Σε όλους μας αρέσει να τσιμπάμε σνακ, όταν βλέπουμε ταινίες ή όταν αράζουμε το καλοκαίρι με τους φίλους μας στην παραλία ή στο μπαλκόνι. Πόσο τέλειο θα ήταν εάν τα chips μας ήταν, όχι μόνο φτιαγμένα από τυρί, αλλά και υγιεινά; Μάλλον μιλάμε για το ιδανικό σνακ για κάθε τυρολάτρη!

iStock-1017027724.jpg

Πιθανόν να τα έχετε ακούσει. Ίσως και να τα έχετε ήδη δοκιμάσει. Τα chips τυριού σίγουρα αποτελούν μία λιχουδιά, η οποία μπορεί να συνδυάσει την αίσθηση κατανάλωσης “junk food” με τις λίγες θερμίδες. Τα ψημένα «πατατάκια» τυριού μπορούν να γίνουν μια απόλυτα τραγανή και τυρένια απόλαυση!

Τα πιο συνηθισμένα τυριά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή αυτών των τσιπς είναι το τσένταρ και η παρμεζάνα. Βέβαια, ποτέ κανείς δεν είπε όχι στους πειραματισμούς, οπότε εάν έχετε κάποιο άλλο αγαπημένο τυρί μπορείτε να το δοκιμάσετε. Αρκεί να είναι σκληρό ή ημίσκληρο και να έχει χαμηλά επίπεδα υγρασίας.

Τσιπς παρμεζάνας ή τσιπς τσένταρ;

Αυτά τα δύο τυριά δημιουργούν τελείως διαφορετικά τσιπς. Τα τσιπς παρμεζάνας είναι πιο ελαφριά και τραγανά, καθώς η παρμεζάνα είναι πιο ανθεκτικό τυρί για τη δημιουργία των chips. Επίσης, είναι και πιο αλμυρά εξαιτίας της φύσης του τυριού.

Τα τσιπς τυριού τσένταρ είναι λίγο πιο περίπλοκα στην παρασκευή τους, καθώς θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί με τον χρόνο του ψησίματος. Εάν τα βγάλουμε νωρίτερα απ’ όταν πρέπει, τότε θα βγουν πολύ μαλακά. Από την άλλη, αν τα αφήσουμε παραπάνω στο φούρνο, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να καούν σε σύγκριση με τα τσιπς παρμεζάνας.

Το ποιο θα διαλέξετε είναι καθαρά δική σας επιλογή. Εάν ρωτάτε εμάς στο cheeselovers.gr θα σας προτείναμε να ετοιμάσετε τσιπς και με τα δύο τυριά!

iStock-947757392.jpg

Πώς φτιάχνονται τα τσιπς τυριού;

Το καλό είναι πως δε χρειαζόμαστε πολλά πράγματα. Αρχικά, θέλουμε τα τυριά που θα χρησιμοποιήσουμε και αλατοπίπερο ή όποιο άλλο μπαχάρι της αρεσκείας σας! Κόβουμε το τυρί σε πάρα πολύ λεπτές φέτες και τις τοποθετούμε πάνω σε ένα ταψί φούρνου καλυμμένο με λαδόκολλα. Στη συνέχεια, πασπαλίζουμε τις φέτες τυριού με τα καρυκεύματα και βάζουμε το ταψί στο φούρνο. Ψήνουμε κυριολεκτικά για πάρα πολύ λίγα λεπτά.

Ο χρόνος ψησίματος ποικίλει ανάλογα με τον κάθε φούρνο, αλλά και με το πάχος και το μέγεθος των τσιπς. Τα τσιπς παρμεζάνας καταλαβαίνουμε ότι είναι έτοιμα όταν οι άκρες είναι λίγο καστανές. Αυτό είναι το σημάδι που πρέπει να προσέξετε! Εάν φτιάχνετε τσιπς τσένταρ, καταλαβαίνετε ότι έγιναν όταν από μαλακά γίνονται πιο τραγανά.

Όπως και να ‘χει, θα πρέπει να τα παρακολουθείτε συνέχεια το φούρνο, γιατί μπορεί να μεταβούν από το στάδιο «δεν είναι έτοιμα», στο στάδιο «καμμένα» πάρα πολύ γρήγορα!

Προσοχή

  • Μην αναμείξετε διαφορετικά είδη τυριών στο ίδιο ταψί, γιατί όπως είπαμε παραπάνω χρειάζονται διαφορετικό χρόνο ψησίματος.
  • Κόψτε τις φέτες όσο πιο λεπτές γίνεται, για να γίνουν τα τσιπς τραγανά.
  • Σιγουρευτείτε ότι θα αφήσετε αρκετό χώρο ανάμεσα στην κάθε φέτα τυριού, αλλιώς θα καταλήξετε με ένα ενιαίο τσιπ τυριού!

Όταν είναι έτοιμα, μπορείτε να τα συνδυάσετε με μια δροσιστική σως γιαουρτιού, σως μπάρμπεκιου ή ό,τι άλλο σας αρέσει. Καλή σας όρεξη!