Οι καλά ταιριασμένες υφές

Επιλέγοντας για τους καλεσμένους σας κρασιά και τυριά με παρόμοιες υφές, θα πετύχετε το καλύτερο δυνατό γευστικό αποτέλεσμα.

Το chardonnay για παράδειγμα, με την φίνα ντελικάτη γεύση του ταιριάζει γάντι με ένα τυρί μεστό και κρεμώδες όπως το γαλλικό μπρι. Αντίστοιχα το έντονο pinor noir έρχεται να δέσει αρμονικά με ένα τυρί λιπαρό και πικάντικο όπως το τσένταρ. Σε ελληνικές επιλογές, ένα κρασί όπως το chardonnay με σύνθετα αρώματα εσπεριδοειδών και λευκών λουλουδιών, τα οποία εμπλουτίζονται με νότες μπριός, τοσταρισμένου ψωμιού και βανίλιας από το βαρέλι, ταιριάζει υπέροχα με το μετσοβόνε, δίνοντας έναν ισορροπημένο συνδυασμό. Επίσης, οι παλαιωμένες γραβιέρες, το εξαιρετικό κασέρι Σωχού, το μελίπαστο της Λήμνου και το πικάντικο Σαν Μιχάλη Σύρου βρίσκουν μια αντίστοιχα εξαιρετική θέση στο πλατό μας. Το ισπανικό machego και το ελβετικό emmental Grand Cru του θα ταιριάξουν επίσης υπέροχα. Μπορούμε να συμπληρώσουμε και λίγες φέτες από καπνιστό ζαμπόν για ποικιλία όπως επίσης ελιές, αμύγδαλα και κυδωνόπαστο που ταιριάζει εξαιρετικά. Φέτες φρέσκου, τοσταρισμένου ψωμιού, κριτσίνια, τραγανά κράκερ και παξιμαδάκια μπορούν να μπουν στο πλατό ή να υπάρχουν στο τραπέζι για όλους.

Οι ισορροπημένες γεύσεις

Το παν για το τέλειο πάρτι κρασιού- τυριού είναι να μην επισκιάσει το ένα το άλλο. Εδώ δεν αναζητούμε νικητές αλλά γευσεις που θα ισορροπήσουν αρμονικά στον ουρανίσκο. Τα μαλακά, φρέσκα τυριά όπως το καμπαμπέρ και το μπρι ζευγαρώνουν καλά με ένα ξηρό, τραγανό riesling ή pinot grigio, ενώ τα ισχυρότερα τυριά όπως το ματσέγκο και το χαβάρτι μπορούν να αντέξουν σε πιο γεμάτα κρασιά όπως το chardonnay ή το merlot. Ένα κρασί όπως το ξινόμαυρο ή το syrah με όγκο και στιβαρό χαρακτήρα, ταιριάζει εξαιρετικά με παλαιωμένα κίτρινα τυριά με τρούφα (πχ. κεφαλογραβιέρα) στα οποία αναδεικνύει τις γήινες νότες της τρούφας. Ένα ωραίο κασέρι Λεβέτι επίσης, και ιδιαίτερα στην παλαιωμένη εκδοχή του θα εντυπωσιάσει, ενώ η γραβιέρα Κρήτης και το Πεκορίνο συμπληρώνουν την ποικιλία των τυριών στο πλατό. Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε και ένα αλλαντικό για να εμπλουτίσουμε την ποικιλία: Προτείνουμε φέτες από καπνιστό μοσχάρι με βότανα Βερμίου που παράγεται στην περιοχή της Νάουσας και ταιριάζει με τη στιβαρότητα του ξινόμαυρου. Από συνοδευτικά μπορούμε να επιλέξουμε ένα ωραίο, πλούσιο σε γεύση, χωριάτικο ψωμί, ελιές, αποξηραμένα σύκα, ακόμη και κυδωνόπαστο που ταιριάζει με το κασέρι. Ένα τσάτνεϊ με μπαχαρικά θα ισορροπήσει την αρμύρα των τυριών, ενώ παράλληλα θα αναδείξει τα αρώματα του κρασιού.

xrysoikanones2

Οι πετυχημένες αντιθέσεις

Μερικές φορές μια μικρή αντίθεση είναι ο καλύτερος τρόπος για να αναδείξετε τις γεύσεις. Παίξτε πάνω στην αντίθεση γλυκού-αλμυρού όπως αυτή που δίνει ο συνδυασμός της αλμυρής γκοργκοντζόλας με το γλυκό κρασί porto. Aντίστοιχα ένα έντονο τυρί όπως το ταλέτζιο ή το Κασκαβάλι Λήμνου χρειάζεται την ισορροπημένη αντίθεση που θα του προσφέρει ένα ελαφρύ κρασί, όπως το κόκκινο Βουργουνδίας.

Απόλαυση βήμα βήμα

Αν θέλετε να προσφέρετε ένα πραγματικό ταξίδι γεύσης, διαλέξετε πολλές και διαφορετικές ποικιλίες και υφές. Ξεκινήστε το σερβίρισμα σταδιακά – πρώτα με ελαφριά κρασιά και φρέσκα τυριά- κρατώντας ωστόσο τους καλεσμένους σας σε εγρήγορση για το γκραν φινάλε που απαιτεί γεύσεις με μεγαλύτερο βάθος

Διαδώστε τη γνώση

Φροντίστε να ενημερώσετε τους καλεσμένους σας για τις επιλογές σας, εξηγώντας τους τα χαρακτηριστικά του τυριού και του κρασιού που επιλέξατε, την ονομασία και την καταγωγή τους. Αν δεν θέλετε να το κάνετε προφορικά μπορείτε να βάλετε στο τραπέζι σας ταμπελάκια που να το αναγράφουν, λιτά ή φανταστερά ανάλογα με το δικό σας στυλ. Να είστε σίγουροι ότι θα το εκτιμήσουν πολύ.

Προσοχή στα μαχαίρια

Όλος σας ο κόπος θα πάει χαμένος αν κάπου στο μέσο της βραδιάς διαπιστώσετε ότι τα τυριά που έχετε επιλέξει να σερβίρετε έχουν γίνει ένα. Βάλτε ένα ξεχωριστό μαχαίρι για κάθε τυρί, έτσι ώστε να μην μπερδεύονται οι γεύσεις άθελα σας. Δεν χρειάζεται να αγοράσετε ειδικό μαχαίρι για κάθε τυρί, βγάλτε όσα ήδη έχετε, αρκεί το κάθε ένα να αντιστοιχεί σε ένα είδος. Το κόλπο θα δουλέψει άψογα.

Μην ξεχνάτε το φρέσκο ψωμάκι

Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αν θέλετε να απολαμβάνετε το τυράκι σας σκέτο ώστε να πάρετε το 100% της γεύσης του. Όταν όμως αυτό γίνεται με παρέα οφείλετε να έχετε προμηθευτεί και κάτι ψωμένιο για να συνοδέψουν οι καλεσμένοι σας τα εκλεκτά σας τυριά. Ιδίως αν σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και κρεμώδη. Αφήστε τα –κατά προτίμηση φρέσκα- ψωμάκια σας σε ένα καλάθι δίπλα από το πλατόμε τα τυράκια σας αφού πρώτα τα έχετε τυλίξει σε ύφασμα ώστε να μην στεγνώσουν.

Βάλτε στο μενού και κάτι ακόμη

Κανείς δεν πρόκειται να διαμαρτυρηθεί για υπερβολικό κρασί και τυρί, αλλά ο σωστός οικοδεσπότης θα πρέπει να φροντίσει ώστε να κάνει αυτόν τον συνδυασμό λίγο πιο ενδιαφέρον. Πως; Μα με chutneys, μαρμελάδες, φρούτα, ξηρούς καρπούς, τουρσιά και αλλαντικά φυσικα!

Βάλτε θερμό/χρονομετρο

Τριάντα λεπτά πριν σερβίρετε τα τυριά σας, βγάλτε τα τυράκια σας από το ψυγείο και αφήστε να πάρουν τον δρόμο τους προς την ιδανική τους γεύση και υφή. Αντιστοιχα και με τα κρασιά. Ανάλογα με την ποικιλία μάθετε ποια είναι η σωστή θερμοκρασία σερβιρίσματος και πράξτε αναλόγως. Είναι όλα θέμα στυλ Στήστε ένα θεματικό σκηνικό που θα ξετρελάνει τους καλεσμενους σας και θα σας γεμίσει θετικές κριτικές χρησιμοποιώντας ως ντεκόρ αντικείμενα που παραπέμπουν στο κρασί. Παλιά συλλεκτικά μπουκάλια, γυάλινα δοχεία γεμισμένα με φελλούς ή αν δεν σας βρίσκετε τίποτα από όλα αυτά μπορείτε πάντα να ποντάρετε σε ένα βάζο γεμάτο με φρέσκα λουλούδια εποχής.

Φροντίστε και για τους λιγότερο τυχερούς της βραδιάς

Πάντα σε κάποιο πέφτει ο κλήρος να είναι υπεύθυνος για την ασφαλή επιστροφή στο σπίτι. Είναι εκείνος που θα σταματήσει το πολύ στο δεύτερο ποτήρι κρασί, είναι…ο οδηγός. Προμηθευτείτε για εκείνον κάποιο υποκατάστατο όπως μηλίτη, αναψυκτικά ή ένα ιδιαίτερο τσάι.

Μην ξεχάσετε το επιδόρπιο

Και αφού όλα πήγαν καλά, μην παρασυρθείτε από την επιτυχία της βραδιάς και ξεχάσετε το επιδόρπιο! Είναι κάτι που συνηθίζεται, όποτε μια υπενθύμιση ακόμη, δεν βλάπτει! .