Ο ιρλανδικός εθνικός θησαυρός αξίζει μια ανανέωση ανά διαστήματα. Κοιτώντας πίσω σε περασμένες εποχές, αυτή η συνταγή είναι μια παραλλαγή του παραδοσιακού τελετουργικού του μαγειρέματος των πατατών σε μαντεμένιο τηγάνι πάνω στη φωτιά.

Φυσικά, αυτός ο μεζές μπορεί κάλλιστα να ψηθεί και στο φούρνο. Απολαμβάνεται ως κυρίως πιάτο με μια φρέσκια σαλάτα, ή συνοδεύει κρέας ή ψάρι.

Τυρί: Cheddar

Μερίδες: 4
Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 45-60 λεπτά
Δυσκολία: Μέτρια

Θα χρειαστείτε:

• 675 γρ. πατάτες
• 25 γρ. (2 κουτ. σούπας Ανάλατο Βούτυρο
• 2 κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
• 100 γρ. (1 φλιτζάνι), τριμμένο Cheddar
• Αλάτι και φρεσκοαλεσμένο μαύρο πιπέρι

Βήμα-βήμα:

1. Ξεφλουδίστε τις πατάτες και κόψτε σε λεπτές φέτες με έναν κόφτη λαχανικών ή με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι.

2. Ζεστάνετε το βούτυρο σε ένα τηγάνι με παχιά βάση, διάμετρο 20 εκ. και βάθος περίπου 5 εκ. Κατεβάστε από τη φωτιά και καλύψτε τον πάτο με μια στρώση από πατάτες.

3. Προσθέστε μια στρώση κρεμμυδιών επάνω στις πατάτες, πασπαλίστε παντού με τριμμένο τυρί και αλατοπιπερώστε καλά. Συνεχίστε αυτές τις στρώσεις, τελειώνοντας με μια στρώση από πατάτες και λίγο πασπαλισμένο τυρί.

4. Σκεπάστε σφιχτά με αλουμινόχαρτο και μαγειρέψτε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 45 λεπτά έως 1 ώρα, μέχρι οι πατάτες στο επάνω μέρος να είναι ψημένες όταν τις τρυπήσετε με κοφτερό μαχαίρι.

5. Προθερμάνετε το γκριλ. Ξεσκεπάστε τις πατάτες και βάλτε τες απευθείας κάτω από το γκριλ για να ψηθούν για 2-3 λεπτά μέχρι να αποκτήσουν ένα χρυσοκαφετί χρώμα. Σερβίρετε κομμένες σε φέτες, απευθείας από το τηγάνι.