαρέλα γεμιστής με Nutella. Το άλειμμα «διπλώνεται» μέσα στις μπάλες της μοτσαρέλα και η γλυκιά γέμιση απελευθερώνεται όταν κόβεται το τυρί, σαν να πρόκειται για ένα επιδόρπιο σοκολάτας.

Progetto senza titolo 2

«Αρχίσαμε να πειραματιζόμαστε πριν από λίγο καιρό, όταν ο μικρός μας γιος, που αγαπά τη Nutella, αναρωτιόταν αν θα μπορούσαμε να του φτιάξουμε μια μοτσαρέλα γεμιστή με το αγαπημένο του άλειμμα. Κάπως έτσι ξεκίνησε ο σύζυγός μου και η προσπάθειά του στέφθηκε με επιτυχία.  Τα παιδιά που λατρεύουν τη Nutella, τώρα μπορούν να την τρώνε μέσα στη μοτσαρέλα τους», έχει δηλώσει η Enza Semeraro, ιδιοκτήτρια του τυροκομείου με το δικό του πωλητήριο, που βρίσκεται στη μικρή πόλη Μαρτίνα Φράνκα (Martina Franca).

Οι Semeraros ονόμασαν το νέο προϊόν «σοκολατένια μοτσαρέλα» και προτείνουν να την απολαύσετε ως επιδόρπιο, αφού η γεύση της Nutella επικρατεί έναντι του τυριού. Ξεκίνησαν να την παράγουν ειδικά για γάμους και γιορτές, αλλά τώρα πια δεν προλαβαίνουν τις παραγγελίες.

Όμως, και δικαίως θα έλεγα, σε μια χώρα όπου οι μαγειρικές παραδόσεις είναι και παραμένουν ζωντανές για αιώνες, η nutzzarella έχει ήδη προκαλέσει διαμάχες και τον αποτροπιασμό των τυρολατρών αλλά και βραβευμένων με αστέρια Michelin σεφ.

«Πρόκειται για ένα βδέλυγμα. Αυτό δεν είναι μοτσαρέλα, μοιάζει περισσότερο για ένα μασκάρεμα που εμπνεύστηκε κάποιος μόνο και μόνο για εκπλήξει και να προκαλέσει », δήλωσε ο Domenico Raimondo, πρόεδρος της Ιταλικής Κοινοπραξίας για την Προστασία της Βουβαλίσιας Μοτσαρέλα της Καμπανίας και ιδιοκτήτης ενός κορυφαίου τυροκομείου στην Pattipaglia, μια πόλη στη νότια περιοχή της Καμπανίας, όπου γίνεται η πραγματική ιταλική μοτσαρέλα.

Το λόμπι του υπερασπίζεται από την παραχάραξη τη μόνη αναγνωρισμένη και προστατευμένη σε ευρωπαϊκό επίπεδο μοτσαρέλα, η οποία παρασκευάζεται αποκλειστικά με γάλα βουβάλου (όχι γάλα αγελάδας, όπως η έκδοση Semeraro) σε περιορισμένη γεωγραφική περιοχή που περιβάλλει τη Νάπολη. Το νωπό γάλα βουβάλου έχει μια ισχυρότερη γεύση από το συνηθισμένο αγελαδινό, επιτρέποντας τη δημιουργία της γλυκιάς γεύσης της μοτσαρέλα και την ελαστική συνοχή της. «Η πραγματική μοτσαρέλα γεμίζει το στόμα σε κάθε μπουκιά με γάλα, όχι με σοκολάτα», κατέληξε ο Raimondo.

Κατά την άποψή του, ο κίνδυνος προσθήκης της Nutella στη μοτσαρέλα θα μπορούσε να οδηγήσει σε επικίνδυνη μαγειρική «παρεκτροπή» και υπέρβαση των ορίων: «Λατρεύω τη Nutella, είναι ένα από τα κορυφαία προϊόντα της Ιταλίας. Ακριβώς όπως και η μοτσαρέλα, ένα πραγματικά θείο τυρί που φτιάχνουμε με πάθος και σύμφωνα με την παράδοση εδώ και αιώνες. Είναι δύο ξεχωριστά προϊόντα, που πρέπει να παραμείνουν ξεχωριστά».

a3637cd911eb022eb7e7719a8d2bc9a6

Το πείραμα των Semeraro ενόχλησε και κορυφαίους ιταλούς σεφ, αφήνοντας τους άφωνους και σαφώς ενοχλημένους.

Η βουβαλίσια μοτσαρέλα είναι signature πιάτο του ναπολιτάνου σεφ Andrea Aprea στο δυάστερο εστιατόριο Vun. «Η μοτσαρέλα είναι ειδικότητά μου. Η μοτσαρέλα είναι μοτσαρέλα, τελεία και παύλα. Δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο».

Οι σεφ του Βορρά είναι επίσης απογοητευμένοι. Ο Paolo Griffa του Grand Hotel Royal και του μισελενάτου εστιατορίου Petit Royal, στο κομψό θέρετρο του Courmayeur, λέει ότι δεν θα το «προσθέσω ποτέ στο μενού μου», αλλά παραδέχεται ότι είναι περίεργος να το δοκιμάσει.

Από την άλλη, δεν λείπουν και σεφ όπως ο Martino Ruggiero του τριάστερου παρισινού Pavillon Ledoyen, που ενώ πιστεύει στη διατήρηση της παράδοσης, πιστεύει και στην εξέλιξή της. Αφού δοκίμασε μάλιστα το προϊόν των Semeraro δήλωσε ότι είναι πιθανόν να κάνει μεγάλο σουξέ εντός και εκτός συνόρων!