Όποιος έχει πάει στη Μήλο έμεινε μαγεμένος από το φυσικό της κάλλος, που οφείλεται στη χαρακτηριστική γεωλογία της, τα πετρώματα και τα ορυκτά που αποτελούν το έδαφος (και το υπέδαφός) της και που έλκουν την καταγωγή τους από τις ηφαιστειακές διεργασίες στη διάρκεια των αιώνων.

Το πάλλευκο Σαρακήνικο, το «γλυπτό» Κλέφτικο, οι εκπληκτικές παραλίες με τα ενδιαφέροντα βράχια σε όλη την ακτογραμμή, όπου φαίνονται ξεκάθαρα, από τις εναλλαγές στο χρώμα και την υφή, τα στρώματα της λάβας και οι εναποθέσεις ηφαιστειακών υλικών, σε έναν «καμβά» όπου συνυπάρχουν το λευκό, η ώχρα, το γκρι, το κόκκινο της σκουριάς… Όλες αυτές οι ομορφιές καθιστούν τη Μήλο αγαπημένο προορισμό Ελλήνων και ξένων τουριστών.

cheeselovers_milos.jpg

Αυτή η ηφαιστειογενής φύση όμως επηρεάζει και άλλη μία, όχι τόσο γνωστή, αλλά εξ ίσου γοητευτική, πτυχή του νησιού: τη Μηλέικη γευστική παράδοση. Πιο συγκεκριμένα, για εμάς στο Cheese Lovers, την τυροκομία! Όπως και τα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων έτσι και η Μήλος, βασίζονται στα πρόβατα και τα κατσίκια, για το κρέας και τα γαλακτοκομικά τους. Τα μηλέικα τυριά είναι από αιγοπρόβειο λοιπόν γάλα (συχνά και μόνο γίδινο) και είναι προϊόντα μίας τυροκόμησης, που παράγει μια σειρά τυριών που διαφέρουν ανάλογα με τον χρόνο ωρίμανσής τους. Αυτό που τα καθιστά διαφορετικά είναι το μέρος όπου ωριμάζουν, μιας και στη Μήλο οι τυροκόμοι τα τοποθετούν σε φυσικές σπηλιές, υπόσκαφα στο μαλακό ηφαιστειακό πέτρωμα, γνωστό ως τέφρα ελαφρόπετρας. Σε αυτό το πέτρωμα οι Μηλιοί δημιουργούν ανέκαθεν και υπόσκαφες κατασκευές, όπως π.χ. οι κατακόμβες της Τρυπητής, τα «σύρματα» στο Κλήμα και στα Μαντράκια, αλλά και σύγχρονες αποθήκες και γκαράζ.

cheeselovers_milos4.jpg

Το πιο φρέσκο Μηλέικο τυρί είναι η μανούρα, που μόλις ωριμάσει είκοσι μέρες ονομάζεται ημίχλωρο και αργότερα, όταν ωριμάσει για τα καλά (πάνω-κάτω έξι μήνες) γίνεται το σκληρό μηλέικο τυρί, που έχει μεστή, πιπεράτη γεύση. Όσο ωριμάζει μέσα στη σπηλιά, αλείφεται με ελαιόλαδο και θρούμπι, που μαζί με τις οσμές του φυσικού περιβάλλοντος, του δίνουν τη χαρακτηριστική του γεύση. Στη Μήλο παράγονται επίσης μυζήθρα, ξινομυζήθρα, τουλουμοτύρι, σκοτύρι, γαλοτύρι, τυριά που συναντάμε και αλλού στις Κυκλάδες.

cheeselovers_milos3.jpg

Το σκληρό Μηλέικο του τυροκομείου Χαραλαμπάκης, διανέμεται και εκτός Μήλου, οπότε μπορείτε να το αναζητήσετε για να φτιάξετε στο σπίτι μια χαρακτηριστική λιχουδιά του νησιού, τα πεντανόστιμα πιταράκια με τυρί και κρεμμύδι, που θα σας θυμίσουν παλαιότερες καλοκαιρινές διακοπές, ή θα λειτουργήσουν ως έμπνευση για μια μελλοντική εξόρμηση στο ηφαιστειογενές νησί.