Από κοτόπουλο ή χοιρινό, το ρολό κόβεται εύκολα σε φέτες, σερβίρεται κρύο ή ζεστό και είναι αγαπητό σε μικρούς και μεγάλους, ειδικά αν στην καρδιά του κρύβει το αγαπημένο μας τυρί!

Ρολά κοτόπουλου με γραβιέρα και λιαστή ντομάτα

Υλικά για 6-8 άτομα
4 φιλέτα στήθος κοτόπουλο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

φρέσκο θυμάρι
250 γρ. γραβιέρα
8-10 κομμάτια λιαστές ντομάτες σε λάδι

καπνιστή πάπρικα, γλυκιά

6-7 κουταλιές της σούπας ε.π. ελαιόλαδο
1 ποτήρι λευκό κρασί

Εκτέλεση
Σε μια επιφάνεια κοπής ανοίξτε τα φιλέτα με κοφτερό μαχαίρι και κάντε τα λεπτά ώστε να μπορέσετε στη συνέχεια να τα τυλίξετε. Αν σας φαίνεται δύσκολη η διαδικασία, ζητήστε από τον κρεοπώλη σας να τα προετοιμάσει.

 Αλατοπιπερώστε και πασπαλίστε με το θυμάρι. Κόψτε τη λιαστή ντομάτα σε κομματάκια, απλώστε πάνω στα φιλέτα, στη μία άκρη και τέλος βάλτε από πάνω τη γραβιέρα, κομμένη σε μπαστουνάκια. Αλείψτε τα με ελαιόλαδο και πασπαλίστε με καπνιστή πάπρικα και αλατοπίπερο.

Τυλίξτε σφιχτά σε ρολάκια και έπειτα τυλίξτε καθένα ρολό σε χαρτί ψησίματος και έπειτα σε αλουμινόχαρτο. Τυλίξτε τα πολύ σφιχτά για να μην ανοίξουν. Αν θέλετε, καρφώστε οδοντογλυφίδες στα ρολάκια για να σταθεροποιηθούν, αλλά μην ξεχάσετε nα τις αφαιρέσετε πριν κόψετε για να σερβίρετε. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 190°C, στον αέρα. Τοποθετήστε τα φιλέτα σε ένα ταψί.

Ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά.

Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και το χαρτί ψησίματος και ψήστε για άλλα 5 λεπτά, να ροδίσουν.

Κόβετε σε ροδέλες και σερβίρετε σε πιατέλα. Τρώγονται ζεστά και κρύα. Συνοδεύονται με πράσινη σαλάτα, ρύζι, πουρέ ή πατάτες φούρνου.

iStock 1075351778

Χοιρινό καρέ ρολό με φέτα, κατίκι, μυρωδικά και φουντούκια

Υλικά

2,5 κιλά καρέ χοιρινού

επ. ελαιόλαδο για το σοτάρισμα

100 ml ροζέ ή λευκό ξηρό κρασί

1 φλιτζάνι ζωμό λαχανικών

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη γέμιση

2 κουταλιές σούπας γεμάτες μουστάρδα πικάντικη

1 φλιτζάνι ανάμεικτα φρέσκα μυρωδικά ψιλοκομμένα (μαϊντανός, άνηθος, θυμάρι, δυόσμος, 2 φρέσκα κρεμμυδάκια)

250 γρ. φέτα πικάντικη, θρυμματισμένη

150 γρ. κατίκι Δομοκού

150 γρ. φουντούκια καβουρδισμένα, ανάλατα

Εκτέλεση

Ζητήστε από τον κρεοπώλη να αφαιρέσει το κόκκαλο από τις μπριζόλες του χοιρινού καρέ, να το ανοίξει στη μέση χωρίς να το κόψει μέχρι τέλους και να το χτυπήσει για να γίνει ένα παραλληλόγραμμο με ίδιο πάχος. Αν του εξηγήσετε ότι το θέλετε για ρολό θα καταλάβει ακριβώς τι πρέπει να κάνει.

Αλατοπιπερώστε το κρέας και από τις δύο πλευρές.

Φτιάξτε ένα μείγμα με όλα τα υλικά της γέμισης και απλώστε το κατά μήκος στη μέση του κρέατος. Διπλώνετε το κρέας σε ρολό και σταθεροποιείτε τις άκρες με οδοντογλυφίδες.

Το δένετε με σπάγκο κουζίνας κατά διαστήματα και φροντίζετε να κλείσετε καλά τις άκρες με οδοντογλυφίδες για να μη χυθεί η γέμιση.

Αφαιρείτε μόνο τις οδοντογλυφίδες που βάλατε αρχικά για να μπορέσετε να δέσετε το ρολό (όχι από τις άκρες).

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 220°C, στον αέρα.

Ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρετε το ρολό γύρω γύρω για 15 λεπτά για να το «θωρακίσετε». Το σβήνετε με το κρασί.

Ρίχνετε και τον ζωμό λαχανικών και μεταφέρετε το ρολό μαζί με τη σάλτσα του σε ένα ταψί και το βάζετε στον φούρνο. Το ψήνετε για 20 λεπτά και έπειτα χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 180°C, στον αέρα.  Ψήνετε για περίπου 1½ ώρα, ανάλογα με το μέγεθός του. Το γυρίζετε κατά διαστήματα. Ελέγχετε να μη στεγνώσουν οι χυμοί του ψησίματος και αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο ζεστό νερό.

Όταν το ρολό έχει ψηθεί σε βάθος (το τρυπάτε στο κέντρο και πρέπει οι χυμοί να είναι καθαροί, όχι ροζ), σβήνετε τον φούρνο και αφήνετε το ρολό μέσα για 10 λεπτά, για να «ηρεμήσει».

Αποσύρετε από τον φούρνο, σουρώνετε τους χυμούς από το ταψί και τους μεταφέρετε σε κατσαρολάκι με λίγο βούτυρο για να φτιάξετε τη σάλτσα. Ένα βράσιμο για 4-5 λεπτά συνήθως αρκεί, αλλά εσείς θα ελέγξετε την πυκνότητα που θέλετε να έχει η σάλτσα σας.

Μυστικά

 Μπορείτε να ζητήσετε από τον κρεοπώλη σας να γεμίσει το ρολό με τη γέμιση που θα του πάτε εσείς, οπότε θα το περάσει και στο δίχτυ και θα ψηθεί με μεγαλύτερη ασφάλεια. Οι περισσότεροι κρεοπώλες είναι συνηθισμένοι σε τέτοια αιτήματα.