Aγαπάμε τα μακαρόνια και λατρεύουμε το τυρί. Ο ιδανικός συνδυασμός σε μια συνταγή: Γκρατεν ζυμαρικών!

Ο φούρνος ψήνει, το σπίτι μοσχοβολάει και όλοι μαζεύονται στην κουζίνα, όπου περιμένουν να απολαύσουν μία από τις πιο τυρένιες απολαύσεις. Τα Λαζάνια γκρατέν είναι σχεδόν έτοιμα και εμείς σας αποκαλύπτουμε το μυστικό της νοστιμιάς τους.

Gratiner στη γαλλική μαγειρική ορολογία σημαίνει σχηματίζω μία χρυσαφένια, τραγανή κρούστα στην επιφάνεια ενός φαγητού, που έχω βάλει κάτω από τη σχάρα του γκριλ ή κάτω από τη σαλαμάνδρα. Για να γκρατιναριστούν ορισμένα φαγητά (ζυμαρικά, μελιτζάνες ή κολοκύθια) χρειάζεται να ανακατέψουμε τυρί τριμμένο μαζί με γαλέτα τριμμένη και με κομματάκια βουτύρου

Όπου υπάρχει η λέξη «τυρί», πάντα υπάρχει εκεί τριγύρω και ένας γνήσιος «cheeselover»! Γι’ αυτό το λόγο σας παρουσιάζουμε τη συνταγή μας για το τέλειο γκρατέν ζυμαρικών.

iStock 859670024

Γκρατέν Zυμαρικών

Υλικά

  • 1 πακέτο πλατιά ή κοντά ζυμαρικά (ταλιατέλες, πένες, φιογκάκια, βίδες, λαζάνια)
  • 4 κ.σ. βούτυρο λιωμένο
  • 500 γρ. τυριά τριμμένα (κασέρι, γραβιέρα, κεφαλογραβιέρα, μετσοβόνε, φέτα)
  • 2 κρέμες γάλακτος των 200 γρ. (κανονικές ή light)
  • 10 φέτες κασέρι σε φέτες
  • Γαλοπούλα ή ζαμπόν σε φέτες
  • 2-3 κ.σ. γαλέτα τριμμένη

Εκτέλεση

  • Βράζουμε τα ζυμαρικά, 2-3 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία.
  • Τα σουρώνουμε.
  • Λιώνουμε τις 2 κ.σ. βούτυρο στην κατσαρόλα.
  • Ρίχνουμε τα ζυμαρικά στην κατσαρόλα και τα ανακατεύουμε με το μισό τριμμένο τυρί.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  • Απλώνουμε τα μισά ζυμαρικά σε ένα ταψί ή πυρίμαχο σκεύος.
  • Από πάνω απλώνουμε τις φέτες κασέρι και έπειτα το ζαμπόν ή τη γαλοπούλα.
  • Από πάνω απλώνουμε και τα υπόλοιπα ζυμαρικά.
  • Περιχύνουμε τις κρέμες γάλακτος.
  • Αναμειγνύουμε το υπόλοιπο τριμμένο τυρί με το υπόλοιπο βούτυρο και απλώνουμε στην επιφάνεια.
  • Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με την τριμμένη γαλέτα.
  • Βάζουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για περίπου 20-30 λεπτά, μέχρι να λιώσουν τα τυριά και η επιφάνεια να πάρει ρόδινο χρώμα.

Μικρές συμβουλές δημιουργικότητας

Το καλό με το συγκεκριμένο φαγητό είναι ότι μπορούμε να το φέρουμε στα μέτρα μας ανάλογα με τα γούστα μας. Για παράδειγμα, μπορούμε να επιλέξουμε τελείως διαφορετικά τυριά ή να προσθέσουμε και άλλα τυριά της αρεσκείας μας σε αυτά που αναφέραμε, αλλά σίγουρα χρειαζόμαστε τυριά που λιώνουν όμορφα με το ψήσιμο. Αντί για φέτες γαλοπούλας ή ζαμπόν μπορούμε να προσθέσουμε ψημένο κοτόπουλο ή μπέικον που θα έχουμε πρώτα ψήσει για να γίνει τραγανό, κομμένα σε καρεδάκια. Τέλος, μπορούμε να προσθέσουμε πιπεριές, αρακά ή και ντοματάκια κονκασέ σε μία στρώση..

Αφήστε ελεύθερη τη φαντασία σας και καλή σας όρεξη!