- Αρχική
- Παραγωγή
Παραγωγή
Στο γιδοτύρι, λέμε ναι!
Με υψηλή γευστική ένταση, δυνατό άρωμα και διάφορες υφές – από κρεμώδες μέχρι σκληρό- το κατσικίσιο τυρί, θεωρείται μεζές εκλεκτός για όλους τους τυρολάτρεις παγκοσμίως.
Περισσότερα +Ανατομία ενός τυριού: Κεφαλοτύρι
Είτε καμουφλαρισμένο πίσω από τον νοστιμότερο ίσως ελληνικό μεζέ, το σαγανάκι, είτε τριμμένο – σε άφθονη πάντα ποσότητα- πάνω από τα αγαπημένα μας ζυμαρικά, το κεφαλοτύρι, δεν είναι απλώς ένα ακόμη τυρί, αλλά μια από τις πιο αγαπημένες απολαύσεις των Ελλήνων.
Περισσότερα +«Mac n’ cheese made in USA: Το φαγητό των Προέδρων»
Ήταν ένας κλισέ γευστικός συνδυασμός μέχρι που «έπεσε» στα χέρια των Αμερικανών, οι οποίοι στήριξαν πάνω του τη γαστριμαργική τους κουλτούρα.
Περισσότερα +Μάθε πώς φτιάχνεται το καπνιστό τυρί
Μάλλον τυχαία έγινε το πρώτο καπνιστό τυρί στην ιστορία: Κάποιος κτηνοτρόφος ζέσταινε το χειμώνα την καλύβα του με τζάκι ή άλλη ανοιχτή φωτιά. Στην καλύβα αποθήκευε και τα κεφάλια του τυριού που είχε παράξει νωρίτερα εκείνη τη χρονιά για τις ανάγκες της οικογένειάς του. Το τυρί απορρόφησε την κάπνα του τζακιού και απέκτησε μια ιδιαίτερη γεύση που έγινε δεκτή με ικανοποίηση από την οικογένεια... κι έτσι ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς –που γνωρίσαμε το καπνιστό τυρί πολύ αργότερα- ακόμη καλύτερα!
Περισσότερα +Τρώγοντας τυρί με τους Βλαχόφωνους του Βερμίου
Στο Βέρμιο, στην οροσειρά της Μακεδονίας που εκτείνεται στους νομούς Κοζάνης, Ημαθίας και Πέλλας, οι Βλαχόφωνοι έχουν μακρά ιστορία και παράδοση.
Περισσότερα +