Το λάχανο ζευγαρώνει με διαφορετικά τυριά και δίνει τρία απίστευτης νοστιμιάς, οικονομικά, χορταστικά, τέλεια πιάτα!

Ψάχνετε για μια υγιεινή, χορταστική επιλογή για άλλο ένα χειμωνιάτικο γεύμα; Το λάχανο είναι η απάντηση! Σπάνια σκεφτόμαστε συνταγές εκτός από τους ντολμάδες ή τη σαλάτα με πρωταγωνιστή το αγαπημένο λαχανικό. Αυτές οι συνταγές θα σας κάνουν να αλλάξετε γνώμη, κυρίως γιατί εκτός από το λάχανο πρωταγωνιστούν και τα αγαπημένα ελληνικά τυριά. Κι αυτό γιατί δεν είναι μόνο οικονομικά και εύκολα, είναι υγιεινά, «πλούσια» και πολύ χορταστικά.

Λάχανο και κολοκυθάκια με τυρί στον φούρνο

Υλικά για 6-8 άτομα

1 λάχανο μέτριο

3-4 κολοκυθάκια, κομμένα σε λεπτές ροδέλες

1 φλιτζάνι αλεύρι

1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

½ φλ. κεφαλοτύρι, τριμμένο

2 κ.σ. ​​μαϊντανό, ψιλοκομμένο

1 κ.γ. αλάτι

1 κ.γ. ρίγανη

3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

½ φλ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

4 αυγά, χτυπημένα

1½  φλ. κασέρι ή γραβιέρα, τριμμένα

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Κόβετε το λάχανο σε κομμάτια μεγέθους μεγάλης μπουκιάς και το βάζετε σε κατσαρόλα με 2 κουταλιές ε.π. ελαιόλαδο και 1 φλιτζάνι νερό. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνετε πολύ τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και το αφήνετε να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει καλά. Αν θέλετε το αλατίζετε με προσοχή, γιατί τα τυριά είναι σχετικά αλμυρά. Μόλις γίνει το σουρώνετε και το αφήνετε στην άκρη.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ºC και βουτυρώνετε ή λαδώνετε ένα ταψί 23×33 εκ.

Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάτε τα αυγά με το ε.π. ελαιόλαδο, ρίγανη και μαϊντανό και στη συνέχεια καρυκεύετε με αλάτι και πιπέρι.

Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και σταδιακά το προσθέτετε στο μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας συνέχεια.

Προσθέτετε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα κολοκυθάκια, το μαγειρεμένο λάχανο, το κεφαλοτύρι και το μαϊντανό. Ανακατεύετε με προσοχή και μεταφέρετε το μείγμα στο ταψί.

Ψήνετε για 20 λεπτά ή έως ότου αρχίσει να σταθεροποιείτε το μείγμα. Πασπαλίζετε το τριμμένο κασέρι ή γραβιέρα ή μείγμα τους και ψήνετε για άλλα 10-20 λεπτά, ή μέχρι να λιώσουν τα τυριά.

Γαρνίρετε με περισσότερο φρέσκο ​​μαϊντανό και σερβίρετε.

iStock 1061944876

Λάχανο με μυρωδικά και τυρί στο τηγάνι

Υλικά για 2 ή 4 άτομα

2 κ.σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

1 μεγάλο γλυκό κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες

4 φλ. λάχανο λεπτοκομμένο όπως για σαλάτα

2 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο

λευκό πιπέρι

¼ φλιτζάνι ξηρό λευκό κρασί ή ζωμό λαχανικών

120 γρ. τυρί τριμμένο (περίπου ένα φλιτζάνι) που λιώνει ομοιόμορφα και εύκολα, όπως το κασέρι, μια φρέσκια γραβιέρα ή το cheddar

Εκτέλεση

Θερμαίνετε το ελαιόλαδο σε μεγάλο βαθύ τηγάνι, σε μέση προς υψηλή θερμότητα. Προσθέτετε το κρεμμύδι, το λάχανο και το αλάτι και σοτάρετε, ανακατεύοντας συχνά. Χαμηλώνετε τη φωτιά εάν τα λαχανικά αρχίσουν να σκουραίνουν πριν μαλακώσουν. Συνεχίζετε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να αρχίσουν να αλλάζουν χρώμα, για 12 έως 15 λεπτά.

Ανακατεύετε μέσα και τον άνηθο και πασπαλίζετε πιπέρι. Προσθέτετε το κρασί ή τον ζωμό και αφού ανακατέψετε, πασπαλίζετε το τυρί. Μειώνετε τη φωτιά σε μέτρια χαμηλή, καλύπτετε την κατσαρόλα και συνεχίζετε το μαγείρεμα μέχρι να λιώσει το τυρί, για 1 έως 2 λεπτά ακόμη.

Σερβίρετε το λάχανο ως συνοδευτικό για 4 μερίδες ή ως κύριο πιάτο για 2 άτομα.

Παραλλαγή: Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα σκληρά τυριά με φέτα, που ταιριάζει εξαιρετικά με το λάχανο.

Κοτόπουλο με λάχανο και τυριά γκρατέν

Υλικά για 4-6 άτομα

2 κ.σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

4 φλιτζ. λάχανο, λεπτοκομμένο όπως για σαλάτα

1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

3 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες

αλάτι, πιπέρι

2 φλιτζ. ψαχνό από κοτόπουλο, στήθος ή μπούτι, ψητό ή βραστό, σε κυβάκια ή «τραβηγμένο» σε ίνες

1 φλιτζ. κατίκι Δομοκού

½ φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό

2 + 1 κουταλιές της σούπας μαϊντανό

½ φλιτζάνι κασέρι ή κίτρινο τυρί τριμμένο

3 μεγάλα αυγά, χτυπημένα

½ φλιτζάνι κεφαλοτύρι ή κεφαλογραβιέρα τριμμένα

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190ºC.

Σε μια μεγάλη, βαθιά κατσαρόλα, θερμαίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε το λάχανο και το κρεμμύδι και σοτάρετε μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν αλλά πριν αρχίσουν να γίνονται καφέ. Προσθέτετε το σκόρδο και συνεχίζετε για ακόμη 1 λεπτό. Αλατοπιπερώνετε και αποσύρετε από τη φωτιά.

Ανακατεύετε το κοτόπουλο, το κατίκι Δομοκού, το γιαούρτι και τις 2 κουταλιές μαϊντανό. Προσθέτετε το κασέρι και τα χτυπημένα αυγά και ανακατεύετε καλά.

Μεταφέρετε το μείγμα σε πυρίμαχο σκεύος. Πασπαλίζετε με το κεφαλοτύρι και τον υπόλοιπο μαϊντανό. Ψήνετε για 25-30 λεπτά ή μέχρι το τυρί να αρχίσει να γίνεται καφέ.

Αφήνετε το φαγητό να σταθεί για 10 λεπτά και σερβίρετε όσο είναι ζεστό.