Σας ετοιμάσαμε τρεις ξεχωριστές πίτες, ειδικά αφιερωμένες σε cheeselovers.

RFO 1400x919 Cauliflower cheese pithivier 17921d83 b16f 4ff0 94f4 380df23c7b95 0 1400x919

Πίτα με σφολιάτα βουτύρου, κουνουπίδι και τυρί, από τη Γαλλία (Pithivier au fromage et chou-fleur)

Συστατικά

½ κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο

2 κόκκινα κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες

2 κ.γ. βαλσαμικό ξίδι

1 κ.γ. καστανή ζάχαρη

1 κ.σ. φρέσκο ​​θυμάρι, τα φύλλα

600 γρ. κουνουπίδι, σε μπουκετάκια

40 γρ.βούτυρο

1 κ.σ. αλεύρι + λίγο επιπλέον

300 ml γάλα

100 γρ.ώριμο Cheddar, τριμμένο

375 γρ. (περίπου 3) πράσα, κομμένα σε ροδέλες

1 πακέτο ζύμη σφολιάτα

1 αυγό, χτυπημένο

 

Εκτέλεση

Ζεσταίνετε το λάδι σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και τσιγαρίζετε τα κρεμμύδια για 8-10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε το ξίδι, τη ζάχαρη και το θυμάρι και συνεχίστε για 12-15 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να καραμελώνουν. Εν τω μεταξύ, βράζετε το κουνουπίδισε μια κατσαρόλα με βραστό νερό, για 8-10 λεπτά, μέχρι να γίνει τρυφερό.

Σάλτσα τυριού: Λιώνετε 20 γραμμάρια βούτυρο σε μια μικρή κατσαρόλα. Ανακατεύετε μέσα το αλεύρι και «ψήνετε», ανακατεύοντας, για 3-4 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα. Προσθέτετε το γάλα σταδιακά και συνεχίζετε να ανακατεύετε μέχρι να πήξει η σάλτσα. Ρίχνετε μέσα το κουνουπίδι και τα 80 γραμμάρια του τυριού. Αφήνετε στην άκρη.

Λιώνετε 20 γραμμάρια βουτύρου σε μια άλλη κατσαρόλα και τηγανίζετε τα πράσα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C.

Σε μια επιφάνεια εργασίας, απλώνετε το ένα φύλλο ζύμης σε τετράγωνο 26 εκ. Κόβετε σε κύκλο με διάμετρο 26 εκατοστών και το τοποθετείτε πάνω σε ένα φύλλο χαρτί ψησίματος.

Βάζετε τα κρεμμύδια πάνω στο φύλλο, αφήνοντας ένα περίγραμμα 1,5 εκατοστών στην άκρη. Βάζετε επάνω το τυρί με το κουνουπίδι, το υπόλοιπο Cheddar, και στη συνέχεια τα πράσα. Βρέχετε την άκρη της ζύμης με νερό.

Βγάζετε και κόβετε το άλλο φύλλο σφολιάτας σε ένα τετράγωνο 30 εκ. Το απλώνετε πάνω από τα λαχανικά, πιέζοντας προς τα κάτω για να σφραγίσετε τις άκρες. Κόβετε σε κύκλο. Χαράζετε γραμμές στη ζύμη με ένα μαχαίρι ξεκινώντας από το κέντρο.

Με ένα πινέλο απλώνετε στην επιφάνεια το αυγό. Ψήνετε για 35-40 λεπτά, μέχρι να γίνει η ζύμη χρυσή.

cottagepiewithcheesy 93216 16x9

Πίτα του βοσκού με τυρί, από την Ιρλανδία (Shepherd’s ή Cottage pie)

Η πίτα του βοσκού είναι μια κλασική ιρλανδική συνταγή, με ιδιαίτερη γεύση, που αξίζει να δοκιμάσετε. Παραδοσιακά γίνεται με αρνίσιο κιμά, ωστόσο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μείγμα με μοσχαρίσιο ή σκέτο μοσχαρίσιο ή με χοιρινό.

Υλικά για 6-8 άτομα

Για τις πατάτες

1½ κιλό πατάτες, πλυμένες καλά να μην έχουν χώματα

100 γρ. βούτυρο

1 πρέζα μοσχοκάρυδο τριμμένο

1 κ.γ. θυμάρι ξερό, τριμμένο

200 γρ. Cheddar, αλλά και γραβιέρα ή κασέρι ή μείγμα τους, τριμμένα

350-400 ml γάλα ζεστό

1 αυγό

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τον κιμά

700-800 γρ. κιμά πρόβειο ή μοσχαρίσιο ή μείγμα τους ή με χοιρινό

4 κ.σ. βούτυρο

1 καρότο σε κυβάκια

1 κλωναράκι θυμάρι

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

5 κόκκοι μπαχάρι

2 δαφνόφυλλα

1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή

75 ml λευκό ξηρό κρασί

1 κουτίντοματάκιαστον τρίφτη

10 ντοματίνια σε ροδέλες

5-6 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την κρούστα

τυρί τριμμένο

φρυγανιά τριμμένη

 868bcab89c6bcaf7ffd4a107794a7e10

Εκτέλεση

Πουρές: Πλένετε καλά τις πατάτες για να μη μείνουν χώματα στη φλούδα τους και τις βράζετε ολόκληρες, σε άφθονο αλατισμένο νερό. Όταν είναι έτοιμες, τις ξεφλουδίζετε και τις λιώνετε με το εργαλείο του πουρέ ή με πιρούνι (όχι στο μούλτι, γιατί γίνονται σαν λάστιχο).

Μεταφέρετε τις λιωμένες πατάτες σε μια κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά τις ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα, προσθέτοντας το μοσχοκάρυδο, το θυμάρι, το βούτυρο, το γάλα, αλάτι και πιπέρι. Μόλις γίνει ο πουρές, ρίχνετε μέσα το τριμμένο τυρί και το αβγό και ανακατεύετε καλά.

Κιμάς: Σε μια μέτρια κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά ζεσταίνετε το βούτυρο και σοτάρετε πολύ καλά τον κιμά με το καρότο, το μπαχάρι και το μίγμα μπαχαρικών. Προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο και ανακατεύετε μέχρι να μαραθούν. Σβήνετε με το κρασί και αφήνετε να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Στη συνέχεια προσθέτετε στην κατσαρόλα τα ντοματάκια κονκασέ, τα ντοματίνια, τη ζάχαρη και ανακατεύετε. Χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα με καπάκι και μαγειρεύετε για 20 λεπτά τον κιμά. Τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτετε τον μαϊντανό και ανακατεύετε.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200οC. Βουτυρώνετε ένα ταψάκι ή πυρίμαχο σκεύος και απλώνετε μέσα μια λεπτή στρώση πουρέ, από πάνω απλώνετε ομοιόμορφα τον κιμά και σκεπάζετε με τον υπόλοιπο πουρέ. Πασπαλίζετε με τριμμένο τυρί και λίγη φρυγανιά και ψήνετε στον φούρνο για 10-15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

 2 DSC 0002

Παλιό βιεννέζικο κέικ τυριού,  από την Αυστρία (Topfen- Altwiener Topfentorte)

Κλασική συνταγή της Αυστρίας και της Βαυαρίας, ένα τυρένιο κέικ που γίνεται με τογλ πολύ ελαφρύ τυρί τυρογάλακτος της Γερμανίας, το quartz.

Υλικά για 6-8 άτομα

120 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

120 γρ. πολύ λεπτή κρυσταλλική ζάχαρη (caster) ή άχνη

4 αυγά μέτρια, ελευθέρας βοσκής ή βιολογικά, διαχωρισμένα

120 γρ. τυρί Quark* ή ανθότυρο ή ανάλατη μυζήθρα ή τυρί κρέμα με 20% λιπαρά

ξύσμα από 1 βιολογικό λεμόνι

8 γρ. καθαρή ζάχαρη βανίλιας

1 πρέζα λεπτό θαλασσινό αλάτι

120 γρ. αλεύρι αμυγδάλου

ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

Σκεύη

1 φόρμα ανοιγόμενη, διαμέτρου 22 εκ.

Χαρτί ψησίματος

DSC 1353 768x510

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα.  Βουτυρώνετε τη φόρμα και πασπαλίζετε με το αλεύρι αμυγδάλου. Κουνάτε να πάει παντού και πετάτε όσο περισσεύει.

Σε ένα μίξερ χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι το μείγμα να γίνει ανάλαφρο και φουσκωτό.

Προσθέτετε έναν κρόκο αυγού κάθε φορά, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.

Στη συνέχεια προσθέτετε το τυρί, το ξύσμα λεμονιού και τη ζάχαρη βανίλιας και ανακατεύετε. Αφήνετε το μείγμα στην άκρη.

Σε ένα καθαρό και στεγνό μπολ, χτυπάτε τα ασπράδια των αυγών με μια πρέζα αλατιού μέχρι να γίνουν μαρέγκα.

Ρίχνετε το ένα τρίτο της μαρέγκας στο μείγμα του τυριού, αργά και με προσοχή,  για να αραιώσει λίγο και στη συνέχεια ρίχνετε και το υπόλοιπο, ανακατεύουντας με μια σπάτουλα και σταθερές κινήσεις. Προσθέτετε και το αλεύρι αμυγδάλου.

Αδειάζετε το μείγμα στην προετοιμασμένη φόρμα και ψήνετε για περίπου 35 έως 40 λεπτά.

Αποσύρετε το κέικ από τον φούρνο. Το μεταφέρετε σε σχάρα και το αφήνετε να κρυώσει τελείως. Ξεφορμάρετε, πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη και σερβίρετε.

*Quark λέγεται το γερμανικό τυρί τυρογάλακτος που προκύπτει μετά το χτύπημα του γάλακτος για να γίνει βούτυρο, γι’ αυτό και έχει πολύ λίγα λιπαρά.