Ένας άγραφος κανόνας για το τυρί λέει ότι όσο πιο ανυπόφορη είναι η οσμή του τόσο πιο ανέλπιστα ενδιαφέρουσα είναι η γεύση του.

Ή όπως λένε οι Αγγλοσάξωνες “the stinkier, the better”. Tα παρακάτω 11 ευρωπαϊκά τυριά είναι η απόδειξη ότι τα πιο βρωμερά τυριά είναι πολλές φορές και τα πιο γευστικά. Μια δοκιμή θα σας πείσει.

Stilton

stilton Cheeselovers

Ο βασιλιάς των Αγγλικών τυριών, με την χαρακτηριστική οσμή… ποδαρίλας, δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι των Βρετανών. Παράγεται σε δύο εκδοχές, το blue Stilton και white Stilton και θεωρείται ένα από τα πιο εμβληματικά τυριά, με πολλαπλές αναφορές σε παλαιά λογοτεχνικά αλλά και ιστορικά κείμενα. Ποικίλλει από πολύ σκληρό μέχρι πολύ μαλακό, σχεδόν σαν βούτυρο, ανάλογα με τον χρόνο ωρίμανσής του. Οι Βρετανοί το απολαμβάνουν κυρίως σκέτο με την συνοδεία κράκερ, αχλαδιού ή και σέλερι. Πολλοί το χρησιμοποιούν και στην μαγειρική σε σαλάτες ή και σούπες.

Taleggio

talegio cheeselovers

Ίσως το πιο «βρωμερό» τυρί της Ιταλίας, που φημίζεται για την τυροκομία της. Σήμα κατατεθέν για την περιφέρεια της Λομβαρδίας, μετρά πάνω από έντεκα αιώνες ιστορίας. Οι πρώτοι παραγωγοί το άφηναν να ωριμάζει σε σπηλιές, πλένοντάς το συχνά πυκνά με σφουγγάρια νοτισμένα σε αλατισμένο νερό. Όταν είναι πολύ φρέσκο, η μυρωδιά του είναι πολύ ελαφριά. Όσο όμως το τυρί ωριμάζει, η μυρωδιά του βαραίνει και γίνεται έντονη, όπως ακριβώς και η χαρακτηριστική επίγευση που αφήνει. Λόγω της λιπαρής του σύνθεσης, χρησιμοποιείται συνήθως σε σαλάτες και ζυμαρικά.

Epoisses

epoisses cheeselovers

Με καταγωγή από την Γαλλία και συγκεκριμένα από την Bourgogne, υπήρξε το αγαπημένο τυρί του Ναπολέοντα. Για πολλά χρόνια απαγορευόταν – δια νόμου- να μεταφέρεται με τις δημόσιες συγκοινωνίες, λόγω της εξαιρετικά έντονης οσμής του. Με έντονο πορτοκαλί χρώμα και κρεμώδη, μαστιχωτή υφή στο εσωτερικό του, συνήθως καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες, λόγω της ιδιαίτερης, πυκνής γεύσης του.

Pont l’ évêque

point cheeselovers

Είναι ένα από τα πιο παλιά και γνωστά γαλλικά τυριά, το οποίο οφείλει το όνομα του στην ομώνυμη περιοχή της Νορμανδίας. Οι ντόπιοι λένε εν είδη χωρατού, ότι κάθε κομμάτι του μυρίζει τόσο σαν να παρασκευάστηκε τον 12ο αιώνα, όταν δηλαδή ξεκίνησε η παραγωγή του. Παράγεται σε κομμάτια των 100 ή 650 γραμμαρίων. Είναι πολύ μαλακό σε υφή, σχεδόν κρεμώδες.

{relatedarticle 499}

Munster

monster cheeselovers

Στην αγγλική γλώσσα, το λογοπαίγνιο θέλει το συγκεκριμένο τυρί να αποκαλείται και monster (δηλαδή τέρας) λόγω της ανυπόφορης μυρωδιάς του. Πρόκειται για ένα μοναστηριακό τυρί, αφού η ομώνυμη γαλλική περιοχή είναι γεμάτη μοναστήρια, στα κελάρια των οποίων ωριμάζει. Τρείς μήνες αρκούν για να αποκτήσει το τυρί αυτό την χαρακτηριστική του μυρωδιά.

Limburger

limburer cheeselovers

Το πλέον «ανυπόφορο» από τα γερμανικά τυριά. Η ζύμωσή του με ένα συγκεκριμένο βακτήριο το οποίο ευθύνεται και για την παραγωγή οσμών στο ανθρώπινο σώμα το κατατάσσει επάξια, σε ένα από τα πλέον βρωμερά ευρωπαϊκά τυριά. Ο μύθος λέει ότι μία γυναίκα το 1985 έκανε απόπειρα αυτοκτονίας στην Νέα Υόρκη επειδή ο άντρας της κατανάλωνε ασταμάτητα το συγκεκριμένο τυρί!

Camembert

camembert cheeselovers

Από τα πιο γνωστά γαλλικά τυριά, με φανατικούς λάτρεις παγκοσμίως. Συνοδεύει ιδανικά το κρασί μαζί με κάποια ψωμένια λιχουδιά. Είναι εύκολο να το βρεις και στην χώρα μας ωστόσο όποιος θέλει να το απολαύσει σε όλο του το – βρωμερό- μεγαλείο είναι καλύτερο να το δοκιμάσει από κάποια μικρή παραγωγική μονάδα. Αυτό γιατί οι μεγάλες βιομηχανίες χρησιμοποιούν παστεριωμένο γάλα για την παραγωγή του και έτσι δεν μυρίζει τόσο έντονα.

Stinking Bishop

bishop cheeselovers

Από τα πιο παλαιά τυριά σε παραγωγή, το Stinking Bishop παράγεται με παστεριωμένο γάλα αγελάδος από την περιοχή του Gloucestershire. Κατά την ωρίμανσή του πλένεται πολύ συχνά με χυμό αχλαδιών, ο οποίος προσδίδει αυτό το πορτοκαλί χρώμα στο εξωτερικό του. Μετά από 6 με 8 εβδομάδες ωρίμανσης είναι έτοιμο να βγει στην αγορά. Δεν κυκλοφορεί ποτέ χύμα αλλά αεροστεγώς κλεισμένο σε ειδική συσκευασία γιατί η μυρωδιά του είναι πάρα πολύ έντονη.

Valdeon

valdeon2 cheeselovers

Mε καταγωγή από την βόρεια Ισπανία, το τυρί αυτό που παράγεται από αγελαδινό και γίδινο γάλα ωριμάζει μέσα σε φύλλα βελανιδιάς για διάστημα τριών περίπου μηνών. Η διαδικασία παραγωγής του, μέσα σε υγρά φύλλα, του προσδίδει και την χαρακτηριστική οσμή, που θυμίζει βλάστηση σε αποσύνθεση. Η γεύση του σε αποζημιώνει και παραδοσιακά σερβίρεται με αμύγδαλα Marcona και γλυκό ψωμί.

Serra da Estrella

serra cheeselovers

Πορτογαλικό τυρί που παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα με την προσθήκη γαϊδουράγκαθου, που του δίνει μια ιδιαίτερα περίπλοκη γεύση. Όταν οι Πορτογάλοι μιλούν για τη μυρωδιά αυτού του τυριού, χρησιμοποιούν την έκφραση «φύσημα της ουράς», η οποία δίνει μια πολύ καλή εικόνα της… μπόχας που αναδίδει. Στη γεύση πάντως είναι ιδιαιτέρως ευχάριστο, κυρίως όταν συνοδεύει λευκό κρασί και ψητά λαχανικά.

Roquefort

roquefort cheeselovers

Οι περισσότεροι το έχουμε δοκιμάσει για τουλάχιστον μια φορά στη ζωή μας. Δεν είναι τόσο “βρωμερό” όσο τα υπόλοιπα τυριά της λίστας, ωστόσο για αρκετούς η μουχλιασμένη του όψη και μόνο λειτουργεί αποθαρρυντικά. Παράγεται από ανεπεξέργαστο πρόβειο γάλα και ωριμάζει σε σπηλιές έξω από το μικρό χωριό Roquefort στην Νότια Γαλλία.