Το 3ο Food Experience Graviera Naxos και η φιλοξενία πάνε μαζί. Πώς είναι να ξυπνάς και να σου σερβίρουν ένα αυθεντικό τυρένιο ναξιώτικο πρωινό; Το cheeselovers.gr έμαθε και θα σας το περιγράψει με κάθε λεπτομέρεια!

IMG-20200627-WA0000.jpg

Είναι γνωστό πως η Νάξος φημίζεται τόσο για το καλό φαγητό όσο και για τη φιλοξενία της. Το cheeselovers.gr το έζησε από πρώτο χέρι αφού είχε την ευκαιρία και τη τιμή να δοκιμάσει ένα απόλυτα τυρένιο ναξιώτικο πρωινό, το οποίο και δημιουργήθηκε αποκλειστικά για εμάς!

Ένα πρωινό με Ναξιώτικα τυριά

Το πρωινό λένε πως είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Η ομάδα του cheeselovers.gr σπεύδει να συμπληρώσει πως στη Νάξο ήταν και ένα από τα πιο νόστιμα! Δοκιμάσαμε ένα πρωινό γεύμα που φτιάχτηκε για όλους τους φαν του τυριού.  

Τα πιάτα που γευτήκαμε δημιουργήθηκαν αποκλειστικά από ναξιώτικα τυριά και προϊόντα. Πιο συγκεκριμένα δοκιμάσαμε: κολοκυθομελέτα με μάραθο και γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π., τυρόπιτα κουρού που περιείχε ανθότυρο, ξινομυζήθρα, δυόσμο και μέλι, ντακάκι επικαλυμμένο με αρσενικό βοσκού και τέλος, ανθότυρο Νάξου συνοδευόμενο από σπιτικές μαρμελάδες.

Μια σειρά από εκλεκτές γεύσεις, οι οποίες ήταν ελαφριές αλλά ταυτόχρονα αρκετά χορταστικές για να ξεκινήσεις την ημέρα σου. Τα παραδοσιακά τυριά υπήρχαν σε άριστη αρμονία με τα υπόλοιπα προϊόντα και πραγματικά δεν μπορούσες να σταματήσεις μόνο στην μια μπουκιά, γιατί πέρα από τη γευστική απόλαυση αισθανόσουν πως κατανάλωνες κάτι πραγματικά αγνό και θρεπτικό. 

 

Η παρουσία του τυριού στο πρωινό για μία υγιεινή διατροφή

Μία από τις πρώτες μας σκέψεις μετά από αυτό το τυρένιο πρωινό, ήταν το ποια θα έπρεπε να είναι η θέση του τυριού στην καθημερινότητά μας. Κατά τη διάρκεια του 3ου Food Experience Graviera Naxos είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τη διατροφολόγο Έφη Κολοβέρου, έτσι ώστε να διαλευκάνουμε το ζήτημα.

Η ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή είναι πλέον μία τάση η οποία δεν έχει πια τόσο σχέση με την αύξηση ή τη μείωση βάρους. Πολλοί άνθρωποι επιζητούν μια υγιεινή διατροφή. Όμως, το τυρί δυστυχώς έχει ενοχοποιηθεί από μεγάλη μερίδα πληθυσμού, κυρίως επειδή περιέχει αλάτι και κορεσμένα λιπαρά.

IMG-20200627-WA0020.jpg

«Πιστεύω πως πρέπει να υπάρχει το τυρί στην καθημερινή μας διατροφή. Η ποσότητα βέβαια εξαρτάται από πολλές παραμέτρους όπως το φύλο, η ηλικία, κάποια χρόνια νοσήματα. Συστήνω σε ένα ή δυο γεύματα την ημέρα μια μικρή ποσότητα τυριού,  με σκοπό να είναι αυτή η βασική πηγή πρωτεΐνης. Το πρωί, για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι τρώνε τοστ. Προτείνω να βάζουνε λίγο περισσότερο τυρί, αντί για αλλαντικά, τα οποία είναι επιβαρυντικά για τον οργανισμό μας. Η διπλή δόση τυριού στο τοστ το πρωί είναι άκρως ωφέλιμη, και ειδικά για τις γυναίκες που έχουν ανάγκη το ασβέστιο», δήλωσε στο cheeselovers.gr η κα Κολοβέρου.

Αφού βρισκόμασταν στο 3ο Food Experience Graviera Naxos δεν παραλείψαμε να ρωτήσουμε και για τα οφέλη της Γραβιέρας Νάξου για την οποία είπε χαρακτηριστικά: «Το τυρί είναι πολύ πλούσιο σε ασβέστιο, και ειδικά στη γραβιέρα Νάξου περιέχεται βιοδιαθέσιμο ασβέστιο, δηλαδή ασβέστιο που μπορεί να απορροφήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό ο οργανισμός μας».

20200627_094453.jpg

Όσοι τρώνε τυρί ζουν περισσότερο;

Εμείς οι τυρολάτρεις σίγουρα θέλουμε να το πιστεύουμε, όμως ισχύει; Ο Διατροφολόγος – Διαιτολόγος Βασίλειος Κατσίλας έσπευσε να επιβεβαιώσει τις προσδοκίες μας. Πιο συγκεκριμένα μοιράστηκε μαζί μας: «Υπάρχει μία τάση να αποφεύγεται το τυρί αλλά θεωρώ ότι είναι λανθασμένη. Το τυρί πρέπει να υπάρχει στην καθημερινή μας διατροφή. Όταν είχε μελετηθεί η μεσογειακή διατροφή, το τυρί ήταν το βασικό στοιχείο της μεσογειακής δίαιτας. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που ζουν πολλά χρόνια έχουν στην καθημερινή τους διατροφή τυρί».

Άρα συμπεραίνουμε πως μπορούμε να καταναλώνουμε τυρί σε καθημερινή βάση. Το ερώτημα όμως είναι σε τι ποσότητα. «Όταν τρώμε ένα τυρί που είναι πλήρες θα φάμε μικρότερη ποσότητα. Τα λιπαρά που έχει μειώνουν τις λιγούρες. Ένα πλήρες τυρί μας βοηθάει να χορτάσουμε πιο εύκολα και να μη νιώθουμε την αίσθηση ότι θέλουμε να φάμε κι άλλο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οπότε, τα νέα για τους τυρολάτρεις είναι μάλλον αισιόδοξα, αφού πλέον μπορούμε να απολαμβάνουμε καθημερινά την αγαπημένη μας λιχουδιά και με την υποστήριξη των ειδικών. Βέβαια, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε το μέτρο.