Η γλυκιά, γήινη γεύση που έχει το κουνουπίδι συνδυάζεται με τα βουτυράτα αρώματα του τυριού σε συνταγές ξεχωριστές!

Ψητό κουνουπίδι με κεφαλοτύρι και καπνιστό τυρί

Αυτή η απλή συνταγή του ψητού κουνουπιδιού με τα τριμμένα τυριά και τη φλούδα λεμονιού δίνει ένα ωραίο συνοδευτικό για κρέατα ή σερβίρεται ως κύριο πιάτο.

Easy Parmesan Roasted Cauliflower 16x9

Υλικά

1,25 λίτρα (5 φλιτζάνια) μικρές ανθοδέσμες κουνουπιδιού

3 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

αλάτι

φρεσκοτριμμένοπιπέρι

λίγο μπούκοβο ή καπνιστή πάπρικα

125 γρ. τριμμένο κεφαλοτύρι ανάμεικτο με ημίσκληρο καπνιστό τυρί

ξύσμα λεμονιού από 1 λεμόνι

½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

 

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200°C (πά΄νω-κάτω) στις αντιστάσεις ή στο γκριλ. Λαδώνετε καλά ένα μεγάλο ταψί.

Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύετε το κουνουπίδι, το ελαιόλαδο, το αλάτι, το μαύρο πιπέρι και το μπούκοβο ή την πάπρικα. Το απλώνετε στο ταψί.

Βάζετε το ταψί στην επάνω σχάρα και ψήνετε για 20 έως 25 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι το κουνουπίδι να είναι τρυφερό και χρυσό. Αφαιρείτε το ταψί από τον φούρνο,πασπαλίζετε αμέσως με τατυριά και το ξύσμα λεμονιού. Γαρνίρετε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρετε.

 

Τάρτα (κις) με κουνουπίδι και τυριά

Με χώρα καταγωγής τη Γαλλία, η τάρτα είναι πια μια από τις πιο αγαπημένες «ανοιχτές πίτες» και στη χώρα μας. 

recette quiche au chou fleur

Υλικά για 4 άτομα

σπιτική ή έτοιμη ζύμη για τάρτες

1 κουνουπίδι 600γρ.

3 αυγά

1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό (200 γρ.) ή κατίκι Δομοκού

120 γρ. γραβιέρα αγελάδας ή Λογάδι (ημίσκληρο τυρί από 50% αγελαδινό και 50% πρόβειο γάλα) τριμμένα

1 πρέζα μοσχοκάρυδο τριμμένο

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C.

Χωρίζετε σε μπουκετάκια το κουνουπίδι και τα ξεπλένετε καλά. Βράζετε το κουνουπίδι για περίπου 10 έως 12 λεπτά και το στραγγίζετε.

Προετοιμάζετε και απλώνετε τη ζύμη σε μια ταρτιέρα, την τρυπάτε με ένα πιρούνι και την ψήνετε για 15 λεπτά.

Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αυγά με την κρέμα, προσθέτετε το τυρί, το μοσχοκάρυδο και το πιπέρι και ανακατεύετε καλά.

Απλώνετε το κουνουπίδι πάνω στην προψημένη ζύμη. Περιχύνετε με το μείγμα των αυγών.

Ψήνετε στους 180°C για 30 έως 40 λεπτά ανάλογα με το φούρνο, μέχρι να η επιφάνεια να πάρει ωραίο χρώμα και να μαλακώσει λίγο το κουνουπίδι.

Σερβίρετε με μια γενναιόδωρη πράσινη σαλάτα.

 

Κροκέτες κουνουπιδιού με τυριά

Ο πιο εύκολος τρόπος για να αγαπήσουν τα πιτσιρίκια το κουνουπίδι, αλλά και εξαιρετικός μεζές για την παρέα.

comment faire des croquettes de chou fleur au parmesan

Υλικά για 10 κροκέτες

1 αυγό

½ κουνουπίδι

½ κρεμμύδι, αποφλοιωμένο και ψιλοκομμένο

25 γρ. τριμμένο τυρί κασέρι

25 γρ τριμμένο κεφαλοτύρι

30 γρ. τριμμένη φρυγανιά

½ ματσάκι μαϊντανό

εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Εκτέλεση

Κόψτε τα μποκετάκια του μισού κουνουπιδιού και κρατήστε τους μίσχους για να κάνετε κάτι άλλο, μια σούπα για παράδειγμα.

Βράστε τα μπουκέτα σε ζεστό αλατισμένο νερό ή ατμό έως ότου γίνουν τρυφερά. Στραγγίστε και ρίξτε τα σε ένα μπολ. Λιώστε τα με ένα πιρούνι ή με την πρέσα του πουρέ.

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 190°C, στον αέρα.

Προσθέστε στο κουνουπίδι το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και την τριμμένη φρυγανιά και ανακατέψτε καλά. Προσθέστε τα τριμμένα τυρά, ελέγξτε για αλάτι, τρίψτε πιπέρι και ανακατέψτε καλά.  Προσθέστε το αυγό και τον μαϊντανό και ανακατέψτε καλά.

Δοκιμάστε αν χρειάζεται αλάτι.

Πλάστε δέκα κροκέτες με τα χέρια σας. Βρέχετε τα χέρια σας τακτικά, για να μην κολλάει το μείγμα στα χέρια σας. Απλώστε τες σε ένα ταψί που έχετε καλύψει με χαρτί ψησίματος.

Απλώστε το ελαιόλαδο με ένα πινέλο πάνω στις κροκέτες και ψήστε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Τις σερβίρετε ζεστές με μια σάλτσα σε ένα μπολάκι.