Κρεμώδες και ιδιαίτερο στη γεύση, το κατσικίσιο τυρί αξίζει να αποκτήσει ρόλο πρωταγωνιστή στα γιορτινά σας τραπέζια. Στις σαλάτες, στις πίτες και στα ορεκτικά σας, το κατσικίσιο τυρί, δεν είναι μόνο μια εξαιρετικά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τροφή αλλά και μια γαστριμαργική πρόταση πολλών καρατίων. Δοκιμάστε να πειραματιστείτε μαζί του και είναι βέβαιο ότι το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει.

{relatedarticle 716}

Εύκολη αλλά και ιδιαίτερη η πατσαβουρόπιτα με κατσικίσιο τυρί, θα ξετρελάνει τους καλεσμένους σας τόσο σε εμφάνιση όσο και σε γεύση. Μια αξιοπρεπής λύση για τις νοικοκυρές που δεν τους περισσεύει πολύς ελεύθερος χρόνος

cheesenonalcoholicdrinks2

 Υλικά

• 1½ φλιτζάνι του τσαγιού κατσικίσιο τυρί τριμμένο
• 8 φύλλα κρούστας
• 1 φλιτζάνι του τσαγιού γάλα
• 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
• 3 αυγά
• αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
• λάδι για το άλειμμα των φύλλων

Διαδικασία
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C και λαδώνετε ένα πυρίμαχο ταψάκι διαστάσεων 20×25 εκ. Λαδώνετε ένα-ένα τα φύλλα. Ύστερα παίρνετε το κάθε φύλλο στις χούφτες σας, το τσαλακώνετε και το τοποθετείτε το ένα δίπλα στο άλλο στο πυρίμαχο ταψάκι, μέχρι να καλύψετε τη βάση του. Τα ψήνετε για 10 λεπτά στον φούρνο. Χτυπάτε σε ένα μπολ τα αβγά με το γιαούρτι, το γάλα και ανάλογο αλατοπίπερο. Βγάζετε το πυρίμαχο ταψάκι από το φούρνο, πασπαλίζετε τα τσαλακωμένα φύλλα με το τριμμένο κατσικίσιο τυρί και περιχύνετε την πίτα με το μείγμα των αυγών. Συνεχίζετε το ψήσιμο στο φούρνο μέχρι να ροδίσει η πίτα και να κάνει μια ωραία κρούστα. Σερβίρετε την πίτα ζεστή ή χλιαρή, κόβοντάς τη σε κομμάτια.

Αν είστε από εκείνους που το παρακάνατε με την κρεατοφαγία τις ημέρες των γιορτών και αναζητάτε ένα γεύμα νόστιμο αλλά και ελαφρύ για να αποτοξινωθείτε , τότε δοκιμάστε να φτιάξετε μια σαλάτα με κατσικίσιο τυρί και σπανάκι.

Υλικά
• 150γρ. κατσικίσιο τυρί κομμένο σε κυβάκια
• 250γρ. τρυφερά φύλλα σπανακιού 2
• 5 κουταλιές της σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
• 1 ματσάκι ρόκα (μόνο τα τρυφερά φύλλα)
• 1 κριθαρένιο παξιμάδι (ντάκος) κομμένο σε κομματάκια
• 1 κουταλιά της σούπας καρύδια χοντροκοπανισμένα
• λίγο ελαιόλαδο για το σερβίρισμα
Για τον πολτό της ψητής πιπεριάς:
• 100γρ. λευκό μαλακό κατσικίσιο τυρί σε κομμάτια
• 1 βαζάκι ψητές πιπεριές Φλωρίνης
• ½ φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
• 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
• 3 κουταλιές της σούπας ξίδι βαλσαμικό
• αλάτι. πιπέρι
• λίγη ρίγανη ή θυμάρι
• 3 κουταλιές της σούπας καρύδια

Διαδικασία

Πρώτα ετοιμάζετε τη σος ψητής πιπεριάς: Κόβετε το σκόρδο στα τρία και το σοτάρετε στο ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγανάκι να μαλακώσει λίγο.
Στραγγίζετε τις πιπεριές και αφού τις κόψετε σε χοντρές φέτες, τις ρίχνετε στο μπλέντερ. Προσθέτετε το σκόρδο μαζί με το λάδι του, αλατοπίπερο, το βαλσαμικό ξίδι, τα καρύδια, τη ρίγανη και το κατσικίσιο τυρί και πολτοποιείτε όλα τα υλικά μαζί. Μεταφέρετε το μείγμα σε γυάλινο βάζο και το αφήνετε στο ψυγείο μέχρι να το χρειαστείτε. Σημειώστε ότι την σος ψητής πιπεριάς μπορείτε να την έχετε έτοιμη στο ψυγείο όπου και διατηρείται για 2 εβδομάδες τουλάχιστον. Είναι αρκετή για 4 μεγάλες σαλάτες περίπου, ενώ μπορείτε να αλείψετε με αυτή φέτες μαύρου ψωμιού και να φτιάξετε υπέροχα σάντουιτς με κατσικίσιο τυρί και μαρούλι.
Για τη σαλάτα, καθαρίζετε και πλένετε τη ρόκα και το σπανάκι και αφήνετε να στραγγίσουν σε σουρωτήρι. Κόβετε τα κοτσάνια τους και τα πετάτε. Κόβετε τα φύλλα του σπανακιού, με τα δάχτυλα ή με ψαλίδι κουζίνας, σε χοντρά κομμάτια και τη ρόκα στη μέση ή στα τρία. Αναμειγνύετε τα σαλατικά σε σαλατιέρα προσθέτοντας και τον ψιλοκομμένο άνηθο. Περιχύνετε τη σαλάτα με 6 κουταλιές πολτό ψητής πιπεριάς. Σκορπάτε από πάνω τους κύβους του τυριού, τα παξιμαδάκια και τα καρύδια. Περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο και σερβίρετε τη σαλάτα αμέσως.

 Αν τώρα αναζητάτε το κυρίως πιάτο σας για το βράδυ της παραμονής αλλά όλα σας φαίνονται από συνηθισμένα μέχρι βαρετά τότε δοκιμάστε να φτιάξετε κλέφτικο με κατσικίσιο τυρί στη λαδόκολλα. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην πετύχετε το σκοπό σας

 Υλικά

• 250 γρ. φέτα κομμένη σε κύβους
• 300 γρ. κατσικίσιο τυρί κομμένο σε κύβους
• 4 κουταλιές της σούπας βούτυρο λιωμένο
• 1½ κιλό αρνάκι ή κατσικάκι μπούτι ολόκληρο ή σπάλα, καθαρισμένη από το λίπος της και κομμένη σε κύβους μεγέθους μεγάλης μπουκιάς
• 4 σκελίδες σκόρδο κομμένο σε κομμάτια
• 2 φλιτζάνια του τσαγιού ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
• Αλάτι και φρεσκοκομμένο πιπέρι
• ½ φλιτζάνι του τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
• 6 κομμάτια λαδόκολλα

 Διαδικασία

Από το προηγούμενο βράδυ βάζετε το κρέας σε μια λεκάνη, το αλατοπιπερώνετε και το πασπαλίζετε με το σκόρδο. Περιχύνετε με το κρασί και ανακατεύετε καλά. Βάζετε το κρέας σκεπασμένο στο ψυγείο. Την επόμενη ημέρα προθερμαίνετε το φούρνο στους 170°C. Προσθέτετε στο κρέας την ντομάτα και τα τυριά και ανακατεύετε. Αλείφετε τις λαδόκολλες με το βούτυρο και στη συνέχεια μοιράζετε τα υλικά και τις κλείνετε σε πακέτα. Αραδιάζετε τα πακέτα σε ταψί το ένα δίπλα στο άλλο και τα περιχύνετε με λίγο νερό.
Ψήνετε το φαγητό για 2½ ώρες περίπου και αφού αφήσετε να κρυώσει λίγο, το σερβίρετε στη λαδόκολλα.

Το αγαπημένο σας τυρί δεν θα μπορούσε να λείπει από το γιορτινό σας επιδόρπιο. Δοκιμάστε να φτιάξετε ένα ελαφρύ και δροσιστικό cheese cake με μέλι και κατσικίσιο τυρί.

 

Υλικά
Για την κρούστα
• 1 φλ. μπισκότα digestive τριμμένα
• 1/3 φλ. αμύγδαλα τριμμένα
• 2 κ.σ. βούτυρο ανάλατο
• 2 κ.σ. ζάχαρη
• 1 πρέζα αλάτι
Για τη γέμιση
• 500 γρ. μαλακό κατσικίσιο τυρί
• 5 κ.σ. κρέμα γάλακτος με πλήρη λιπαρά
• ¾ φλ. μέλι
• 1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
• ½ κ.γ. μαστίχα τριμμένη

Διαδικασία 

Φτιάχνουμε πρώτα την κρούστα: βάζουμε σε μπολ τα μπισκότα με τη ζάχαρη και το αλάτι, λιώνουμε το βούτυρο, το αφήνουμε να γίνει χλιαρό και ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά. Στρώνουμε τον πάτο μια φόρμας με σούστα με λαδόκολλα και απλώνουμε το μείγμα σε ίσο πάχος παντού, πιέζοντάς το με τα χέρια μας καλά. Βάζουμε τη φόρμα στο ψυγείο. Φτιάχνουμε τη γέμιση: χτυπάμε καλά με το μίξερ το τυρί, την κρέμα γάλακτος, το ξύσμα λεμονιού και τη μαστίχα και το βάζουμε στο ψυγείο μια ώρα. Βάζουμε στο ψυγείο και το μέλι. Μεταφέρουμε το τυρί στη φόρμα. Ρίχνουμε όλο το μέλι στην επιφάνεια και με ένα πιρούνι το «ενσωματώνουμε» στο τυρί τραβώντας γραμμές με ένα πιρούνι. Το μέλι θα εισχωρήσει στο τυρί χωρίς όμως να ανακατευτεί μαζί του (προσέχουμε πολύ να μην αγγίζουμε τον πάτο και χαλάσουμε την κρούστα).
Γαρνίρουμε με φυλλαράκια από μέντα.