Το φθινόπωρο είναι πια εδώ. Μήλα, ρόδια, σταφύλια, μανταρίνια και άλλα φρούτα εποχής μπαίνουν στο τραπέζι μας και εκλεκτά τυριά έρχονται να τα συνοδεύσουν σε μια φθινοπωρινή πανδαισία γεύσης.

Μήλα

frouta4 cheeselovers

Το φρούτο που κάνει “πέρα κάθε γιατρό”, καθώς περιέχει αρκετές φυτικές ίνες, βιταμίνη C, αντιοξειδωτικά και μέταλλα έχει την τιμητική του κάθε φθινόπωρο. Μπορείτε να τα φάτε ωμά, να τα βάλετε σε γλυκά και σαλάτες σας αφού οι γαστριμαργικές προτάσεις με μήλα είναι δεκάδες. Από φρουτοσαλάτες, μηλόπιτες, κομπόστες μέχρι μήλα ψητά, πουρέ και αλμυρές μαρμελάδες. Μήλο και τυρί δίνουν πολλούς ενδιαφέροντες γευστικούς συνδυασμούς. Η ποικιλία Fuji, με την γλυκιά σάρκα ταιριάζει απίθανα με την πικάντικη Gorgonzola, ενώ η γλυκιά ποικιλία Gala, απογειώνεται με ένα κρεμώδες κατσικίσιο τυρί τύπου Chèvre.

Τα τραγανά μήλα Granny Smith, γνωστά και ως ξινόμηλα, αναδεικνύουν ιδανικά τα λεγόμενα και μουχλιασμένα τυριά, όπως το Blue Cheese, το Roquefort ή το Stilton. Δοκιμάστε να σερβίρετε στους καλεσμένους σας μια τέλεια σαλάτα με μήλο, καρύδια και μπλε τυρί είτε ως ελαφρύ γεύμα, είτε ως ορεκτικό. Το ελληνικό μήλο, το δικό μας Φυρίκι, μπορείτε να το συνδυάσετε ιδανικά με ένα επίσης ελληνικό και ιδιαίτερα αγαπητό τυρί, το Πεκορίνο Αμφιλοχίας, δηλαδή την ελληνική εκδοχή της παρμεζάνας.

Δοκιμάστε να φτιάξετε:

ΤΑΡΤΑΚΙΑ ΜΕ ΜΗΛΟ ΚΑΙ ΤΥΡΙ ΜΠΡΙ

Υλικά

• 2 φύλλα σφολιάτας
• 1 πράσινο μήλο, καθαρισμένο και κομμένο σε φέτες
• 1 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
• 1 κ.σ. βούτυρο
• 1/4 κ.γλ. κανέλα
• 150 γρ. τυρί μπρι
• 1 αυγό, χτυπημένο

Εκτέλεση

1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
2. Σε αλευρωμένο πάγκο απλώνουμε τη σφολιάτα και την κόβουμε σε τέσσερα κομμάτια.
3. Στο κέντρο τοποθετούμε μία μέτρια φέτα τυρί μπρι και 3-4 φέτες μήλου.
4. Πασπαλίζουμε με άχνη και μαύρη ζάχαρη και διπλώνουμε τις τέσσερις άκρες της ζύμης προς το κέντρο, σαν να κλείνουμε ένα φάκελο.
5. Αλείφουμε τα ταρτάκια με το αυγό και τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
6. Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά.

Ρόδια

frouta2 cheeselovers

Προς το τέλος του Σεπτεμβρίου, κάνουν την εμφάνισή τους τα ρόδια, τα φρούτα-σύμβολο της καλοτυχίας. Πλούσια σε βιταμίνες Α, C και Ε, φυλλικό οξύ, σίδηρο, κάλιο, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, τα ρόδια θεωρούνται θαυματουργά αφού σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων. Συνοδεύουν ιδανικά τις πράσινες φθινοπωρινές σαλάτες με τυρί cottage ενώ ένα εξαιρετικό ορεκτικό είναι οι μπρουσκέτες με τυρί κρέμα, βασιλικό και σπόρους ροδιού. Το ρόδι συνδυάζεται αρμονικά και με το καπνιστό τυρί ενώ μην διστάσετε να το προσθέσετε σε συνταγές που περιέχουν κατσικίσιο τυρί.
Δοκιμάστε να φτιάξετε:

ΤΡΟΥΦΑΚΙΑ ΜΕ ΤΥΡΙ ΚΑΙ ΡΟΔΙ

Υλικά:

125 γρ τυρί κρέμα
125 γρ. κατίκι Δομοκού
100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
φρέσκο ψιλοκομμένο βασιλικό
αλάτι
λευκό πιπέρι
1 μικρό ρόδι

Eκτέλεση:

Αναμειγνύουμε τα τρία είδη τυριών σε ένα μπωλ. Ρίχνουμε τον βασιλικό, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενωθούν. Βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά. Απλώνουμε τους καρπούς από το ρόδι σε ένα βαθύ πιάτο. Βγάζουμε το μείγμα από το ψυγείο και πλάθουμε μικρές μπάλες τις οποίες και κυλάμε πάνω στο πιάτο για να κολλήσουν οι καρποί του ροδιού. Ξαναβάζουμε τα τρουφάκια μας στο ψυγείο για τουλάχιστον άλλα 30 λεπτά πριν σερβίρουμε.
Γαρνίρουμε την πιατέλα μας με φύλλα φρέσκου βασιλικού.

Σταφύλια

 frouta3 cheeselovers

Είναι αναμφίβολα από τα πιο χαρακτηριστικά φρούτα του φθινοπώρου. Θαυματουργή τροφή, το σταφύλι ενισχύει τα επίπεδα των οιστρογόνων, μάχεται κατά των μικροβίων, αυξάνει την απορρόφηση ψευδαργύρου, με αποτέλεσμα τη γρηγορότερη επούλωση των πληγών, ενισχύει την γεύση και όσφρηση ενώ βοηθά και στην πρόληψη της αρτηριακής υπέρτασης. Πειραματιστείτε μαζί του δοκιμάζοντας να βάλετε ρόγες σταφυλιού στην πίτσα σας ή σκεπάστε τα με τυρί ροκφόρ για να δημιουργήσετε μια πιο ιδιαίτερη γεύση. Στη Γαλλία συνδυάζουν κυρίως τα κόκκινα σταφύλια με τα τυριά που έχουν έντονη οσμή. Ωστόσο δεν υπάρχει πιο ακαταμάχητος συνδυασμός από το πράσινο σταφύλι με μερικά κομμάτια ελληνικής γραβιέρας ενώ δοκιμάστε για ένα υγιεινό σνακ δοκιμάστε να φτιάξετε ντακάκια με φέτα και καραμελωμένα σταφύλια ή φρυγανισμένο ψωμί αλειμμένο με κατσικίσιο τυρί - ή όποιο άλλο κρεμώδες με καψαλισμένα σταφύλια, περασμένα στον φούρνο για λίγα λεπτά. Η μεμβράνη της ρόγας σπάει στο δάγκωμα και γεμίζει το στόμα χυμούς προκαλώντας μια συναρπαστική αντίθεση.

Δοκιμάστε να φτιάξετε

ΠΟΛΥΧΡΩΜΗ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΣΤΑΦΥΛΙ ΚΑΙ ΑΝΘΟΤΥΡΟ

Υλικά:

• 1 φλιτζάνι σταφύλια (σουλτανίνα)
• 1 φλιτζάνι σταφύλια μαύρα, χωρίς κουκούτσι
• 3 κουτ. σούπας αμύγδαλα αποφλοιωμένα, καβουρδισμένα και σπασμένα
• 10 ραπανάκια κομμένα σε πολύ λεπτές ροδέλες
• 1 ραντίτσιο μικρό
• 1 ματσάκι ρόκα
• ½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο ή φρέσκο κόλιανδρο
• 250γρ. ανθότυρο κομμένο σε 6 φέτες
Για τη βινεγκρέτ
• 2 κουτ. σούπας ξίδι λευκό
• 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Βάζετε τα ραπανάκια σε κρύο νερό με παγάκια, για να διατηρηθούν τραγανά. Μετά τα στραγγίζετε καλά. Ετοιμάζετε τη βινεγκρέτ αναμιγνύοντας στο σέικερ όλα τα υλικά.
Κόβετε τη ρόκα και το ραντίτσιο σε μεγάλα κομμάτια και τα βάζετε σε μεγάλο μπολ. Προσθέτετε το μαϊντανό (ή τον κόλιανδρο), τα ραπανάκια και τα σταφύλια και ανακατεύετε προσεκτικά. Μοιράζετε τη σαλάτα σε πιάτα. Ρίχνετε από πάνω τα αμύγδαλα, μία φέτα ανθότυρο, περιχύνετε με τη σάλτσα και σερβίρετε αμέσως.

Λωτοί

Μπορεί να λέγεται ότι προκάλεσαν τη λήθη στους συντρόφους του Οδυσσέα, ωστόσο οι νόστιμοι λωτοί δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή μας. Πλούσιοι σε βιταμίνη C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο και φυτικές ίνες, οι λωτοί ταιριάζουν πολύ γευστικά με τα τυριά κρέμα, όπως το μασκαρπόνε. Συνδύασε λωτούς και τυρί κρέμα για να φτιάξεις ένα γρήγορο γλυκάκι φούρνου που δεν θέλει κόπο και χρόνο. Οι λωτοί είναι µια ενδιαφέρουσα γαρνιτούρα για τη βρόμη και τα δημητριακά μας και συνδυάζονται απίθανα µε το κατσικίσιο τυρί για ένα γρήγορο και απλό ορεκτικό. Χρησιμοποιήστε λωτούς για να φτιάξετε μια δροσερή σαλάτα με σέλερι, πορτοκάλι, καρύδια και τυρί στίλτον.

Ακτινίδια

frouta cheeselovers5

Πλούσια σε βιταμίνη C, τα ακτινίδια είναι και εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α και βιταμίνης Ε. Λόγω της χαμηλής θερμιδικής τους αξίας είναι ιδανική επιλογή για όσους κάνουν δίαιτα. Φρέσκα μπαίνουν σε φρουτοσαλάτες και συνοδεύουν εξαιρετικά γιαούρτι. Το ακτινίδιο στις σαλάτες μας αγαπάει ιδιαίτερα το μανούρι ενώ σε συνδυασμό με τυρί κρέμα μπορεί να μας δώσει μια υπέροχη εναλλακτική του γνωστού μας cheesecake. Για όσους επιμένουν ελληνικά, δοκιμάστε να φτιάξετε ένα σνάκ με ακτινίδια, μυζήθρα blackberries και τα cranberries.

Μανταρίνια

Το άρωμά τους και μόνο θυμίζει φθινόπωρο. Μικρά και γλυκά, τα μανταρίνια με τη χαρακτηριστική γεύση είναι πλούσια σε βιταμίνες Α και C, φυτικές ίνες, νάτριο, ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο. Το μανταρίνι συνδυάζετε ιδανικά με το μπλέ τυρί και το ροκφόρτ ενώ στη γαλλική κουζίνα ενας από τους πιο ενδιαφέροντες συνδυασμούς είναι το ταίριασμα μανταρινιού με το τυρί καμαμπέρ.
Δοκιμάστε να φτιάξετε:
ΠΛΑΤΟ ΜΕ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΑ, ΓΑΡΙΔΕΣ, ΤΥΡΙ ΚΑΜΑΜΠΕΡ ΚΑΙ ΓΚΡΑΠΑ

Υλικά:

200 γραμμ. βρασμένες γαρίδες
2 μανταρίνια (ξεφλουδισμένα και χωρισμένα σε φετούλες)
2 μικρά μαρούλια (πλυμένα)
100 γραμμ. baby καρότα (κομμένα σε λεπτές λωρίδες)
200 γραμμ. καπνιστό σολομό
250 γραμμ. τυρί καμαμπέρ
1 λεμόνι
125 ml ποτό γκράπα

Εκτέλεση:

Τοποθετείτε τις γαρίδες και τις φέτες των μανταρινιών σε ένα μπολ και τις περιχύνετε με το χυμό 1/2 λεμονιού. Βάζετε τα υπόλοιπα υλικά σε μια μεγάλη πιατέλα και ραντίζετε το τυρί και το μαρούλι με την γκράπα. Σερβίρετε μαζί με γαλλικό ψωμί.

Κυδώνια

Από τον Οκτώβριο κάνουν την εμφάνισή τους και τα κυδώνια, το ιδιαίτερο αυτό φρούτο που καταναλώνεται περισσότερο ψημένο, παρά ωμό. Με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, τα κυδώνια περιέχουν βιταμίνες C, Α και Β, κάλιο, φώσφορο και σίδηρο ενώ ταιριάζουν εξαιρετικά με ψητό κρέας. Συνοδέψτε τα σάλτσα μπλε τυριού και γκοργκοντζόλας. Εναλλακτικά τολμήστε να φτιάξετε τάρτα με κρεμμύδια, κυδώνια, κουκουνάρι και μπόλικη γραβιέρα Νάξου ή κάποιο κεφαλοτύρι.