Το 3ο Food Experience Graviera Naxos πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το τριήμερο 26-28 Ιουνίου και η ομάδα του cheeselovers.gr ήταν εκεί για να σας μεταφέρει όλες τις γευστικές και απόλυτα τυρένιες εμπειρίες της.

20200626_151435.jpg

Το 3ο Food Experience Graviera Naxos είναι γεγονός και παρότι ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, έσπευσε ήδη να ανακοινώσει το επόμενο, εμείς στο cheeselovers.gr θέλουμε να παραμείνουμε για λίγο ακόμα στις αναμνήσεις μας και να σας περιγράψουμε όλα όσα ζήσαμε σε αυτό το μοναδικό, φιλόξενο και άκρως γευστικό τριήμερο.

Η απόλυτη γευστική εμπειρία για κάθε τυρολάτρη

Το τυρί είναι από μόνο του μια γευστική εμπειρία, και οι κάτοικοι της Νάξου σίγουρα το γνωρίζουν. Το γαστρονομικό event “Food Experience Graviera Naxos” πραγματοποιήθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, σε μια χρονιά μάλιστα που παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες. Το αποτέλεσμα όμως πραγματικά δικαίωσε τους διοργανωτές.

Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου υποδέχτηκε φίλους της Νάξου και του τυριού από το χώρο της δημοσιογραφίας, του πολιτισμού, της πολιτικής και της γαστρονομίας. Όλοι συγκεντρώθηκαν για να ζήσουν, όπως μας τη χαρακτήρισαν πολλές φορές οι διοργανωτές: μία μοναδική «εμπειρία γεύσης».

Και αυτός ο χαρακτηρισμός είναι πέρα για πέρα αληθινός.  Οι συνταγές που δοκιμάσαμε ήταν πραγματικά ξεχωριστές, ενώ γνωστά παραδοσιακά πιάτα απογειώθηκαν ακόμα περισσότερο με την πολύτιμη βοήθεια και συμβολή της Γραβιέρας Νάξου Π.Ο.Π. 

Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π, ένα τυρί που ταξιδεύει…

Η Γραβιέρα Νάξου σίγουρα είναι ένα τυρί που… ταξιδεύει αλλά και σε ταξιδεύει σε νέα γευστικά μονοπάτια. Πρόκειται για το νούμερο ένα προϊόν της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, με 1.200 τόνους να φεύγουν κάθε χρόνο από το νησί.

Σύμφωνα με όσα είπε στο cheeselovers.gr ο Γιώργος Σέργης, υπεύθυνος επικοινωνίας της Ε.Α.Σ. Νάξου, τα προϊόντα εξάγονται ήδη σε Καναδά, Αμερική, Πολωνία, Αυστραλία, Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, ενώ εξαγωγές έχουν ξεκινήσει και σε Νότια Αφρική και Ντουμπάι!

Χαρακτηριστικά ο Έπαρχος Νάξου, Αμοργού & Μικρών Κυκλάδων, Ιωάννης Μαργαρίτης, δήλωσε «Το τυρί ταξιδεύει και το τρώει ο κόσμος. Το πάμε παντού. Πρόκειται για ένα ωραίο ταξίδι γαστρονομίας». Όμως, πέρα από τα μέρη που ταξιδεύει η Γραβιέρα Νάξου, αυτό το τριήμερο μας «ταξίδεψε» σε νέες γευστικές απολαύσεις αφού τη συναντήσαμε και σε άκρως ενδιαφέρουσες συνταγές. 

Οι τυρένιες απολαύσεις που δοκιμάσαμε

Την πρώτη ημέρα του event όλους τους καλεσμένους τους περίμενε μια ιδιαίτερη έκπληξη. Στην παραλία της Αγίας Άννας μαγειρεύτηκε μία πεντανόστιμη μακαρονάδα του ψαρά, που περιλάμβανε Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. και ολόφρεσκα θαλασσινά! Τα θαλασσινά μάλιστα ήταν τόσο φρέσκα που ο ψαράς ήρθε με το καΐκι του στην παραλία και τα παρέδωσε ο ίδιος στον μάγειρα!

Το αποτέλεσμα πραγματικά συγκλονιστικό, αφού ο συνδυασμός τυριού και θαλασσινών μας ξάφνιασε ευχάριστα! Σίγουρα, οι τυρολάτρεις θέλουν να συνοδεύουν όλα τα γεύματα με τυρί, αλλά αυτός ο συνδυασμός δεν είναι κάτι που το συνηθίζουμε! Μετά όμως από αυτή τη γευστική εμπειρία το συστήνουμε ανεπιφύλακτα. Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια μέρα δοκιμάσαμε ίσως και ένα από τα πιο νόστιμα σαγανάκια, το οποίο και αυτό φυσικά ήταν από Γραβιέρα Νάξου.

20200626_151442.jpg

Το ηλιοβασίλεμα μας βρήκε με θέα την παραλία της Πλάκας. Φυσικά, δε θα μπορούσε να επιλεχθεί πιο ειδυλλιακό τοπίο για να λάβει χώρα το επίσημο δείπνο του 3ου Food Experience Graviera Naxos. Εκεί η  Κατερίνα Ανδριέλου και η Άννα Γρυλλάκη, δύο διεθνούς φήμης δασκάλες της ναξιώτικης κουζίνας, δημιούργησαν ξεχωριστές λιχουδιές με έμπνευση φυσικά από τη Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π.

17-scaled.jpg

Τη δεύτερη μέρα βουτήξαμε στα κρυστάλλινα, γαλάζια νερά της παραλίας «Μικρή Βίγλα» και απολαύσαμε δίπλα στο κύμα πιπεριές Φλωρίνης και φρέσκες μελιτζάνες γεμιστές με λιωμένη Γραβιέρα Νάξου!

Το βράδυ το γαστρονομικό πρόγραμμα περιλάμβανε street food στην καντίνα FBI. Τα συνηθισμένα fusion street food πιάτα είχαν ναξιώτικες πινελιές: burger με πανσέτα καραμελωμένη με bbq sauce και το Huladog με κοτόπουλο, καραμελωμένο ανανά και sauce γιαούρτι, αλλά και το μοχίτο της Νάξου με παραδοσιακό Κίτρο!

20200628_002748.jpg

Όμως, η μεγάλη γαστρονομική εμπειρία ήρθε την τρίτη μέρα. Το κερασάκι στην τούρτα της απόλαυσης ήταν μία συνταγή βγαλμένη από την ιστορία. Την Κυριακή 28 Ιουνίου στην παραλία της Πλάκας δοκιμάσαμε το ενετικό γιουβέτσι όπως το έφτιαχναν στην Ενετοκρατία στο νησί της Νάξου με πανωχωριανό γαλακτομόσχαρο και Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. Κάθε μπουκιά μας και ένα ταξίδι στη γεύση και την ιστορία!

IMG_8856.jpg

Το μενού συμπλήρωσαν και οι αυθεντικές Πατάτες Νάξου δαμαριωνίτικες με κρέμα Γραβιέρας Νάξου Π.Ο.Π. Μα πραγματικά τι άλλο θα μποορύσε να ζητήσει ο ουρανίσκος μας;

20200628_150200.jpg

Η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π ταιριάζει με τα πάντα

Ποιο είναι το συμπέρασμά μας ως cheeselovers από αυτό το τριήμερο; Μα φυσικά το ότι η Γραβιέρα Νάξου ταιριάζει γευστικά με τα πάντα. Η γεύση της είναι γλυκιά και βουτυράτη. Έχει άρωμα ξηρών καρπών και πολύ χαρακτηριστική επίγευση. Είναι Π.Ο.Π. προϊόν από το 1996 και δημιουργείται από αγνές πρώτες ύλες της Νάξου. Πρόκειται για ένα τυρί τόσο γευστικό, όσο και θρεπτικό που σίγουρα δε θα έπρεπε να λείπει από κανένα τραπέζι.

Όσο για όλους εσάς τους τυρολάτρεις εξασφαλίσαμε και ένα μοναδικό tip… Όπως μας ενημέρωσαν στο event «Τη γραβιέρα Νάξου όσο πιο πολύ την αφήνεις, τόσο πιο νόστιμη γίνεται». Θα αναρωτιέστε βέβαια, πόσο πιο πολύ νόστιμη μπορεί να γίνει; Αλλά είναι αλήθεια και εμείς μπορούμε σίγουρα να το επιβεβαιώσουμε, αφού είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε παλαιωμένη γραβιέρα συνοδευόμενη από τα ξακουστά γλυκά κρασιά του ΕΟΣ Σάμου. Αυτός και αν ήταν ένας «γάμος» Π.Ο.Π. προϊόντων!

 

20200628_142424.jpg

Ποιους συναντήσαμε

Το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων υποδέχτηκε για αυτή την τριήμερη γαστρονομική εμπειρία καταξιωμένους ηθοποιούς όπως η Ναταλία Δραγούμη, ο Αντώνης Λουδάρος και ο Στράτος Τζώρτζογλου, παρουσιαστές όπως ο Δημήτρης Ουγγαρέζος, σεφ, διατροφολόγους food bloggers και δημοσιογράφους, οι οποίοι με ρεπορτάζ και ζωντανές συνδέσεις μετέφεραν όλα όσα έζησαν και γεύτηκαν!

Χαρακτηριστική ήταν και η παρουσία του δημοσιογράφου Χρήστου Νέζου, ο οποίος με την προσωπικότητα και την ευχάριστη διάθεσή του έκανε όλους τους καλεσμένους να αισθάνονται όμορφα και άνετα.

Ακόμα, το event είχε το δικό του “soundtrack”, αφού το «έντυσε» μουσικά η μεγάλη ερμηνεύτρια του νησιώτικου τραγουδιού, η Ναξιώτισσα Στέλλα Κονιτοπούλου, με την υπέροχη φωνή και τις διαχρονικές επιτυχίες της!