Είναι ανάλαφρες, αρωματικές και ταιριάζουν με τα πασχαλινά μας πιάτα.

Παντζαροσαλάτα με ρόκα, καρύδια και μανούρι

Τα ανοιξιάτικα παντζάρια είναι τα πιο νόστιμα και ταιριάζουν υπέροχα με τη ρόκα, τα γήινα καρύδια και το βουτυράτο μανούρι.

Υλικά  για 4 άτομα
3-4 (ανάλογα στο μέγεθος) παντζάρια βρασμένα και κομμένα σε κύβους
1 ματσάκι ρόκα
150 γραμμάρια μανούρι σε κύβους ή ξινομυζήθρα

50 γρ. καρυδόψιχα χοντροσπασμένη

Για τη βινεγκρέτ
50mlε.π. ελαιόλαδο

χυμό και ξύσμα από ½ ακέρωτο λεμόνι

χυμό και ξύσμα από ½ ακέρωτο πορτοκάλι

1κ.σ. μουστάρδα με κόκκους σιναπιού

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε τα παντζάρια και τη ρόκα, αλατίζετε και ανακατεύετε απαλά με 2 κουτάλια. Από πάνω απλώνετε την καρυδόψιχα και το τυρί. Χτυπάτε σε ένα σέικερ όλα τα υλικά της βινεγκρέτ και περιχύνετε τη σαλάτα.

iStock 612251612

Πράσινη σαλάτα με ταλαγάνι

Υλικά για 4-6 άτομα

Για τη βινεγκρέτ

½ φλιτζ. τσαγιού (100 ml) ελαιόλαδο

3 κ.σ.βαλσαμικό ξίδι

1 κ.σ. μουστάρδα απαλή

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 κ.σ. φύλλα δυόσμου ή βασιλικού, πολύ ψιλοκομμένα

 

Για τη σαλάτα

2 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο

200 γρ. ταλαγάνι, σε 2 φέτες

500γρ. μείγμα ανάμεικτα σαλατικά (μπορείτε να πάρετε και έτοιμες πράσινες σαλάτες)

½ φλιτζ. τσαγιού λιαστές ντομάτες σε ελαιόλαδο, καλά στραγγισμένες και κομμένες σε κυβάκια

200-250 γρ. ντοματίνια τσέρι, κομμένα στη μέση

Εκτέλεση

Βινεγκρέτ: Σε ένα βάζο που κλείνει καλά χτυπάτε όλα τα υλικά της βινεγκρέτ μαζί μέχρι να γίνουν σαν γαλάκτωμα. Αφήνετε τη βινεγκρέτστην άκρη.

Σαλάτα: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και τηγανίζετε τις φέτες ταλαγάνι, για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά. Τις αφήνετε να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τις κόβετε σε κύβους ή σε μακρόστενα κομμάτια.

Βάζετε τα σαλατικά σε μεγάλη σαλατιέρα και ανακατεύετε με τις λιαστές τομάτες. Απλώνετε τα τσέρι και το ταλαγάνι από πάνω.

Περιχύνετε με τη βινεγκρέτ και σερβίρετε αμέσως.

Σημείωση: Αν δεν σας αρέσουν τα τηγανητά, μπορείτε να ψήσετε το τυρί στο γκριλ ή στην γκριλιέρα, στο μάτι της κουζίνας. Αλείψτε το με ελαιόλαδο και ψήστε το για 2 λεπτά από κάθε πλευρά.