Στρώνουμε γιορτινό τραπέζι με σαλάτες φτιαγμένες ειδικά για cheeselovers!

Τυρένια παραλλαγή της ρωσικής σαλάτας

Οι Ρώσοι, φυσικά, δεν λένε τη σαλάτα τους «ρωσική». Το όνομα της αγαπημένης σαλάτας εκεί είναι Olivier και τη σερβίρουν στα γιορτινά τραπέζια. Στην κλασική, αυθεντική συνταγή, εμείς απλά προσθέσαμε στα υλικά κυβάκια τυριού!

Υλικά για 6-8 άτομα

6 πατάτες, μέτριες

3 αυγά βραστά, σφιχτά

1 κονσέρβα αρακά

200 γρ. καρότα, βρασμένα και κομμένα σε κυβάκια

1 αγγούρι

250 γρ. ζαμπόν σε ενιαίο κομμάτι

250 γρ. κίτρινο τυρί, ημίσκληρο

6 μεγάλα αγγουράκια τουρσί (ή 12 μικρά)

4 κλωνάρια άνηθο

2 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα

1 κουταλιά της σούπας κρέμα γάλακτος

αλάτι, φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι

Εκτέλεση

Βράστε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό. Βράστε τα αυγά σε νερό με ξίδι (υπολογίστε 8 λεπτά, από τη στιγμή που το νερό αρχίσει να βράζει).

Ξεφλουδίστε τα αυγά και τις πατάτες και αφήστε τα να κρυώσουν εντελώς.

Σε ένα μεγάλο μπολ, κόψτε σε κυβάκια (σε μέγεθος σαν μικρά ζάρια) τις πατάτες και τα αυγά.

Ξεφλουδίστε και κόψτε σε μικρούς κύβους το αγγούρι, το ζαμπόν, το τυρί, τα αγγουράκια τουρσί και ρίξτε τα στο μπολ. Κόψτε τα καρότα σε κυβάκια και προσθέστε τα στο μπολ.

Ανοίξτε τον αρακά, αποστραγγίστε τα και προσθέστε τα στο μπολ με τα υπόλοιπα.

Σε ένα μικρό μπολ, βάλτε 2 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα, 1 κουταλιά της σούπας φρέσκια κρέμα γάλακτος, πάρτε και 1 κουταλιά της σούπας άρμη από το τουρσί και ανακατέψτε μέχρι η σάλτσα να ομογενοποιηθεί, να γίνει ανάλαφρη και βελούδινη. Αλατοπιπερώστε και ανακατέψτε.

Κόψτε τον άνηθο, αποφεύγοντας να τον κόψετε πολύ λεπτό, γιατί ο άνηθος είναι πολύ ευαίσθητος και οξειδώνεται εύκολα.

Αδειάστε τη σάλτσα στο μπολ της σαλάτας, προσθέστε τον άνηθο και ανακατέψτε.

Αφήστε τη στο ψυγείο για περίπου 3 ώρες πριν το σερβίρετε (είναι ακόμα καλύτερη την επόμενη μέρα!).

iStock 1049963886

«Στεφάνι» με παντζάρια, μήλα, πορτοκάλια και τυρί

Υλικά για 6-8 άτομα
4 μικρά παντζάρια, βραστά ή ψητά

400 γρ. ανάμεικτα φύλλα πρασινάδες (ρόκα, σπανάκι, βαλεριάνα)

2 πορτοκάλια σε ροδέλες

2 μικρά καρότα, βραστά ή ψητά, σε ροδέλες

200-250 γρ. τυρί ημίσκληρο σε μπαστούνι, κομμένο σε χοντρές φέτες

2 μήλα με τη φλούδα τους, κομμένα σε φετάκια

½ φλ. πεκάν (ή καρυδόψιχα) χοντροκομμένα

½ φλιτζ. ρόδι

3 κουταλιές ελαιόλαδο

4 κουταλιές μπαλσάμικο ξίδι,

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

 Έτοιμα παντζάρια θα βρείτε στα ράφια μαναβικής των σούπερ μάρκετ, σε συσκευασίες κενού αέρος. Τα κόβετε σε φέτες πάχους 1 εκ. και έπειτα με κουπ-πατ τους δίνετε σχήμα αστεριών.

Καθαρίζετε περιμετρικά τις ροδέλες πορτοκαλιού από τις μεμβράνες τους και έπειτα τις κόβετε στη μέση.

Κόβετε τα καρότα σε λεπτές ροδέλες.

Κόβετε το τυρί με γιορτινά κουπ-πατ σε σχέδια που αγαπάτε (αστέρια, έλατα, έλκηθρα).

Βάζετε μια κούπα ανάποδα σε μια μεγάλη σαλατιέρα και γύρω της απλώνετε τις πρασινάδες με προσοχή, ώστε να διαμορφωθεί το στεφάνι. Απλώνετε με την ίδια σειρά για να δημιουργηθεί μια ακολουθία τα μήλα, τα παντζάρια, τα πορτοκάλια. Από πάνω απλώνετε το κομμένο τυρί. Από πάνω το ρόδι και τα πεκάν ή την καριδόψιχα.

Αλατοπιπερώνετε. Χτυπάτε το λάδι με το μπαλσάμικο και λίγες σταγόνες νερό και περιχύνετε τη σαλάτα.

Σερβίρετε τη σαλάτα με κριτσίνια. Εάν θέλετε, στο κέντρο του στεφανιού μπορείτε να βάλετε ένα μπολ με  βινεγκρέτ και ένα κουτάλι για να προσθέτουν οι καλεσμένοι όσο θέλουν.

iStock 1146217672

Γιορτινή καροτοσαλάτα με τυρί και μαγιονέζα

Υλικά για 6-8 άτομα

2 καρότα, περασμένα στον χοντρό τρίφτη

1 μικρή σελινόριζα, περασμένη στον χοντρό τρίφτη

1 κονσέρβα καλαμπόκι, ξεπλυμένο και στραγγισμένο

1 μικρό ξινόμηλο, κομμένο σε ζαράκια

2 κλωνάρια σέλερι, σε λεπτές ροδέλες και τα φύλλα λεπτοκομμένα

χυμό από ½ λεμόνι

250 γρ. ημίσκληρο κίτρινο τυρί, σε ζαράκια

3-4 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Ρίχνετε όλα τα υλικά σε μια μεγάλη σαλατιέρα και ανακατεύετε καλά, με προσοχή. Περιχύνετε το λεμόνι και ανακατεύετε. Ρίχνετε τη μαγιονέζα, κουταλιά κουταλιά και ανακατεύετε, μέχρι να πάρετε την πυκνότητα της σαλάτας που προτιμάτε. Δοκιμάζετε και αλατοπιπερώνετε.

Σερβίρετε είτε σε μεγάλη σαλατιέρα στο κέντρο του τραπεζιού είτε σε ατομικά μπολάκια.