Και τα επτά είναι…Oh! So British!

Χριστούγεννα στη Βρετανία, όπως και στα περισσότερα μέρη, σημαίνει στολισμένο δέντρο, φωταγωγημένοι δρόμοι, κάλαντα, Άγιος Βασίλης, δώρα, γλυκά, οικογενειακά γεύματα, και γενικά καταχρήσεις στο φαγητό και το ποτό.

Υπάρχουν όμως 7 (τουλάχιστον) συνήθειες που είναι Oh so British!

1. Τα λεγόμενα Christmas crackers (που καμία σχέση δεν έχουν με φαγώσιμο!), που μοιάζουν με μεγάλες χάρτινες καραμέλες, κύλινδροι από χαρτόνι, τυλιγμένοι με χαρτί με σχέδια και δεμένοι στις δυο άκρες. Στο γιορτινό τραπέζι, πριν ξεκινήσει το φαγοπότι, ο κάθε συνδαιτημόνας σταυρώνει τα χέρια, κρατώντας με το δεξί το δικό του Cracker και τραβώντας με το αριστερό την άκρη του Cracker του διπλανού του. Με κρότο, το περιτύλιγμα και ο κύλινδρος κόβονται, αδειάζοντας το περιεχόμενό τους, μικρά, συμβολικά δωράκια και χάρτινες κορώνες.

2. Το Stilton, το μοναδικό ΠΟΠ μπλε τυρί, που παράγεται στο Melton Mowbray της κομητείας του Leicestershire, αλλά πήρε το όνομά του από την παραπλήσια πόλη Stilton, που τον 18ο αιώνα ήταν βασική στάση της διαδρομής Λονδίνο-York. Σε πανδοχείο του Stilton πρωτοσερβιρίστηκε στους ταξιδιώτες και γρήγορα έγινε τόσο δημοφιλές, που ο πανδοχέας ξεκίνησε να το στέλνει στο Λονδίνο. Σήμερα to Stilton παράγεται μόνο σε επτά τυροκομεία των κομητειών του Leicestershire, Derbyshire και Nottinghamshire, και είναι σήμα κατατεθέν του Association of Stilton Makers. Σερβίρεται συνήθως στο τέλος του γεύματος και συνοδεύεται, παραδοσιακά, από πόρτο.

3. Τα mince pies, τα μικρά ταρτάκια παραγεμισμένα με μείγμα ξηρών καρπών, που τρώγονται ζεστά ή κρύα. Αρχικά, τον Μεσαίωνα, τα γέμιζαν με ψιλοκομμένο κρέας (εξ ου και το όνομά τους) και καρπούς, σερβιριζόταν αποκλειστικά στα πλουσιόσπιτα, που συναγωνίζονταν μεταξύ τους για την ποικιλία και την ποσότητα! Σύμφωνα με το παλιό έθιμο, όποιος τρώει ένα mince pie την ημέρα, από τα Χριστούγεννα μέχρι και τη Δωδέκατη Νύχτα των Χριστουγέννων (5 Ιανουαρίου), θα έχει μια καλή, τυχερή χρονιά.

4. Το Christmas Cake, το γλυκό που φτιάχνεται τα Χριστούγεννα για να φαγωθεί το…Πάσχα! Η ιστορία του ξεκινάει από τον 16ο αιώνα: φτιάχνοντας την παραδοσιακή πουτίγκα των Χριστουγέννων, οι νοικοκυρές των εύπορων οικογενειών, πρόσθεταν αλεύρι και αυγά σε ό,τι περίσσευε από τα υλικά και έφτιαχναν ένα κέικ που τρωγόταν στο Πασχαλινό τραπέζι… γιατί ανήκει στα παρασκευάσματα (όπως και το παραδοσιακό βρετανικό γαμήλιο κέικ), που βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου. Στην εποχή μας, το κέικ φτιάχνεται περίπου 6 εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα, με γλάσο ή χωρίς, ποτίζεται με μπράντυ λίγο πριν φαγωθεί και τρώγεται με ώριμο cheddar.

5. Το μήνυμα της Βασίλισσας (παλαιότερα του Βασιλέως), που μεταδίδεται ανήμερα τα Χριστούγεννα, ανελλιπώς από το 1932, όταν βγήκε, για πρώτη φορά, στον «αέρα» του ραδιοφώνου του BBC ο Βασιληάς Γεώργιος Ε’, πατέρας της Ελισσάβετ Β’, απευθυνόμενος σε όλη την Κοινοπολιτεία. Σήμερα μεταδίδεται από την τηλεόραση, το ραδιόφωνο και την ιστοσελίδα του BBC.

6. Το Boxing Day, η 26η Δεκεμβρίου, είναι ημέρα αργίας, αλλά όχι για τα εμπορικά καταστήματα, που όχι μόνο είναι ανοικτά, αλλά έχουν πολύ μεγάλες εκπτώσεις (σαν το Black Friday μετά το Thanksgiving των Αμερικανών). Μερικά μεγάλα καταστήματα ανοίγουν πολύ πρωί –από τις 5 ή 6πμ- ενώ έξω σχηματίζονται ουρές καταναλωτών που θέλουν να προλάβουν τις μεγάλες ευκαιρίες. Το όνομα Boxing Day έχει τη ρίζα του στο Christmas Box, το κουτί με τα δώρα που, παραδοσιακά, έδιναν οι πυργοδεσπότες ευγενείς στο υπηρετικό τους προσωπικό, την επομένη των Χριστουγέννων.

7. Η χάρτινη κορώνα που είναι κρυμμένη στα Christmas Crackers και φοριέται από όλους γύρω από το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, βασιληάδες για μια μέρα! Οι χρωματιστές κορώνες από λεπτό χαρτί προστέθηκαν στα Christmas Crackers περί το 1900, κανείς δεν ξέρει ακριβώς γιατί, κι από τότε αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Χριστουγεννιάτικης ιεροτελεστίας.