Τα πλαστικά αποθηκευτικά σκεύη τύπου τάπερ τα γνωρίζουμε καλά όλοι.

Καταλαμβάνουν αρκετό χώρο στα ντουλάπια της κουζίνας μας, συχνά χωρίς καπάκι! 🙂 – γιατί τα καπάκια των τάπερ ανήκουν κι αυτά στην κατηγορία των μυστηριωδών εξαφανίσεων, όπως οι κάλτσες που μόνιμα χάνουν το ζευγάρι τους, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα!

Εκτός από το ζήτημα με τα καπάκια που εξαφανίζονται, τα πιστά μας ταπεράκια έχουν άλλο ένα μικρό πρόβλημα. Συχνά απορροφούν τις μυρωδιές των τροφίμων που αποθηκεύουμε σε αυτά, μεταξύ αυτών και τυρί, με αποτέλεσμα, όσο κι αν τα πλένουμε, αυτά να συνεχίζουν να μυρίζουν… Δεν χρειάζεται να περιγράψουμε, σε εσάς ειδικά, τι συμβαίνει όταν αδειάσει το τάπερ που φιλοξένησε το αγαπημένο μας ώριμο και «ζωηρό» τυράκι…

cheeselovers taper mirwdies

Υπάρχουν 6 πολύ χρήσιμες κι αποτελεσματικές συμβουλές για να κάνετε ένα τάπερ να ξεμυρίσει, αφού πρώτα το πλύνετε με κρύο νερό, όχι με καυτό, γιατί το καυτό βοηθάει τις μυρωδιές να εγκλωβιστούν στους πόρους του πλαστικού:

1. Κλείστε το καλά, αφού το έχετε γεμίσει με τσαλακωμένη εφημερίδα, και αφήστε το όλη νύχτα ή και περισσότερο. Το χαρτί απορροφάει τις μυρωδιές, χωρίς κανείς να ξέρει γιατί. Απλά θυμηθείτε να το πλύνετε καλά μετά, γιατί οι εφημερίδες δεν είναι και ό,τι καθαρότερο…
2. Βάλτε μέσα λίγο ξύδι –κανονικό- και αφήστε το μισή ωρίτσα. Μυρωδιά τέλος! Εναλλακτικά, τρίψτε το τάπερ με μια λεμονόκουπα, μετά το πλύσιμο.
3. Βγάλτε τα στον ήλιο! Η απευθείας έκθεση στον ήλιο αερίζει τα τάπερ και εξαφανίζει, εντελώς φυσικά, κάθε είδους οσμή.
4. Χρησιμοποιήστε μαγειρική σόδα, υλικό που πρέπει να υπάρχει σε κάθε σπίτι, μιας και διαθέτει πολλές καταπληκτικές ιδιότητες, ειδικά στην αφαίρεση οσμών και λεκέδων! Φτιάξτε μια παχύρρευστη κρέμα με σόδα και νερό και αλείψτε την στο εσωτερικό του σκεύους. Αφήστε την τουλάχιστον 24 ώρες και ξεπλύντε καλά. Αυτή η συνταγή, θα απομακρύνει και τυχόν δυσχρωμία ή λεκέδες, π.χ. από κουρκουμά, κάρι κ.λπ.
5. Τοποθετήστε ένα κομμάτι κάρβουνο μέσα στο κουτί , κλείστε καλά το καπάκι και αφήστε το μέχρι να εξαφανιστεί η δυσάρεστη μυρωδιά.
6. Γεμίστε το με κόκκους καφέ –χρησιμοποιημένους ή μη- που θα αφήσετε, με κλειστό βεβαίως καπάκι, μέχρι να ξεμυρίσει.

Κι ακόμη μια συμβουλή για τα κουτιά τύπου τάπερ –τα πλαστικά δηλαδή. Αν τα βάζετε στο πλυντήριο πιάτων, προτιμήστε την πάνω σχάρα, γιατί έτσι δεν έρχονται σε επαφή με τα εξαρτήματα του πλυντηρίου που θερμαίνονται και δεν κινδυνεύουν να λιώσουν ή να παραμορφωθούν.

Αν εσείς έχετε άλλο μυστικό πάντως, για να μη μυρίζουν τα ταπεράκια, σας παρακαλούμε να το μοιραστείτε!