Ειδικοί ανησυχούν στο κατά πόσο η κατανάλωση φοντί είναι επικίνδυνη για την εξάπλωση της πανδημίας.

Κάθε τυρολάτρης γνωρίζει και σίγουρα έχει γευτεί ένα λαχταριστό φοντί τυριών. Όταν όμως βρισκόμαστε σε αυτή την κρίσιμη περίοδο εξάπλωσης του COVID-19, οι ειδικοί ανησυχούν στο κατά πόσο αυτό το παραδοσιακό ελβετικό πιάτο, μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για την εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα.

Η Ελβετία αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή το δεύτερο κύμα εξάπλωσης του κορωνοϊού και κατέχει ένα από τα μεγαλύτερα ρεκόρ κρουσμάτων στην Ευρώπη. Επόμενο είναι λοιπόν, η πανδημία να έχει κάνει τους ειδικούς να αναρωτιούνται το κατά πόσον το εθνικό πιάτο της χώρας, το φοντί, είναι κατάλληλο προς κατανάλωση.

Η τελετουργία κατανάλωσης του φοντί περιλαμβάνει τους καλεσμένους να χρησιμοποιούν μακριά πιρούνια για να βυθίσουν κομμάτια ψωμιού σε μια κοινή κατσαρόλα με ζεστό, λιωμένο τυρί. Το βασικό ζήτημα που τίθεται λοιπόν είναι ότι παρά τα μέτρα απόστασης που έχουν επιβληθεί για τους πολίτες, κανείς δεν μπορεί να ελέγξει εάν συγγενείς ή φίλοι τρώνε φοντί στα σπίτια τους. Οι περισσότεροι βέβαια είναι προσεκτικοί, ειδικά αφού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστηρίζει πως ο ιός εξαπλώνεται από σταγονίδια της μύτης και του στόματος.

iStock-1028626478.jpg

Παρ΄ όλα αυτά υπάρχουν πολλοί που επιμένουν να καταναλώνουν φοντί και υποστηρίζουν ότι η κατανάλωσή του εξακολουθεί να είναι ασφαλής μεταξύ φίλων. Πιο συγκεκριμένα, προτείνουν και μία τεχνική, η οποία θα εξασφαλίσει μία ασφαλή κατανάλωση. Θεωρούν πως θα πρέπει να χρησιμοποιούνται δύο πιρούνια και ένα μαχαίρι ανά επισκέπτη, τα οποία δε θα ανταλλάσσονται. Το μακρύ πιρούνι θα βυθίζεται στο φοντί, το μαχαίρι θα αφαιρεί το ψωμί από το μακρύ πιρούνι και το δεύτερο πιρούνι θα χρησιμοποιείται για να φαγωθεί το κομμάτι.

Η βιομηχανία ελβετικού τυριού υποστηρίζει ότι έχει εξετάσει το ζήτημα και ο κίνδυνος να κολλήσει κάποιος κορωνοϊό μέσω του φοντί είναι αμελητέος. Εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας έχουν επίσης εξετάσει το ζήτημα με τον Didier Pittet, τον επικεφαλής της υπηρεσίας πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, και υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος που να σχετίζεται με το φοντί.

Ο καθηγητής Christian Ruef, ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες, με έδρα στη Ζυρίχη, διαβεβαίωσε τους λάτρεις του τυριού ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης εξαιτίας του φοντί. «Στην κατσαρόλα, το τυρί φτάνει σε υψηλή θερμοκρασία και σκοτώνει οποιονδήποτε ιό», δήλωσε χαρακτηριστικά. Παρ’ όλα αυτά προειδοποίησε πως ο πραγματικός κίνδυνος εξάπλωσης είναι οι ίδιες οι συγκεντρώσεις των ανθρώπων που καταναλώνουν το φοντί.  «Εάν κάθεστε μαζί σε έναν μικρό χώρο και μιλάτε δυνατά, γελάτε ή ακόμα και τραγουδάτε. Αυτές είναι ιδανικές συνθήκες για τη διάδοση του ιού» είπε.