Και οι γαλακτοπαραγωγοί των ΗΠΑ αναγκάζονται να πετούν γάλα, καθώς η πανδημία επηρεάζει δραματικά την παγκόσμια αγορά τροφίμων.

Απόδοση κειμένου: Αθηνά Ιωάννου, από το πρωτότυπο δημοσιευμένο του P.J. Huffstutter στο Reuters

Σικάγο – Ο γαλακτοπαραγωγός Τζέισον Λέιντλ ένιωσε το στομάχι του να καίει όταν πήρε το τηλεφώνημα μια Τρίτη βράδυ. «Είναι αναγκαίο να αρχίσετε να πετάτε το γάλα σας», του είπε από την άλλη άκρη της γραμμής η επαφή του από την Dairy Farmers of America (DFA), τον μεγαλύτερο συνεταιρισμό γαλακτοκομικών ΗΠΑ.  

Παρά την έντονη ζήτηση για βασικά τρόφιμα όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, η αλυσίδα εφοδιασμού γάλακτος ήδη αντιμετωπίζει πολλές διαταραχές που εμποδίζουν τους γαλακτοπαραγωγούς να διοχετεύουν τα προϊόντα τους στην αγορά.

Το μαζικό κλείσιμο εστιατορίων και σχολείων τους ανάγκασε σε μια ξαφνική μετάβαση από αυτές τις χονδρικές αγορές σε καταστήματα λιανικής πώλησης, προκαλώντας εφιάλτες σε θέματα υλικοτεχνικής υποστήριξης και συσκευασίας για τις φάρμες που επεξεργάζονται γάλα, βούτυρο και τυρί. Οι εταιρείες μεταφορών με φορτηγά/βυτία που μεταφέρουν γαλακτοκομικά προϊόντα προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες σε οδηγούς, καθώς ορισμένοι που φοβούνται τον ιό σταμάτησαν να εργάζονται. Αλλά και οι πωλήσεις σε μεγάλες εξαγωγικές γαλακτοκομικές αγορές έχουν σταματήσει, καθώς ο τομέας των υπηρεσιών τροφίμων βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό στάσιμος, παγκοσμίως.

iStock 990917834

Τα δεινά της γαλακτοκομικής βιομηχανίας σηματοδοτούν ευρύτερα προβλήματα στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, σύμφωνα με τους αγρότες, τους οικονομολόγους της γεωργίας και τους διανομείς τροφίμων. Η γαλακτοκομική επιχείρηση χτυπήθηκε σκληρότερα και νωρίτερα από άλλα γεωργικά προϊόντα, επειδή τα προϊόντα είναι πολύ ευπαθή – το γάλα δεν μπορεί να καταψυχθεί, όπως το κρέας, ή να αποθηκευθεί σε ένα σιλό, όπως το σιτάρι.

Άλλοι τομείς τροφίμων, ωστόσο, βλέπουν επίσης διαταραχές παγκοσμίως καθώς οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί περιορίζουν το εργατικό δυναμικό που απαιτείται για τη φύτευση, τη συγκομιδή και τη διανομή φρούτων και λαχανικών και η έλλειψη ψυκτικών εμπορευματοκιβωτίων και οδηγών φορτηγών έχει επιβραδύνει την αποστολή φορτίων, όπως κρέας και δημητριακά, σε κάποια μέρη.

Ο Λέιντλ θα μπορούσε πιθανότατα να πουλήσει το γάλα του αν μπορούσε με κάποιον τρόπο να το προωθήσει στην αγορά. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα στα παντοπωλεία έχουν μεγάλη ζήτηση καθώς οι καταναλωτές μένουν στο σπίτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αν και οι αγορές λόγω πανικού μοιάζουν να επιβραδύνονται. Νωρίτερα, υπάλληλος σε μια τοπική αγορά είπε στη σύζυγο του Λέιντλ ότι κάθε πελάτης θα μπορούσε να αγοράζει μόνο δύο γαλακτοκομικά προϊόντα ανά επίσκεψη για ψώνια, καθώς οι λιανοπωλητές σε εθνικό επίπεδο έχουν να διαχειριστούν πολλά προϊόντα υψηλής ζήτησης.

«Είναι απλά απογοητευτικό», είπε ο Leedle, 36 ετών, καθώς στεκόταν μέσα στον αχυρώνα του, με τις αγελάδες του να δίνουν το γάλα τους, που θα διοχετευόταν απευθείας σε έναν λάκκο με κοπριά. «Το μόνο που μπορώ να δω είναι αυτή η γραμμή που πηγαίνει κατευθείαν στην αποχέτευση.»

Ο Λέιντλ πετάει 4.700 γαλόνια γάλακτος από τις 480 αγελάδες του κάθε μέρα. Το DFA με τα 7.500 μέλη είπε στο Reuters έχει ζητήσει και από άλλους αγρότες του συνεταιρισμού να κάνουν το ίδιο, αλλά δεν είπε πόσους.

Οι γαλακτοκομικοί συνεταιρισμοί επιβλέπουν το μάρκετινγκ γάλακτος για όλα τα μέλη τους και χειρίζονται την εφοδιαστική γραμμή. Ο Λέιντλ είπε ότι θα αποζημιωθεί για το γάλα που αυτός και οι άλλοι αγρότες χύνουν, αλλά τα έσοδα για όλα τα μέλη του συνεταιρισμού θα χτυπηθούν από τις χαμένες πωλήσεις.

iStock 1170515684

Η Land O’Lakes Inc., ένας άλλος συνεταιρισμός, προειδοποίησε επίσης τα μέλη της ότι ενδέχεται να χρειαστεί να χύσουν γάλα. Ένας άλλος συνεταιρισμός, το Foremost Farms USA με έδρα το Ουισκόνσιν, ήταν ακόμη πιο ζοφερός.

«Τώρα είναι η ώρα να σκεφτείτε λίγο περισσότερο τη σφαγή μελών των κοπαδιών σας», δήλωσε ο συνεταιρισμός σε επιστολή της 17ης Μαρτίου στα μέλη. «Πιστεύουμε ότι η δυνατότητα παραλαβής και επεξεργασίας του γάλακτός σας θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο».

Ο συνεταιρισμός, ο οποίος κατέχει επίσης μονάδες επεξεργασίας βουτύρου και τυριού, δήλωσε ότι το ντάμπινγκ (πώληση με ζημία) γάλακτος μπορεί επίσης να βρίσκεται στον ορίζοντα.

Το ντάμπινγκ έρχεται ακόμη και όταν η καταναλωτική ζήτηση για γαλακτοκομικά προϊόντα έχει αυξηθεί. Η «αγορά πανικού» άφησε τα ράφια των παντοπωλείων σχεδόν κενά για πολλές εβδομάδες εν μέσω lock down και καραντίνας σε εθνικό επίπεδο.

Οι έμποροι χρεώνουν ακριβότερα τους καταναλωτές. Η μέση λιανική τιμή του αγελαδινού γάλακτος αυξήθηκε κατά 11,2% στα τέλη Μαρτίου, σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Nielsen.