Το νομικό πλαίσιο που προβλέπει ποινές για όσους παρανομούν γίνεται ακόμη πιο αυστηρό φτάνοντας τις 300.000 ευρώ, ενώ κατά περίπτωση αγγίζει ακόμη και το 6% του τζίρου.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει στόχο να χτυπήσει τις παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων, με γνώμονα την προστασία των ελληνικών προϊόντων και κατ’ επέκταση των Ελλήνων παραγωγών και καταναλωτών από αθέμιτες πρακτικές.

Με διάταξη που θα συμπεριληφθεί στο «ερανιστικό» νομοσχέδιο (σ.σ. νομοσχέδιο που αναφέρεται σε πολλά διαφορετικά θέματα), το εύρος των διοικητικών προστίμων που αφορούν στον τομέα των τροφίμων για παραβάσεις σχετικές με τον τόπο παραγωγής, προέλευσης ή μεταποίησης γίνεται πολύ αυστηρότερο.

Το ύψος των προστίμων

Η συγκεκριμένη διάταξη προβλέπει για τους παραβάτες την επιβολή διοικητικού προστίμου ύψους που θα φτάνει έως και 300.000 ευρώ.

Αν, ωστόσο, μια τέτοια παράβαση διαπραχθεί από επιχείρηση με κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια ευρώ, το πρόστιμο ορίζεται σε ποσοστό έως 6% του κύκλου εργασιών της.

iStock 481963885

Προστασία για τα ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ τυριά!

Επίσης, για πρώτη φορά γίνεται αξιόποινη πράξη και τιμωρείται με τουλάχιστον δύο έως και πέντε έτη φυλάκισης και χρηματική ποινή η παραγωγή, εισαγωγή, αποθήκευση, διακίνηση ή διάθεση στην κατανάλωση τροφίμων που εμφανίζουν άλλο τόπο παραγωγής ή προελεύσεως από τον πραγματικό τους ή εμφανίζονται με ενδείξεις Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.), Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.) ή ως Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα (Ε.Π.Ι.Π.) χωρίς να το δικαιούνται.

Και επειδή στη λίστα των προϊόντων αυτών των κατηγοριών τα τυροκομικά μας κατέχουν σπουδαία και περίοπτη θέση, η προστασία τους είναι απαραίτητη και αναγκαία!