Η ομάδα του cheeselovers.gr βρέθηκε στο 3ο Food Experience Graviera Naxos, σε ένα τριήμερο γευστικών εμπειριών και παράδοσης, και θα σας το περιγράψουμε με κάθε λεπτομέρεια.

IMG-20200627-WA0004.jpg

Όταν σκέφτεσαι γαστρονομία και παράδοση, η Νάξος είναι ένας από τους πρώτους προορισμούς που σου έρχεται στο μυαλό. Από εκεί προέρχονται πολλά διαλεκτά παραδοσιακά προϊόντα, με την πατάτα και τη γραβιέρα να ξεχωρίζουν με διαφορά.

Στο τριήμερο γαστρονομικό event 3ο Food Experience Graviera Naxos, όλοι οι καλεσμένοι δοκίμασαν τις ικανότητές τους όχι μόνο στην κατανάλωση τυριού, αλλά και στον τρόπο παρασκευής του. Και πραγματικά ήταν μια αξέχαστη εμπειρία!

 

Η Γραβιέρα Νάξου είναι Π.Ο.Π.

Ένα κιλό Γραβιέρας Νάξου αντιστοιχεί σε 11 κιλά γάλα! Πρόκειται για μια αναλογία που πραγματικά εντυπωσιάζει! Γι’ αυτό άλλωστε και η Γραβιέρα Νάξου θεωρείται ένα από τα πιο πλούσια σε ασβέστιο τυριά.  

Ανήκει στην κατηγορία των τυριών με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης ήδη από το 1996 και για όσους δεν γνωρίζουν πρόκειται για ένα σκληρό τυρί, με υποκίτρινο χρώμα και λεπτή ξηρή επιδερμίδα. Η μάζα του είναι συμπαγής και ελαστική, με χαρακτηριστικές μικρές διάσπαρτες οπές, φίνο άρωμα, γλυκιά και λεπτή γεύση και πολύ χαρακτηριστική επίγευση.

Η Γραβιέρα Νάξου παρασκευάζεται από 80% αγελαδινό γάλα κατ’ ελάχιστο και 20% αιγοπρόβειο γάλα κατά μέγιστο, με την προσθήκη παραδοσιακής πυτιάς. Το γάλα που χρησιμοποιείται προέρχεται αποκλειστικά από ζώα που ζουν και εκτρέφονται στη Νάξο!

 

Σε επαφή με την «πρώτη ύλη»

Τυρί χωρίς γάλα, δε γίνεται! Επομένως, σε αυτό το τριήμερο γαστρονομικό event δε θα μπορούσε να λείπει μια επίσκεψη στην… πρώτη ύλη!

Το Σάββατο 27 Ιουνίου οι καλεσμένοι έζησαν μία ιδιαίτερη και για πολλούς πρωτόγνωρη εμπειρία. Είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά άρμεγμα. Αυτό το παραδοσιακό “masterclass” έλαβε χώρα στο μιτάτο ενός νεαρού βοσκού στο πανέμορφο Καστράκι.

Άνθρωποι από το χώρο του θεάματος, παρουσιαστές και δημοσιογράφοι πήραν μαθήματα αρμέγματος κατσίκας. Πολλοί μάλιστα από αυτούς αποδείχθηκε πως έχουν έμφυτο ταλέντο για κάτι τέτοιο! Εμείς ως cheeselovers.gr το μόνο που έχουμε να δηλώσουμε είναι ότι η όλη διαδικασία δεν είναι τόσο εύκολη όσο φαίνεται!

11-scaled.jpg

Ένα τυρί φτιαγμένο από “super foods”

«Όταν τρώμε αυτό το τυρί, τρώμε θρεπτικά συστατικά». Αυτό δε το λέμε εμείς αλλά ο  Διατροφολόγος – Διαιτολόγος  Βασίλειος Κατσίλας, ο οποίος παρευρέθηκε και αυτός στο event.  Σύμφωνα από αυτά που αποκομίσαμε, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι εάν θέλουμε να καταναλώσουμε πρωτεΐνες είναι προτιμότερο να επιλέξουμε Γραβιέρα Νάξου από οποιοδήποτε κρέας όσο καλής ποιότητας και να είναι.

Πιο συγκεκριμένα ο κος Κατσίλας δήλωσε: «Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι η γραβιέρα περιέχει μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, που είναι υψηλής βιολογικής αξίας και έχει αμινοξέα εφάμιλλα το κρέατος. Είναι πολύ καλύτερη από το κρέας γιατί έχει υποστεί ωρίμανση, οπότε ο οργανισμός μας μπορεί πιο εύκολα να απορροφήσει τις πρωτεΐνες μέσω της γραβιέρας».  

Ωστόσο, δεν παρέλειψε να αναφέρει και τα πλεονεκτήματα του μικροκλίματος της χώρας μας. «Οτιδήποτε και αν καλλιεργήσουμε στην ελληνική γη θα βγει ένα super food! Όταν ένα ζώο καταναλώσει την πρώτη ύλη, αυτό που θα φυτέψουμε δηλαδή, στην ουσία το τελικό προϊόν -το γάλα που θα φτιαχτεί η γραβιέρα- θα είναι υψηλής βιολογικής αξίας και γεμάτη με θρεπτικά συστατικά».

IMG_20200627_122036.jpg

Ποιο είναι το συμπέρασμά μας λοιπόν; Απ’ ότι φαίνεται δε χρειάζεται να ψάξουμε μακριά για να βρούμε τροφές τις οποίες να χαρακτηρίσουμε “super foods”. Ίσως το μόνο που αρκεί είναι να κάνουμε μία βόλτα στην Ελλάδα.

Όσο για τη Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π., πέρα από το γευστικό αλλά και το θρεπτικό στοιχείο, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και η έννοια της παράδοσης και της ιστορίας που υπάρχει πίσω από αυτό το τυρί! Φανταστείτε ότι το προϊόν είναι τόσο αγνό που περιέχει μόνο τα θρεπτικά συστατικά που παίρνανε και οι πρόγονοί μας.

Στην ουσία έχουμε την ίδια γευστική εμπειρία που είχαν οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας!