Το Dairy News διοργάνωσε διαδικτυακή συζήτηση για το άμεσο μέλλον της γαλακτοκομίας στην οποία συμμετείχαν άνθρωποι της ελληνικής κτηνοτροφίας, γαλακτοκομίας και τυροκομίας.

«Μετά την Πανδημία: Γαλακτοκομία και τυροκομία στην Ελλάδα που αλλάζει» ήταν ο τίτλος της διαδικτυακής συζήτησης που διοργάνωσε τα Dairy News. Για την κατανόηση της ευρύτητας του θέματος, ο Χρήστος Αποστολόπουλος, στέλεχος της FrieslandCampina Hellas, πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ και εκπρόσωπος της Ελλάδας στην European Dairy Association περιέγραψε την εικόνα της ευρωπαϊκής αγοράς  στην οποία δραστηριοποιούνται πάνω από 700.000 κτηνοτρόφοι και πάνω από 300.000 εργαζόμενοι στην μεταποίηση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πανδημία δημιούργησε πολλά προβλήματα και τα μέτρα που πήρε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν και ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση, άργησαν να εφαρμοστούν καθώς ξεκίνησαν μόλις στις 7 Μαΐου, ενώ σχολίασε ότι «η Ένωση δεν είχε προσανατολισμό για το πως θα πορευτεί ο κλάδος», ενώ συνέχισε, υποστηρίζοντας ότι «Αυτή τη στιγμή η παραγωγή γάλακτος είναι υψηλή ενώ οι τιμές είναι πράγματι χαμηλά και βιώνουμε υπερπροσφορά γάλακτος αφού η ζήτηση δεν έχει πιάσει το μέγιστό της. Έχω την αίσθηση ότι οι επόμενοι μήνες θα ‘διορθώσουν’ τα πράγματα, όταν όλες οι χώρες της ΕΕ θα ανοίξουν τις δραστηριότητές τους. Δεν θα φτάσουμε όμως στο επίπεδο της προηγούμενης χρονιάς». 

Όσον αφορά στο μέλλον, είπε ότι «Προβλέπω αύξηση της τιμές του γάλακτος. Προς το παρόν οι χαμηλές τιμές της Ευρώπης έχουν σημασία διότι η χώρα μας κατακλύζεται από φθηνότερα προϊόντα από την Ευρώπη, ενώ η αντίδραση της ελληνικής αγοράς υστερεί σε σημαντικό βαθμό» και ζήτησε να παραχθούν  στη χώρα μας προϊόντα που θα ανταγωνιστούν τα ευρωπαϊκά αν και όχι ίσως στο ζήτημα της τιμής.

Οι συμμετέχοντες έκαναν ενδιαφέρουσες δηλώσεις και παρατηρήσεις, από τις οποίες σταχυολογήσαμε και σας μεταφέρουμε τις εξής:

iStock-486463458.jpg

Από την πλευρά των τυροκόμων

Ελένη Λαΐτσου, της τυροκομικής Φλέγγα και μέλος του διοικητικού συλλόγου του Συλλόγου Τυροπαραγωγών Θεσσαλίας.

Δήλωσε ότι «η  πανδημία έχει αφήσει ισχυρό αποτύπωμα στον κλάδο, όπως σε ολόκληρη την οικονομία, και η γαλακτοκομία δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Ειδικά για την Ελλάδα, το ξέσπασμα της πανδημίας προέκυψε αμέσως μετά την 10ετή οικονομική κρίση που πέρασε η χώρα και στη διάρκεια της οποίας οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πάσχισαν να μείνουν όρθιες». Συνέχισε λέγοντας ότι « η πανδημία βρήκε τις επιχειρήσεις του κλάδου στο χρονικό διάστημα πριν από το Πάσχα όταν οι ποσότητες του αιγοπρόβειου γάλακτος αυξάνονται. Έπρεπε λοιπόν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες και να συνεχίσουν να παράγουν με αυξημένα λειτουργικά  έξοδα και με επιπλέον μέτρα ασφάλειας για τους εργαζόμενους και τα τρόφιμα».

Η συνολική εικόνα για τον κλάδο των τυροκόμων είναι, κατά την άποψή της, άσχημη. Προχώρησε μάλιστα στην εκτίμηση ότι μέχρι το τέλος του έτους η συνολική απώλεια  του τζίρου των τυροκομείων θα ξεπεράσει το 20%.

Παναγιώτης Καρακάνας, τυροκόμος από τον Βόλο

Ο βολιώτης τυροκόμος επεσήμανε ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας τα νέα μέσα (ηλεκτρονικές παραγγελίες και αγορά / e-shops)επιλέχθηκαν σε μεγάλο βαθμό από νέους καταναλωτές, τόσο ηλικιακά όσο και ως ιστορικό αγορών,  οι οποίοι μέχρι πρότινος δεν ανήκαν στο πελατολόγιο της εταιρείας. «Το ενδιαφέρον και θετικό με αυτή την περίοδο των παραγγελιών ήταν το γεγονός ότι κάθε νοικοκυριό έκανε μια συγκεντρωτική παραγγελία, ένας, συνήθως ο νεαρότερος σε ηλικία, έδινε παραγγελία για όλη την οικογένεια, μερικές φορές μάλιστα και για τους παππούδες και τις γιαγιάδες. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αυξάνει η μέση παραγγελία και το σύστημα λειτούργησε άμεσα. Αλλά και η αντίδρασή μας ήταν άμεση, ρίχνοντας όλα τα μέσα που είχαμε στη διάθεσή μας».

Από την πλευρά των κτηνοτρόφων

Σοφοκλής Φιλιππίδης, κτηνοτρόφος από τον Γάζωρο Σερρών

Αναφερόμενος στην καθημερινότητα της γαλακτοπαραγωγής στη μονάδα του, είπε ότι «Λόγω του ότι εργαζόμαστε σε ένα χώρο 10.000 τ.μ. -κι αν  αναλογιστούμε ότι είμαστε 10 άτομα- είχαμε ήδη πολύ χώρο για αποστασιοποίηση και τη δυνατότητα να εφαρμόσουμε τα μέτρα των περιορισμών. Δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα, καθώς τηρήσαμε μέτρα προστασίας για βιοασφάλεια. Όσο αφορά στις παραλαβές, αυτές γίνονται ούτως η άλλως με μηχανικά μέσα, αυτόματα, κι έτσι ελαχιστοποιήσαμε τον κίνδυνο. Οι εργαζόμενοι δούλευαν μέρα παρά μέρα έτσι ώστε στην περίπτωση που εμφανιστεί πρόβλημα να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε».

Γιώργος Κλιάμπας, γεωπόνος ζωοτέχνης και παραγωγός γάλακτος από τις Σέρρες

Αναφέρθηκε στη συνολική εικόνα της ελληνικής παραγωγής μέσα στην πανδημία. «Μια κτηνοτροφική μονάδα δεν στήνεται με μιας, έχει ήδη παρουσία και γνωρίζει πώς να αντιμετωπίσει έκτακτες καταστάσεις. Όλες οι κτηνοτροφικές μονάδες λειτουργούν κανονικά. Οι ζωοτροφές που είχαν ήδη μαζευτεί από πέρυσι και το γεγονός ότι οι μονάδες συνέχισαν να εφοδιάζονται κανονικά συμπυκνωμένες ζωοτροφές, είχαν ως αποτέλεσμα να μην υπάρξει πρόβλημα στην κτηνοτροφία, με δεδομένο ότι η διάρκεια της πανδημίας ήταν μικρή» σχολίασε.