Με μήλα, με λεμόνια ή με αχλάδια και κατίκι ή ξινομυζήθρα είναι τα ιδανικά γλυκά του χειμώνα.

 Οι τάρτες είναι αγαπητές σε όλη την οικογένεια με την τραγανή ζύμη τους και τις αφράτες, ζουμερές γεμίσεις. Κάθε εποχή έχει τις δικές της και τον χειμώνα πρωταγωνιστούν φρούτα όπως το μήλα, τα αχλάδια και τα εσπεριδοειδή.

 Tarta me mila

Τάρτα με μήλα και κατίκι Δομοκού              

Υλικά για 1 ταρτιέρα 26 εκ.

Για τη ζύμη

2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κουτ. σούπας ζάχαρη

½ κουτ. γλυκού αλάτι

10 κουτ. σούπας βούτυρο, κρύο, κομμένο σε κύβους

4 – 6 κουτ. σούπας παγωμένο νερό

Για τη γέμιση

½ φλιτζάνι ζάχαρη

450 γρ. κατίκι Δομοκού, σε θερμοκρασία δωματίου

2 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου

1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Για τα μήλα

3-4 μήλα, καθαρισμένα, κομμένα σε λεπτές φέτες

1/3 φλιτζάνι ζάχαρη

½ κουτ. γλυκού κανέλα

½ κουτ. γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο

σποράκια από 3 κάψες καρδάμωμο (κακουλέ)

1 κρασοπότηρο γλυκό κρασί Μαυροδάφνη

ζάχαρη άχνη, για διακόσμηση

Tarta me mila 1

Εκτέλεση

Ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίξτε το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη. Ανακατέψτε καλά για να βεβαιωθείτε ότι τα συστατικά έχουν ενωθεί και ότι δεν υπάρχουν σβώλοι.

Προσθέστε τους κύβους του βουτύρου και ανακατέψτε καλά για να καλυφθούν με αλεύρι. Χρησιμοποιώντας τα χέρια σας ή ένα μπλέντερ ζαχαροπλαστικής, χτυπήστε το βούτυρο με το αλεύρι μέχρι να πάρουν την υφή κόκκων καλαμποκιού.

Προσθέστε το παγωμένο νερό σταδιακά στη ζύμη, ζυμώνοντας. Προσθέστε τόσο νερό ώστε να δημιουργήσετε μια απαλή ζύμη – δεν θα πρέπει να είναι τρομερά ξηρή και εύθρυπτη, ούτε πρέπει να είναι αραιή ή κολλώδης.

Μεταφέρετε τη ζύμη σε ένα μπολ και σκεπάστε με μεμβράνη. Αφήστε την στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα ή όλη τη νύχτα.

Όταν θέλετε να ετοιμάσετε την τάρτα, αφαιρέστε τη ζύμη από το ψυγείο και αφήστε την να ζεσταθεί ελαφρά, για περίπου 10-15 λεπτά.

Σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια (ή ανάμεσα σε δύο φύλλα χαρτιού ψησίματος), ανοίξτε τη ζύμη σε κύκλο με διάμετρο περίπου 28 εκ.–ένα εκατοστό μεγαλύτερη γύρω γύρω από τη φόρμα.  Μπορείτε να βάζετε τη φόρμα πάνω στη ζύμη για να ελέγχετε το μέγεθος.

Μεταφέρετε τη ζύμη στη φόρμα και με τα δάκτυλά σας σηκώστε απαλά την άκρη της ενώ πιέζετε με το άλλο χέρι τη βάση να μην υπάρχει έχει κενό όπου συναντιέται η βάση της ταρτιέρας με τα πλευρά της.

Πιέστε τη ζύμη προς τα πλάγια για να ισιώσει και βεβαιωθείτε ότι η ζύμη είναι ομοιόμορφη σε πάχος.

Τοποθετήστε τη φόρμα στην κατάψυξη για τουλάχιστον 1 ώρα, ώστε να είναι σταθερή η ζύμη και να μην υποχωρήσει κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 190°C.

Τσαλακώστε με τα χέρια ένα κομμάτι χαρτί ψησίματος για να το κάνετε πιο εύκαμπτο και απλώστε το πάνω στη ζύμη. Γεμίστε με ξηρά φασόλια για να διατηρήσετε τη ζύμη στη θέση της καθώς ψήνεται.

Ψήστε για 15 λεπτά, προσέχοντας για να βεβαιωθείτε ότι οι άκρες δεν αρχίζουν να παίρνουν καφέ χρώμα.

Αφαιρέστε τη φόρμα από τον φούρνο. Ανασηκώστε προσεκτικά το χαρτί και τα φασόλια και τοποθετήστε το ξανά στο φούρνο για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να αρχίσετε να αλλάζει χρώμα.

Τοποθετήστε τη ζύμη πάνω σε μια σχάρα για να κρυώσει εντελώς πριν προσθέσετε τη γέμιση τυριού και την επικάλυψη με τα μήλα.

Γέμιση τυριού: Στον κάδο του μίξερ, με τον γάτζο, ανακατέψτε το κατίκι και τη ζάχαρη σε μεσαία-χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενωθούν καλά. Ξύστε τις πλευρές του μπολ με μια σπάτουλα για να βεβαιωθείτε ότι η ζάχαρη είναι ομοιόμορφα αναμεμειγμένη.

Προσθέστε τα αυγά ένα ένα τη φορά, χτυπώντας καλά για να ενσωματωθούν. Προσθέστε τη βανίλια και συνεχίστε μέχρι να αναμειχθούν καλά.

Αδειάστε το μείγμα τυριού πάνω στη ζύμη και ισιώστε με μια σπάτουλα.

Μήλα: Προθερμάνετε το φούρνο στους 190°C.

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε ελαφρά τις φέτες μήλου με τη ζάχαρη, το κρασί και τα μπαχαρικά με μια σπάτουλα, προσεκτικά έτσι ώστε τα μήλα να μη σπάσουν.

Ξεκινώντας από τη μέση της τάρτας και πηγαίνοντας προς τα έξω, τοποθετήστε τα μήλα ένα προς ένα. Τοποθετήστε τις φέτες μήλου σε ομόκεντρους κύκλους μέχρι να φτάσετε στην εξωτερική άκρη της φόρμας, να γίνουν σαν μαργαρίτες.

Ψήστε για 55-60 λεπτά ή έως ότου το κέντρο της πίτας να είναιψημένο. Αφήστε τη να κρυώσει.

Αφαιρέστε την τάρτα από τη φόρμα και βάλτε την σε μια πιατέλα.

Πασπαλίστε με άχνη ζάχαρη.

lemoni cheesecake2

Τσιζ κέικ λεμονιού σε στυλ Νέας Υόρκης

Υλικά

Για τη βάση
200 γρ. μπισκότα βρώμης
80 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου
Για την κρέμα
650 γρ. ανθότυρο
650 γρ. κατίκι Δομοκού
200 γρ. άχνη ζάχαρη
6 αυγά
το ξύσμα από 2 λεμόνια
χυμό από 1 λεμόνι
1 βαζάκι έτοιμη κρέμα λεμονιού (lemon curd) για το σερβίρισμα 

lemoni cheesecake3

Εκτέλεση
Βάση: 
Αλέθουμε στο μούλτι τα μπισκότα έως ότου γίνουν σκόνη, τα αδειάζουμε σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε με το βούτυρο, μέχρι το μείγμα να γίνει σαν τρίμματα.Σε μια φόρμα 24 εκ. αδειάζουμε το μείγμα του μπισκότου, το απλώνουμε και το πιέζουμε να γίνει μια συμπαγής επιφάνεια.
Κρέμα: Χτυπάμε στο μίξερ το ανθότυρο με το κατίκι Δομοκού και την άχνη ζάχαρη. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού συνεχίζοντας το χτύπημα. Αδειάζουμε την κρέμα πάνω στη βάση και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 10 λεπτά. Έπειτα χαμηλώνουμε το φούρνο στους 140°C και ψήνουμε για ακόμη 1 ώρα. Το αφήνουμε να κρυώσει.

Αδειάζουμε την κρέμα λεμονιού σχηματίζοντας ένα δαχτυλίδι. Με τη ράχη ενός κουταλιού πιέζουμε και «σπρώχνουμε» την κρέμα προς το κέντρο, ώστε να δημιουργήσουμε τελικά το σχέδιο λουλουδιού. 

tarta me axladia

Τάρτα σφολιάτας με αχλάδια και ξινομυζήθρα

Υλικά

1 φύλλο σφολιάτας
2 μεγάλα αχλάδια κομμένες σε φέτες

¼ φλιτζ. χυμό λεμονιού

120 γρ. ξινομυζήθρα
1/4 φλιτζάνι ζάχαρη
½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 πρέζα αλάτι

½ κουτ. γλυκού τριμμένο δεντρολίβανο

1 κουτ. σουπ. + λίγο ακόμη μέλι

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις. Τοποθετείτε τη σχάρα στη μέση και στρώνετε ένα ταψί με λαδόκολλα.
Κόβετε στη μέση τα αχλάδια, αφαιρέστε το κουκούτσι και κόβετε σε φέτες πάχους 1 εκ.
Ρίχνετε τη ζάχαρη, το λεμόνι, την κανέλα, το μέλι, το μοσχοκάρυδο, το δενδρολίβανο και το αλάτι σε ένα μπολ και ανακατεύετε με τις φέτες του αχλαδιού.
Ξεδιπλώνετε το φύλλο σφολιάτας σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια. Με τον πλάστη ανοίγετε τη ζύμη ελαφρά ίσα ίσα  για να τεντώσει. Βάζετε τη ζύμη μέσα στο ταψί και από πάνω απλώνετε την ξινομυζήθρα. Από πάνω τοποθετείτε τις φέτες αχλαδιού.
Ψήνετε για 20 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει λίγο η ζύμη. Βγάζετε το ταψί από τον φούρνο και περιχύνετε με μέλι.