Ετοιμάσαμε τρείς καλοκαιρινές συνταγές με πρωταγωνιστές τη μελιτζάνα και τη φέτα, τις δοκιμάσαμε, πέτυχαν και σας τις προτείνουμε ανεπιφύλακτα!

Πικάντικες μελιτζάνες με φέτα και αυγά μάτια

Υλικά για 4 άτομα

250 γρ. φέτα, θρυμματισμένη

2 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες

έ.π. ελαιόλαδο

3 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες

1/3 φλιτζάνι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

1/3 φλιτζάνι κόλιανδρο, ψιλοκομμένο

1 κ.σ. πάπρικα καπνιστή, γλυκιά ή μέτρια καυτερή

3/4 κ.γ. κύμινο

1 πιπερίτσα τσίλι, ψιλοκομμένη

1/2 λευκό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

4 ντομάτες, ψιλοκομμένες

400 γρ. ντομάτα σε πηχτό χυμό

1 κ.γ. ζάχαρη

2 κ.σ. χυμό λεμονιού

1  κ.σ. ξίδι από κόκκινο κρασί

4-6 αυγά

μαϊντανό, επιπλέον, χοντροκομμένο

αλατοπίπερο

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Καλύπτετε τον πάτο ενός μεγάλου ταψιού με χαρτί ψησίματος. Κόβετε τις μελιτζάνες σε ροδέλες πάχους 1 εκ και τις λαδώνετε με ένα πινέλο και από τις δύο πλευρές. Τις αραδιάζετε πλάι πλάι στο ταψί, σε μία στρώση.

Τις ψήνετε για 25 λεπτά, γυρίζοντάς τες μετά από τα πρώτα 15 λεπτά, ώστε να ψηθούν και οι δύο πλευρές. Αναμειγνύετε σε ένα μπολ το σκόρδο, τον μαϊντανό, το κόλιανδρο, την πάπρικα, το κύμινο και το τσίλι. Κόβετε σε μικρότερα κομμάτια τις ροδέλες μελιτζάνας (στα τέσσερα) και τις προσθέτετε στο μείγμα των μυρωδικών.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζετε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 3-4 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτετε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και αφήνετε άλλα 5 λεπτά για να μαλακώσουν. Προσθέτετε τον χυμό ντομάτας και σιγοβράζετε για 5 λεπτά.

Προσθέτετε το τις μελιτζάνες με τα μυρωδικά στο τηγάνι και ανακατεύετε με προσοχή. Ρίχνετε τη ζάχαρη, τον χυμό λεμονιού και το ξίδι.

Σχηματίζετε τρύπες στο μείγμα χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι και σπάτε ένα αυγό σε κάθε ένα. Από πάνω ρίχνετε τη θρυμματισμένη φέτα. Καλύπτετε με ένα καπάκι και μαγειρεύετε για 5-7 λεπτά, ή μέχρι να μαγειρευτούν τα αυγά σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Ελέγχετε συχνά, καθώς τα αυγά χρειάζονται λίγο χρόνο. Αλατοπιπερώνετε και σερβίρετε.

NEW Spiced chickpea and lentil stuffed aubergines

Μελιτζάνες γεμιστές με ρεβίθια, φακές και φέτα

Υλικά για 4 άτομα

Για τις μελιτζάνες

4 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες

2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο

1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

3 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες

1/2 κ.γ. κόλιανδρο ξερό, τριμμένο

1/2 κ.γ. κύμινο, τριμμένο

1/4 κ.γ. καπνιστή πάπρικα

400 γρ. ντοματάκια κονκασέ

400 γρ. (ή 1 κονσέρβα) ρεβίθια βρασμένα

250 γρ. φακές βρασμένες

φρέσκα φύλλα θυμαριού

200 γραμμάρια φέτα

Για τη σάλτσα γιαουρτιού με λεμόνι & ταχίνι

120 ml (½ φλιτζάνι) γιαούρτι

χυμό από ½ λεμόνι

1 ½ κ.σ. ταχίνι

½ κ.γ. έ.π. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 °C. Κόβετε τις μελιτζάνες στη μέση κατά μήκος και χαράζετε τη σάρκα μπακλαβαδωτά, χωρίς να φτάνετε μέχρι κάτω. Τις απλώνετε σε ένα ταψί και τις λαδώνετε με 1 πινέλο. Αλατίζετε και τις ψήνετε για 30-40 λεπτά, μέχρι που η σάρκα να μαλακώσει.

Στο μεταξύ ζεσταίνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μια μέτρια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά. Σοτάρετε το κρεμμύδι για περίπου 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσει και στη συνέχεια προσθέτετε το σκόρδο, το κύμινο, το κόλιανδρο και την πάπρικα και ανακατεύετε για 1 λεπτό.

Προσθέτετε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, λίγο αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζετε για περίπου 10 λεπτά. Προσθέτετε τα ρεβίθια, τις φακές και το θυμάρι και αφήστε να σιγοβράσουν για μερικά λεπτά.

Μόλις μαλακώσουν οι μελιτζάνες, τις βγάζετε από τον φούρνο και με τη ράχη του πιρουνιού πιέζετε τη σάρκα ώστε να δημιουργηθεί κοιλότητα. Γεμίζετε τις μελιτζάνες με το μείγμα των ρεβιθιών. Σκορπίζετε από πάνω τη φέτα και ξαναβάζετε στον φούρνο για 10 λεπτά, μέχρις ότου η φέτα πάρει ελαφρύ καφέ χρώμα στις γωνίες.

Σάλτσα: Αναμείξτε όλα τα υλικά σε ένα μπολ με μια απλόχερη πρέζα αλατιού. Σερβίρετε τις μελιτζάνες με τη σάλτσα σε ένα μπολ, στο πλάι.

flatbread

Σαν πίτσα, με μελιτζάνα και φέτα

Υλικά για 6 άτομα

1 κ.γ. ζάχαρη

1 φακελάκι ξηρή μαγιά

2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κ.γ. αλάτι

2 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο + για το ψήσιμο

170 γρ. πελτέ ντομάτας

½ κ.γ. κύμινο τριμμένο

½ κ.γ. κόλιανδρο τριμμένο

½ κ.γ. πάπρικα καπνιστή

¾ κ.γ. αλάτι

1 μέτρια μελιτζάνα, κομμένη σε πολύ λεπτές ροδέλες

300 γρ. φέτα θρυμματισμένη

½ φλιτζάνι φύλλα μαϊντανού, χοντροκομμένα

πιπέρι

* 1 δίσκο ψησίματος με μισό φύλλο

 

Εκτέλεση

Ρίχνετε στον κάδο του μίξερ τη ζάχαρη, τη μαγιά και ¾ φλ. χλιαρό νερό. Ανακατεύετε απαλά για να διαλυθούν. Περιμένετε 8-10 λεπτά μέχρις ότου το μείγμα αφρίσει. Ανακατεύετε καλά το αλεύρι με το αλάτι. Με το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα, προσθέτετε το αλεύρι λίγο λίγο κάθε φορά μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως. Προσθέτετε 1 κουταλιά ελαιόλαδο και αυξάνετε την ταχύτητα στο μέσο. Βεβαιωθείτε ότι έχετε «ξύσει» τις πλευρές του μπολ για να μην αφήσετε τίποτα πίσω. Ζυμώνετε σε μεσαία-χαμηλή ταχύτητα, έως ότου η ζύμη γίνει μια μπάλα γύρω από τον γάντζο. Μεταφέρετε τη ζύμη σε ένα ελαφρώς λαδωμένο μπολ και καλύπτετε με μεμβράνη. Αφήνετε την ζύμη μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1 ώρα.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 250°C. Σε ένα σουρωτήρι, πασπαλίζετε τις φέτες της μελιτζάνας με αλάτι και τις αφήνετε στην άκρη. Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύετε καλά 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, τον πελτέ ντομάτας, κύμινο, κόλιανδρο, πάπρικα και αλάτι.

Λαδώνετε το ταψί. Αφού η ζύμη έχει διπλασιαστεί, ξαναζυμώνετε για λίγο σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια. Ανοίγετε τη ζύμη σε ένα μεγάλο ορθογώνιο περίπου 45x 30 εκ. για να χωρέσει στο ταψί όπου θα τη μεταφέρετε. Πιέζετε τη ζύμη για να καλύψετε τις γωνίες του ταψιού. Απλώστε ομοιόμορφα τη σάλτσα ντομάτας να πάει παντού. Σκουπίζετε το αλάτι και την υγρασία από τις μελιτζάνες με χαρτί κουζίνας. Απλώνετε πάνω στη ζύμη τη μισή φέτα θρυμματισμένη και καλύπτετε με τις φέτες μελιτζάνας. Αλατοπιπερώνετε και ραντίζετε με ελαιόλαδο. Συνεχίζετε με την υπόλοιπη φέτα, ραντίζετε ξανά με ελαιόλαδο και ψήνετε για 25-30 λεπτά ή έως ότου η ζύμη γίνει χρυσή και τραγανή. Κόβετε και σερβίρετε, αφού γαρνίρετε με φύλλα μαϊντανού.