Η φέτα ΠΟΠ βρίσκεται ανάμεσα στα προστατευόμενα προϊόντα, δίνοντας ευκαιρίες ανάπτυξης των εξαγωγών στην αχανή χώρα.

iStock-473290186.jpg

Μια συμφωνία ορόσημο για την προστασία προϊοντων με Ευρωπαϊκές Γεωγραφικές Ενδείξεις ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Κίνα οριστικοποιήθηκε και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2021.

Η συμφωνία περιλαμβάνει 100 ευρωπαϊκά προϊόντα τα οποία τελούν υπό το καθεστώς της προστασίας  της γεωγραφικής τους προέλευσης, μεταξύ των οποίων και έξι ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ. Συγκεκριμένα πρόκειται για τη Φέτα, το Ούζο, τη Μαστίχα Χίου, τις ελιές Καλαμάτας, τα κρασιά Σάμου και το λάδι Σητείας Λασιθίου.

Σκοπός της συμφωνίας είναι κυρίως η  προστασία των προϊόντων από φαινόμενα μιμητισμού και αντιγραφής, αλλά και η ανάδειξή τους στην αχανή αγορά της Κίνας.

Μάλιστα, 4 χρόνια μετά την ενεργοποίηση της συμφωνίας, ακόμη 75 προστατευόμενα προϊόντα από τα δύο μέρη πρόκειται να προστεθούν στη συμφωνία, καλύπτοντας συνολικά ένα ευρύ φάσμα 175 προϊόντων.

 

Η συγκεκριμένη συμφωνία έχει ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας, καθώς πέρα από το γεγονός ότι επιτρέπει στα εξαιρετικής ποιότητας ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ να αναδειχθούν στην αχανή αγορά της Κίνας, χαρίζοντάς τους ένα πολύ σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, διασφαλίζει και την προστασία τους από φαινόμενα μιμητισμού, εξασφαλίζοντας έτσι τη διακίνηση μόνο ελληνικών ΠΟΠ προϊόντων στην πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη.