Το πρώτο Πανεπιστήμιο Τυριού είναι γεγονός και εμείς δεν μπορούμε να συγκρατήσουμε τον ενθουσιασμό μας. Η σχολή θα ανοίξει επίσημα στις αρχές του 2021 στην πόλη Castlemaine κοντά στην Μελβούρνη της Αυστραλίας.

iStock-1008950266.jpg

Λάτρεις του διαβάσματος και του τυριού μαζευτείτε. Μπορεί να πιστεύατε ότι αυτές οι δύο απολαύσεις δε γίνεται να συνδυαστούν, όμως απ’ ότι φαίνεται κάποιοι έχουν βάλει σκοπό να τις ταιριάξουν. Η πρώτη ιδιωτική σχολή τυριού είναι έτοιμη να ανοίξει τις πύλες της στο Castlemaine, της κεντρικής Βικτώριας της Αυστραλίας. Τα πρώτα μαθήματα θα ξεκινήσουν στις αρχές του επόμενου έτους, ενώ η σχολή θα δέχεται για σπουδαστές της, τόσο επαγγελματίες του χώρου, όσο και απλούς καθημερινούς λάτρεις του τυριού.

Επικεφαλής του προγράμματος διδασκαλίας θα είναι ο Γάλλος τυροκόμος Ivan Larcher, ένας άνθρωπος ο οποίος είναι πολύ γνωστός στους διεθνείς κύκλους της Γαλακτοκομίας. Ο Larcher μαζί με τη συνταξιούχο Αυστραλή δικηγόρο Alison Lansley και τις τυροκόμους Carla Meurs και Ann-Marie Monda είχαν το όνειρο να ιδρύσουν το πρώτο «πανεπιστήμιο τυριών» της Αυστραλίας και απ’ ότι φαίνεται τα κατάφεραν!

«Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο μοντέλο, στο οποίο οι τυροκόμοι και το κοινό μπορούν να μάθουν τις δεξιότητες παρασκευής τυριού στο πλαίσιο της εμπορικής παραγωγής», δήλωσε η Meurs. «Στο παρελθόν υπήρχαν πολλές φάρμες παραγωγής τυριού σε ολόκληρη την Αυστραλία. Αυτή η τεχνογνωσία μοιάζει να έχει χαθεί. Σκοπός μας είναι να επιστρέψει η γνώση και η τέχνη της τυροκομίας στην Αυστραλία, έτσι ώστε  να ανεβάσουμε ολόκληρη τη τυροκομική βιομηχανία σε άλλο επίπεδο».

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των Meurs και Monda περιλαμβάνει τις συχνές επισκέψεις των σπουδαστών στο αγρόκτημά τους, το οποίο βρίσκεται κοντά στη σχολή. Με αυτό τον τρόπο  θα τους διδάσκουν για το έδαφος, τα λιβάδια και την υγεία των ζώων. «Δεν μπορείτε να φτιάξετε υπέροχο τυρί χωρίς καλό λιβάδι και υγιή ζώα», δήλωσε σχετικά η Meurs.

Με σκοπό τη χρηματοδότηση της σχολής, ο Larcher θα είναι επίσης επικεφαλής στην συγγενική επιχείρηση «Long Paddock Cheese». Πρόκειται για μια τυροκομική μονάδα που παράγει τυριά γαλλικού τύπου, τα οποία παρασκευάζονται από ντόπιο αγελαδινό γάλα.  

Το «Long Paddock» έχει ήδη φτιάξει μερικά εξαιρετικά τυριά, εμπνευσμένα από τα αγαπημένα γαλλικά τυριά του Larcher, το Brie και το Époisses. Τα συγκεκριμένα τυριά είναι διαθέσιμα προς αγορά ήδη από τις αρχές Νοεμβρίου. «Σύντομα θα πουλάμε επίσης και γάλα, γιαούρτι και κρέμα», λέει η Lansley, η οποία χρηματοδότησε τη σχολή. Παρόλο που δε θέλει να αποκαλύψει συγκεκριμένα στοιχεία, η Lansley τόνισε πως η συνταξιοδότησή της έχει επενδυθεί σε αυτό το μη κερδοσκοπικό εγχείρημα.

Η αίθουσα τυροκομίας της σχολής διαθέτει εξοπλισμό υψηλών προδιαγραφών τελευταίας τεχνολογίας, καθώς οι ιδρυτές θέλουν να προσφέρουν στους σπουδαστές όλα τα διαθέσιμα μέσα, έτσι ώστε να μάθουν να παρασκευάζουν τυρί υψηλής ποιότητας. Τα παράθυρα της αίθουσας επίσης επιτρέπουν στους περαστικούς να βλέπουν το τυρί την ώρα που παρασκευάζεται.

«Θέλουμε να ενσωματώσουμε αυτό που κάνουμε με την κοινότητα», τονίζει χαρακτηριστικά η Lansley. «Το καλό τυρί πρέπει να είναι μέρος της καθημερινής ζωής».

Ο Larcher έχει επενδύσει το 100% του σε αυτό το εγχείρημα. Πιο συγκεκριμένα, πούλησε το αγρόκτημά του στη Γαλλία και μετακόμισε στο Harcourt κοντά στο Castlemaine. «Αυτό είναι κάτι περισσότερο από μία σχολή» δηλώνει. «Αυτή είναι η αρχή ενός κινήματος».

Το αν η σχολή θα έχει επιτυχία, μόνο ο χρόνος μπορεί να το δείξει. Το βέβαιο όμως είναι πως έχει εξάψει την περιέργεια κάθε τυρολάτρη και σίγουρα μας κάνει να θέλουμε να επιστρέψουμε πάλι πίσω στα θρανία!