Ποιος δεν αγαπά τα καλοψημένα γκρατέν με την τυρένια, ρόδινη κρούστα των ελληνικών τυριών και τα ζουμερά λαχανικά της εποχής;

Κολοκυθάκια με ρύζι και κεφαλοτύρι γκρατέν

Υλικά

βούτυρο για το ταψί

1.000-1.200 γρ. κολοκυθάκια

αλάτι χοντρό

½ φλιτζάνι (90 γρ.) ρύζι Καρολίνα

1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο (περίπου 1 φλιτζάνι)

5 κ.σ. (75 ml) ε.π. ελαιόλαδο

2 μεγάλα σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες ή ψιλοκομμένες

2 κ.σ. (15 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις (προαιρετικά)

½ φλιτζ. γάλα, ανάλογα με τις ανάγκες ή νερό ή ζωμό της επιλογής σας

2/3 φλιτζ. (55 γρ.) τριμμένο κεφαλοτύρι 

αλατοπίπερο

γκρατεν

Εκτέλεση

Ζεσταίνετε τον φούρνο στους 160°C. Λαδώνετε ή βουτυρώνετε ένα ταψί που θα χωρέσει όλα τα υλικά ή 2 μικρότερα ώστε να καταψύξετε το ένα.

Kολοκυθάκια: Πλένετε τα κολοκυθάκια και κόβετε τις άκρες. Τα κόβετε κατά μήκος στη μέση και, αν οι σπόροι είναι πολλοί και μεγάλοι, τους αφαιρείτε. Τα τρίβετε στον χοντρό τρίφτη και τα τοποθετείτε σε ένα μεγάλο μπολ.

Υπόλοιπα συστατικά: Σε ένα μεγάλο τηγάνι, σοτάρετε τα κρεμμύδια αργά, σε 3 κουταλιές της σούπας λάδι, για 8 έως 10 λεπτά, μέχρι να γίνουν τρυφερά και ημιδιαφανή. Ανεβάστε ελαφρώς τη φωτιά και ανακατέψτε αρκετά λεπτά μέχρι να ροδίσουν πολύ ελαφρά. Ανακατέψτε το σκόρδο και συνεχίστε για ακόμα 1 λεπτό. Προσθέστε το ρύζι ωμό, ανακατέψτε και σοτάρετε για άλλα 2 λεπτά. Πασπαλίστε γενναιόδωρα με αλάτι και πιπέρι.

Στο ταψί: Μεταφέρετε σε μπολ τα κολοκυθάκια και ανακατέψτε μαζί με το ½ φλιτζάνι υγρού της επιλογής σας και όλα τα υλικά εκτός από 2 κουταλιές της σούπας κεφαλοτύρι. Γευτείτε και προσαρμόστε το καρύκευμα, εάν χρειαστεί. Μεταφέρετε στο ταψί.

Στον φούρνο: Σκεπάστε καλά με αλουμινόχαρτο και ψήστε για 50 έως 60 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι αλλά όχι να παραγίνει. Αυξήστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 230°C. Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο, ραντίστε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο (ή μοιράστε κομματάκια βουτύρου στην επιφάνεια), πασπαλίζετε με το υπόλοιπο κεφαλοτύρι και ψήστε το φαγητό ακάλυπτο μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά τα υλικά της επιφάνειας, για περίπου άλλα 10 έως 15 λεπτά. Για επιπλέον χρώμα, μπορείτε να το βάλετε στο γκριλ, για 1 λεπτό, στο τέλος.

Τρώγεται ζεστό αλλά και κρύο.

γκρατεν 5

Σπανάκι με πατάτες και ελληνικά τυριά γκρατέν

Τα τυριά και το σπανάκι αγκαλιάζουν τις πατάτες, σε ένα πιάτο που είναι πλούσιο, οικείο και θυμίζει ζεστές παιδικές γεύσεις.

Υλικά για 6 άτομα

1 κούπα κρέμα γάλακτος 

1 κούπα γιαούρτι στραγγιστό

150 γρ. Κατίκι Δομοκού

1 1/4 κ.γ. αλάτι χοντρό ή αφρίνα

2-3 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό

3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες ή λεπτώς ψιλοκομμένες

250-300 γρ. κατεψυγμένο ψιλοκομμένο σπανάκι, αποψυγμένο και στεγνωμένο

4-5 πατάτες σε λεπτές φέτες

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

180 γρ. γραβιέρα, τριμμένη

 

Εκτέλεση

Ζεσταίνετε τον φούρνο στους 200°C. Βουτυρώνετε ένα ταψί 23x33 εκ. με πλευρές ύψους 2 5 εκ.

Σε μια βαριά μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα, ζεσταίνετε την κρέμα, το γιαούρτι, Κατίκι Δομοκού και το αλάτι σε χαμηλή φωτιά μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές, ανακατεύοντας συχνά. Η σάλτσα θα πυκνώσει ελαφρώς καθώς θερμαίνεται. Μην απομακρυνθείτε από την κουζίνα σας γιατί αν δεν προσέξετε θα κολλήσουν τα πάντα στην κατσαρόλα. Όταν είναι έτοιμο το μείγμα προσθέτετε τον μαϊντανό, το σκόρδο και το σπανάκι και ανακατεύετε.

γκρατεν 2

Απλώστε και τακτοποιήστε τις μισές φέτες πατάτας στο βουτυρωμένο ταψί. Τρίψτε άφθονο πιπέρι από πάνω. Απλώστε το μισό μείγμα σάλτσας και πασπαλίστε με τη μισή γραβιέρα. Τοποθετήστε τις υπόλοιπες φέτες πατάτας πάνω στην πρώτη στρώση, δημιουργώντας ένα όμορφο μοτίβο, αν θέλετε. Τρίψτε και πάλι πιπέρι. Απλώστε το υπόλοιπο μείγμα σάλτσας πάνω στις πατάτες και πασπαλίστε  με την υπόλοιπη γραβιέρα.

γκρατεν 3

Ψήνετε μέχρι η κορφή να πάρει ένα καφέ χρώμα και οι πατάτες είναι να τρυφερές όταν τρυπηθούν με μαχαίρι, για περίπου 50-55 λεπτά.

γκρατεν 4

Βγάζετε το σκεύος από τον φούρνο και σερβίρετε.