Εάν είστε γνήσιοι cheeselovers τότε σίγουρα κάθε πληροφορία σχετικά με το αντικείμενο του έρωτά σας είναι όχι μόνο ενδιαφέρουσα αλλά και απαραίτητη.

1. Υπάρχουν περισσότερες από 2.000 είδη τυριών παγκοσμίως.

Πόσους τύπους τυριών μπορείτε να ονομάσετε χωρίς να γκουγκλάρετε την ερώτηση στο διαδίκτυο ή να ανατρέξετε σε βιβλία; Συνολικά υπάρχουν περισσότερες από 2.000 είδη στον κόσμο, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστείτε περίπου 5,5 χρόνια για να τα γευθείτε όλα εάν δοκιμάζετε από ένα τυρί κάθε ημέρα και εφόσον καταφέρετε να τα βρείτε!

Ίσως αυτή να είναι η πιο σημαντική πληροφορία για το τυρί και το γεγονός ότι από την ίδια πρώτη ύλη, το ζωικό γάλα, μπορούν να δημιουργηθούν χιλιάδες διαφορετικά προϊόντα.

10 sovara 1

2. Το Gouda είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τύπους τυριού παγκοσμίως

Το Gouda είναι ένα ημίσκληρο τυρί φτιαγμένο από αγελαδινό γάλα,που «κατάγεται» από τις Κάτω Χώρες -την Ολλανδία δηλαδή. Το βρίσκουμε στην αγορά σε διαφορετικές φάσεις ωρίμασης, που διαφοροποιούν τόσο την υφή όσο και τη γεύση του. Το Gouda παραμένει για πολλά χρόνια στη λίστα με τα πιο δημοφιλή τυριά στον κόσμο και κυκλοφορεί στις περισσότερες χώρες.

3. Υπάρχουν διάφοροι τύποι «μουχλιασμένου» τυριού

Η παρουσία μούχλας δεν είναι κάτι που ενδείκνυται όταν πρόκειται για φαγητό, τις περισσότερες φορές μάλιστα αποτελεί ένδειξη ότι ένα προϊόν έχει χαλάσει και μπορεί να έχει γίνει τοξικό για τον άνθρωπο.Ωστόσο, το τυρί αποτελεί εξαίρεση και υπάρχουν διάφοροι τύποι του, που έχουν αναπτύξει αυτό που λέγεται «ευγενής μούχλα». Αυτά τα τυριά φυσικά μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια,ενώ συχνά είναι και ιδιαίτερα θρεπτικά. Το μπλε τυρί είναι ίσως το πιο διάσημο ανάμεσά τους, εκτός από την gorgonzola, το stiltonκαι το Roquefort.Στην Ελλάδα, ένα τυρί με λευκή «ευγενή μούχλα», ιδιαίτερα ενδιαφέρον, παράγεται στην Τήνο και λέγεται καρίκι.

4. Το βαρύτερο τυρί που παράχθηκε ποτέ ζύγιζε 26.000 κιλά (26 τόνους).

Ένα τυπικό τυρί πωλείται από τη λίβρα ή το κιλό, αλλά συνήθως παράγεται και συσκευάζεται σε μεγαλύτερους τροχούς τυριού. Το βαρύτερο τυρί στον κόσμο ζύγιζε 26τόνους και παρήχθη από έναν τυροκομείο στον Καναδά. Αυτό συνέβη το 1995, το τυροκομείο λέγεται Agropur, βρίσκεται στο Granbyτου Quebecκαι είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Αμερικής. Δημιουργήθηκε για την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Loblawsκαι μπήκε αμέσως στο βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες.

5. Η PizzaHut χρησιμοποιεί περίπου 136.000.000 (εκατόν τριάντα έξι εκατομμύρια κιλά = 300 εκατομμύρια λίβρες) τυριού ετησίως.

Η ποσότητα μοιάζει αστρονομική φυσικά, όμως η συγκεκριμένη εταιρεία έχει καταστήματα σε πάρα πολλές ώρες και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το τυρί αποτελεί το βασικό υλικό σχεδόν για κάθε πίτσα.

6. Η κατανάλωση τυριού 30 λεπτά πριν τον ύπνο μπορεί να βοηθήσει στον ύπνο.

Το τυρί είναι πλούσιο σε τρυπτοφάνη, που μέσω της σεροτονίνης βοηθά να εκλυθεί μελατονίνη, η ορμόνη που ρυθμίζει τον ύπνο μας. Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση 20-30 γρ. τυριού βοηθά σε έναν ύπνο καλύτερης ποιότητας ή στη χαλάρωση που είναι απαραίτητη για να κοιμηθούμε.

10 sovara 3

7. Τα κορυφαία 10 τυριά σε πωλήσεις σε όλο τον κόσμο.

Όσον αφορά τα κορυφαία είδη τυριών με τις καλύτερες πωλήσεις στον κόσμο, οι περισσότεροι θα μπορούσαμε να αναφέρουμε τα μισά από αυτά. Αλλά είναι τα υπόλοιπα που κάνουν αυτή τη λίστα τόσο ενδιαφέρουσα… Και πιο ενδιαφέρον στοιχείο απ’ όλα, ότι η φέτα είναι ανάμεσα στα δέκα και μάλιστα στη θέση 8! Αυτά είναι λοιπόν τα 10 πιο ευπώλητα, σύμφωνα με το site theverybesttop10.com:

10 – Τυρί κρέμα (αγαπημένο τυρί του 2% των τυροφάγων)

9 – Camembert (αγαπημένο τυρί του 2% των τυροφάγων)

8 – Φέτα (αγαπημένο τυρί του 3% των τυροφάγων)

7 – Wensleydale (αγαπημένο τυρί του 6% των τυροφάγων)

6 – Stilton (αγαπημένο τυρί του 6% των τυροφάγων)

5 – Παρμεζάνα (αγαπημένο τυρί του 6% των τυροφάγων)

4 – Brie (αγαπημένο τυρί του 9% των τυροφάγων)

3 – Red Leicester- Κόκκινο Λέστερ (αγαπημένο τυρί του 12% των τυροφάγων)

2 – Mozzarella – Μοτσαρέλα (αγαπημένο τυρί του 16% των τυροφάγων)

1 -Cheddar – Τσένταρ (αγαπημένο τυρί του 38% των τυροφάγων)

8. Οι τρύπες στο Emmental είναι αποτέλεσμα ζύμωσης.

Οι τρύπες στο Emmental είναι ένα μυστήριο για μερικούς, ενώ υπάρχουν γονείς που «εξηγούν» στα παιδιά τους ότι υπεύθυνα για τις τρύπες είναι τα μικρά ποντίκια που τρώνε το τυρί! Φυσικά αυτό δεν είναι αλήθεια, αλλά είναι ένα χαριτωμένο παραμύθι. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, οι οπές είναι αποτέλεσμα της διαδικασίας ζύμωσης,κατά την οποία ένα βακτήριο απελευθερώνει διοξείδιο του άνθρακα όταν καταναλώνει το γαλακτικό οξύ, σχηματίζοντας φυσαλίδες. Το όνομά της είναι: προπιονική ζύμωση.

9. Υπάρχει άραγε Ημέρα των cheeselovers στο ημερολόγιο;

Ναι και είναι διαφορετική από την Παγκόσμια μέρα τυριού, που γιορτάζεται στις 4 Ιουνίου.
Η ημέρα που είναι αφιερωμένη στους απανταχού cheeseloversείναι χειμωνιάτικη και είναι η 20η Ιανουαρίου!

QUESO TETILLA

10. Θα σκεφτόσασταν να ζητήσετε ένα «στηθάκι» από τον τυροπώλη σας;

Και όμως, στην Ισπανία όχι μόνο το ζητούν, αλλά είναι και προϊόν ΠΟΠ, παραγόμενο στην επαρχία της Γαλικίας. Το όνομά του στα ισπανικά είναι Tetilla, λέξη που χρησιμοποιείται ως υποκοριστικό του teta, που σημαίνει γυναικείο στήθος.