Τραγανό ζυμάρι, υπέροχη γλύκα από τα μήλα και τα καραμελωμένα κρεμμύδια και γήινη ένταση από το blue cheese συνθέτουν μια πίτσα διαφορετική και απίστευτα νόστιμη.

 Πίτσα με μήλο, μπλε τυρί και καραμελωμένα κρεμμύδια

 

Υλικά για 2 πίτσες

Για τη βασική ζύμη πίτσας

1 φλιτζάνι ζεστό νερό (45°C)

1 φακελάκι ξηρή μαγιά

1 κ.σ. ζάχαρη

1 κ.γ. μέλι

1 ½ κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο

3 φλιτζ. αλεύρι για ψωμί και λίγο ακόμη

1 ½ κ.γ. αλάτι

Για τη γέμιση

4 κ.σ. βούτυρο

1 γλυκό λευκό κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες

1 μήλο (όπως γκαλά, γκόλντεν ντελίσιους), καθαρισμένο, κομμένο σε λεπτές φέτες

250 γρ. θρυμματισμένο μπλε τυρί (blue cheese)

blue cheese

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 230°C. Βεβαιωθείτε ότι προθερμαίνετε επίσης την πέτρα (επιφάνεια) για το ψήσιμο πίτσας, εάν χρησιμοποιείτε.

Ζύμη: Τοποθετήστε νερό, μαγιά, ζάχαρη, μέλι και ελαιόλαδο σε ένα μπολ και ανακατέψτε ελαφρά μαζί. Αφήστε το μείγμα να καθίσει για 5 λεπτά (το νερό πρέπει να αρχίσει να αφρίζει ελαφρά).

Κοσκινίστε το αλεύρι και το αλάτι. Προσθέστε το μείγμα αλευριού σε μίγμα ζύμης, ½ φλιτζάνι τη φορά, μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως και η ζύμη να αρχίσει να σχηματίζεται. Μεταφέρετε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώστε μέχρι να γίνει απαλή και μαλακή, περίπου 8 με 10 λεπτά.

Σχηματίστε μια μπάλα και τοποθετήστε τη σε ένα ελαφρώς βουτυρωμένο μπολ. Καλύψτε το με μεμβράνη ή  και με μια υγρή πετσέτα και τοποθετήστε το σε ζεστό σημείο. Αφήστε τη να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος, περίπου 1 ½ -2 ώρες. Πιέστε τη ζύμη προς τα κάτω και γυρίστε τη πάνω σε μια καθαρή, ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια.

Κόψτε τη ζύμη σε δύο ίσα κομμάτια και ανοίξτε με τον πλάστη δύο δίσκους διαμέτρου 35 εκ. και πάχους περίπου 60 εκ. Πασπαλίστε χαρτί ψησίματος με μια στρώση καλαμποκάλευρο. Εάν χρησιμοποιείτε επιφάνεια ψησίματος πίτσας, πασπαλίστε τη με καλαμποκάλευρο ώστε να σχηματιστεί λεπτή στρώση.

Τοποθετήστε τους δίσκους της ζύμης πάνω στα έτοιμα φύλλα ψησίματος, τρυπήστε όλη την επιφάνεια με ένα πιρούνι και ψεκάστε με λίγο ελαιόλαδο. Τις διατηρείτε στο ψυγείο μέχρι να τις ψήσετε.

Συναρμολόγηση: Λιώστε το βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και προσθέστε τα κρεμμύδια. Σοτάρετε ελαφρά τα κρεμμύδια για 10 έως 12 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά. Προσθέστε τις φέτες μήλου και συνεχίστε να σοτάρετε για επιπλέον 6 με 8 λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν. Αλατοπιπερώνετε ελαφρά και αφήνετε το μείγμα να κρυώσει.

Βγάζετε τη ζύμη από το ψυγείο. Απλώνετε πάνω στο κάθε δίσκο συνολικά το μισό μπλε τυρί (blue cheese), το κρεμμύδι και το μείγμα μήλων και τελειώνετε με το υπόλοιπο blue cheese. Ψήνετε για 12-14 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές. Αφαιρείτε από το φούρνο και αφήνετε την πίτσα να κρυώσει πριν προσθέσετε φρέσκο ​​θυμάρι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Κόβετε και σερβίρετε.

blue cheese 2