Η φέτα είναι το κατ’ εξοχής ελληνικό τυρί, για το οποίο η Ελλάδα είναι φημισμένη σε όλο τον κόσμο.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός πως παράγεται στην Ελλάδα από τον 8ο αιώνα π.Χ. και έχει χαρακτηριστεί ως ΠΟΠ προϊόν. Το γάλα από το οποίο παράγεται είναι κατ΄εξοχήν πρόβειο ή μείγμα πρόβειου με κατσικίσιο, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο παράγεται και ωριμάζει για 2 μήνες είναι τα χαρακτηριστικά που έχουν καταστήσει το προϊόν ως ΠΟΠ προϊόν αυθεντικής προέλευσης.

Δεν είναι λίγες όμως οι φορές που έχει παρατηρηθεί στις ξένες αγορές η χρήση του ονόματος φέτα για ελληνικά τυριά που σαφώς δεν παράγονται στην Ελλάδα και φυσικά η πρώτη ύλη αλλά και ο τρόπος παραγωγής διαφέρει κατά πολύ, δημιουργώντας έτσι συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και παραπλάνησης του καταναλωτικού κοινού.

Χαρακτηριστικό των όσων συμβαίνουν εις βάρος του αμιγώς ελληνικού προϊόντος είναι αυτό που είχε προκύψει κάποια χρόνια πριν με την εξαίρεση της φέτας από τη λίστα με τα προϊόντα ΠΟΠ στις αγορές της Ν.Αφρικής, του Καναδά, της Σιγκαπούρης, κ. ά. με μόνη δικαιολογία πως υπάρχουν κατά τόπους Έλληνες παραγωγοί που παράγουν τη φέτα με τον τρόπο που έχει οριστεί από τα θεσμικά πλαίσια, χωρίς βέβαια αυτό να μπορεί να διαπιστωθεί με κάποιο τρόπο, αλλά και την πρώτη ύλη να μην αποτελεί σαφώς γάλα από ελληνικά κοπάδια.

greek feta

Έτσι, όπως έχει παρατηρηθεί πολλές φορές στο παρελθόν, για ακόμα μία φορά διεθνείς αγορές καταχράζονται τον όρο φέτα για λευκά τυριά που καμία σχέση δεν έχουν με αυτή. Αυτή τη φορά, το φαινόμενο παρατηρήθηκε στη Ρωσία. Μάλιστα στη συσκευασία του εν λόγω τυριού αναγραφόταν η ονομασία ελληνική φέτα και έγινε χρήση της ελληνικής σημαίας. Είναι σίγουρα ένα πολύ σοβαρό θέμα που πλήττει το ελληνικό προϊόν προέλευσης, αλλά και τις εξαγωγές της χώρας μας, με κατάχρηση τόσο των ελληνικών ονομάτων αλλά και συμβόλων.

Την κυκλοφορία του προϊόντος αντιλήφθηκε άμεσα και έθιξε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Ρωσία, το οποίο απέστειλε στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Επίβλεψης στον τομέα Προστασίας Δικαιωμάτων Καταναλωτή και Ανθρώπινης Ευημερίας, με κοινοποίηση στα Υπουργεία Γεωργίας, Μεταφορών και Οικονομικής Ανάπτυξης, θέτοντας το θέμα επί τάπητος και επισημαίνοντας τους κανονιστικούς όρους που ισχύουν για το πιστοποιημένο ελληνικό προϊόν με μακρά παράδοση στην ελληνική γαστρονομία και κουλτούρα εν γένει.

Το θέμα πλέον είναι στα χέρια των Υπουργείων Γεωργίας, αλλά και Εξωτερικών ώστε να επιληφθούν, αλλά και του οργανισμού ΕΛΓΟ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη διατήρηση και προστασία των ΠΟΠ προϊόντων.