Υπάρχουν και εκείνοι που αγαπούν το τυρί αλλά δεν αγαπούν το αλκοόλ.

Είναι η εξαίρεση στον κανόνα που θέλει το πλατώ των τυριών να συνοδεύεται ιδανικά από ένα ποτήρι κόκκινο ή λευκό κρασί. Και επειδή ως γνωστόν είναι η εξαίρεση που έρχεται πάντα να επιβεβαιώσει τον κανόνα, ας μιλήσουμε για τις σχέσεις τυριού και μη αλκοολούχων ροφημάτων, που τελικά δεν είναι και τόσο…αμφιλεγόμενες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η αντίληψη ότι το κρασί ταιριάζει μόνο με τα ροφήματα που περιέχουν αλκοόλ είναι τουλάχιστον ξεπερασμένη. Μην βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα και κυρίως μην απορρίψετε αν πρώτα δεν δοκιμάσετε τις πέντε φαινομενικά «ανορθόδοξες» προτάσεις των ειδημόνων.

Τσάι, τυρί και συμπάθεια

Το ξέρατε ότι το αλκοόλ μειώνει την ποιότητα του τυριού; Αυτό υποστηρίζει η Kiri Fisher, ιδιοκτήτρια του «The Cheese School of San Francisco» και του «Cheese + Wine» στην Καλιφόρνια, σύμφωνα με την οποία το τσάι είναι η καλύτερη εναλλακτική. Αυτό γιατί είναι οι φυσικές του τανίνες παρέχουν την ευχάριστη στυπτικότητα που περιμένεις από ένα καλό κόκκινο κρασί. Η ίδια προτείνει ένα πιο βαρύ τσάι, όπως το Oolong ή το Pu’er, που ταιριάζει με το gouda που είναι αλμυρό και βουτυρώδες τυρί. Αντίστοιχα τα ελληνικά κατσικίσια τυριά ταιριάζουν τέλεια με τις λεπτές γεύσεις λεμονιού, μανταρινιού και περγαμόντου.

Καφές με γάλα ή μήπως με τυρί;

tiriaxorisalkool2

Ο καφές περιέχει τανίνες, που εξισορροπούν ιδανικά τα κρεμώδη τυριά. Η Vanessa Chang, διαπιστευμένη επιστήμονας στην Αμερικανική Ένωση Τυριού, υποστηρίζει ότι ο καφές ταιριάζει με το γαλλικό αγελαδίσιο τυρί Comté, καθώς ενισχύει το καβουρδισμένο βούτυρο και τα ψημένα καρύδια του τυριού. Αν βάζετε στον καφέ σας γάλα και ζάχαρη, ο πλούτος και η γλυκύτητα του ροφήματος ταιριάζει με ένα απαλό τυρί, όπως το ανθότυρο ενώ ο μαύρος σκέτος καφές, κάνει το τυρί της επιλογής σας να μοιάζει με κρέμα.

Σοκολάτα και τυρί, ένα ιδιότυπο ταίριασμα

Χάρη στην αντίθεση του πικάντικου και του γλυκού, το blue cheese και το ρόφημα σοκολάτας είναι παράδοξος συνδυασμός που αξίζει να δοκιμάσετε. Μια πλούσια, σκούρα σοκολάτα κάνει ένα γλυκό και βαρύ τυρί όπως η φορμαέλα να χαρίζει μια επίγευση μέντας στο τελείωμα. Δύο «βαριά» προϊόντα που όμως εξισορροπούνται και δίνουν ένα μοναδικά ελαφρύ αποτέλεσμα.

Λεμονάδα και κατσικίσιο τυρί

tiriaxorisalkool3

 

Αν θες κάτι ελαφρύ, μπορείς να πιεις λεμονάδα χωρίς ζάχαρη, με μπαχαρικά. Η λεμονάδα ταιριάζει με κατσικίσιο τυρί, λόγω των μπαχαρικών που δίνουν πλούσια γεύση και άρωμα.

Σόδα και τυρί: το μυστικό είναι στον άνθρακα

Οι φυσικές σόδες, με λεπτές γεύσεις, όπως το λεμόνι, ταιριάζουν πολύ με το τυρί χωρίς να το «φορτώνουν» γευστικά. Αυτό υποστηρίζει ο Leigh Friend, ζαχαροπλάστης στη Νέα Υόρκη, με ειδίκευση στο ταίριασμα γλυκών και αλμυρών γεύσεων. «Ταιριάζουν λόγω της ανθράκωσης. Οι μικρές φυσαλίδες ανυψώνουν το λίπος από την γλώσσα σου, αναζωογονώντας τον ουρανίσκο σου» αναφέρει χαρακτηριστικά.