Έχει μόλις 1% λιπαρά αλλά 27% πρωτεΐνες, είναι ελαφρύ και όμως δυναμωτικό και ταιριάζει με τις πιο αγαπημένες μου γεύσεις σε συνταγές απλές και ξεχωριστές!

Στα ράφια και στα ψυγεία η αναζήτηση προϊόντων, όχι μόνο υγιεινών αλλά και νόστιμων, έχει γίνει μια ενασχόληση σταθερή, ένα χόμπι με στόχο το ευ ζην μας και την υγεία μας. Κάποιο από τα απογεύματα μετά τη δουλειά, ου ήθελα να γυρίσω σπίτι και να φτιάξω κάτι λίγο αμαρτωλό αλλά όχι τόσο ώστε να το μετανιώσω κατευθύνθηκα στο ψυγείο των τυριών. Κι εκεί την ανακάλυψα. Η ετικέτα έγραφε Ζεμύθα κι εγώ πίστεψα ότι κάτι έχει γίνει λάθος, κάτι γνωστό μου θύμιζε αλλά δεν ήταν, τέλος πάντων πήρα τη συσκευασία στα χέρια μου να δω λεπτομέρειες. Οκ, τυρί τυρογάλακτος, από αιγοπρόβειο γάλα, μέχρι εδώ γνωστές πληροφορίες, όμως να η έκπληξη, η Ζεμύθα περιέχει 27% πρωτεΐνη και μόνο 1% λιπαρά, είναι πλούσια σε ασβέστιο και η θερμιδική της αξία είναι μόλις 27 θερμίδες ανά μερίδα.

Βρέθηκε στο καλάθι και πολύ σύντομα στην κουζίνα μου. Στη γεύση θυμίζει μια καλή ώριμη ξερή μυζήθρα, το ίδιο και στα αρώματα, οπότε σκέφτηκα να την απολαύσω σε μια σπαγγετάδα απίστευτα νόστιμη (όπως την έκανε η γιαγιά μου) και αναμφιβόλως υγιεινή.

ΣΠΑΓΓΕΤΙ ΜΕ ΖΕΜΥΘΑ, ΜΥΡΩΔΙΚΑ ΚΑΙ ΝΤΟΜΑΤΙΝΙΑ ΤΣΕΡΙ

Υλικά για 2 άτομα

300 γρ. σπαγγέτι

4 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

1 κούπα Ζεμύθα, τριμμένη

½ φλιτζάνι μαϊντανό ή/και βασιλικό ή/και κόλιαντρο, ψιλοκομμένα

250 γρ. ντοματίνια τσέρι, κομμένα στη μέση (η γιαγιά έβαζε πομοντόρια)

Οδηγίες

Σε άφθονο αλατισμένο νερό που βράζει προσθέστε τα ζυμαρικά. Όταν τα ζυμαρικά γίνουν al dente, σουρώστε κρατώντας όμως μια μεγάλη κούπα από το νερό που έβρασαν.

Αδειάστε τα ζυμαρικά πάλι στην κατσαρόλα, περιχύστε με το ελαιόλαδο και ανακατέψτε. Προσθέστε το τυρί (κρατήστε λίγο για το τέλος), τα μυρωδικά και λίγο από το νερό που κρατήσατε και ανακατέψτε καλά. Ρίξτε και τα ντοματάκια (κρατήστε λίγα στην άκρη) και ανακατέψτε. Αν χρειαστεί, προσθέστε λίγο ακόμη από το νερό των ζυμαρικών.

Σερβίρετε σε δύο βαθιά πιάτα, πασπαλίζετε την υπόλοιπη Ζεμύθα και διακοσμείτε με τα τελευταία ντοματίνια.

Λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι ταιριάζει πολύ.

zemitha1

Μπουκετάκια μπρόκολου σοτέ με Ζεμύθα

Υλικά για 2 άτομα

500 γρ. μπουκετάκια μπρόκολου

1 κ.σ. βούτυρο

2 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο

4-5 κ.σ. Ζεμύθα, τριμμένη

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Απλώστε το λάδι σε μεγάλο τηγάνι και βάλτε το βούτυρο να λιώσει, σε μέτρια φωτιά. Ρίξτε τα μπουκετάκια του μπρόκολου και σκεπάστε με καπάκι. Έπειτα από 1 λεπτό ξεσκεπάζετε και ανακατεύετε. Ξανασκεπάζετε και συνεχίζετε την ίδια διαδικασία μέχρι να μαλακώσουν, συνολικά θα χρειαστούν 4-5 λεπτά.

Ρίξτε 2 κουταλιές της σούπας Ζεμύθα, ανακατέψτε και μεταφέρετε σε πιατέλα. Πασπαλίστε με το υπόλοιπο τυρί, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρετε όσο είναι ζεστά.

Απολαύστε τα αρώματα του καβουρδισμένου βουτύρου και του τυριού!

Άλλες Προτάσεις

Τις επόμενες ημέρες έκανα πολλές ακόμη δοκιμές. Προτείνω να το δοκιμάσετε σε διάφορα πιάτα με ζυμαρικά. Φρυγανίστε ψωμί με τριμμένη Ζεμύθα, καθώς δεν λιώνει, θα τραγανίσει και θα αναδειχθούν τα τυρένια αρώματά της. Χρησιμοποιήστε τη σε σαλάτες πράσινες μαζί με κρουτόν και καβουρδισμένο σουσάμι.