Τρεις συνταγές για αμετανόητους και παθιασμένους cheeselovers.

 

 Τάρτα με αρακά και γραβιέρα

Υλικά

1 έτοιμη ζύμη για τάρτα

500 γρ. αρακάς, κατεψυγμένος

4 αυγά

200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

4 – 5 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα

200 γρ. γραβιέρα αιγοπρόβεια, τριμμένη

1-2 κλωνάρια θυμάρι φρέσκο, τα φύλλα

2 κλωνάρια δυόσμο φρέσκο, τα φύλλα μόνο, ψιλοκομμένα

60 ml ελαιόλαδο

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζετε τον αρακά σε άφθονο αλατισμένο νερό μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει αλλά να μην έχει γίνει τελείως. Τον σουρώνετε κάτω από τρεχούμενο νερό και τον αφήνετε να κρυώσει.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200°C και βουτυρώνετε μια ταρτιέρα 26 εκ.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε τον αρακά με τα κρεμμυδάκια και το θυμάρι για 3 – 4 λεπτά.Αφήνετε το μείγμα να κρυώσει. Σε ένα μπολ χτυπάτε με τοναυγοδάρτη τα αυγά με το γιαούρτι.

Προσθέτετε τον αρακά, τη γραβιέρα, τον δυόσμο και αλατοπίπερο (με προσοχή το αλάτι γιατί η γραβιέρα μπορεί να είναι αλμυρή).

Απλώνετε στην ταρτιέρα τη ζύμη ώστε να καλύψετε τη βάση και τα τοιχώματά της. Κόβετε όση ζύμη περισσεύει. Κάνετε με ένα πιρούνι τρύπες στη ζύμη και την ψήνετε για 8-10 λεπτά.

Απλώνετε πάνω στη ζύμη τη γέμιση και τη στρώνετε να ισιώσει.

Ψήνετε για περίπου 40λεπτά ή μέχρι η επιφάνεια της τάρτας να ροδίσει και να ψηθεί η τάρτα καλά.

iStock 1141310116

Βίδες ολικής με φέτα, μανιτάρια, σπανάκι και παρμεζάνα

Υλικά

500 γρ. ζυμαρικά ολικής άλεσης (βίδες, πένες)

250-300 γρ. λευκά μανιτάρια (σαμπινιόν), κομμένα σε φέτες

5 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο

1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη

150-200 γρ. σπανάκι baby, τρυφερά φύλλα

1 κλωνάρι θυμάρι φρέσκο ή 1 κ.γ. ξερό

250 γρ. φέτα μαλακιά, θρυμματισμένη

150 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

         

Εκτέλεση

Βάζετε σε δυνατή φωτιά μια κατσαρόλα με άφθονο νερό. Μόλις πάρει βράση αλατίζετε και ρίχνετε τα ζυμαρικά. Ανακατεύετε, χαμηλώνετε λίγο τη φωτιά και βράζετεγια 2 λεπτά λιγότερα από τον χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία, ώστε να βγουν aldente. Κρατάτε στην άκρη περίπου 100 ml από το νερό του βρασμού.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, βάζετε το λάδι και το αφήνετε να κάψει. Ρίχνετετα μανιτάρια, αλατοπιπερώνετε και τα σοτάρετε μαζί με το σκόρδο, μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνετε το σπανάκι, το θυμάρι και σοτάρετε, μέχρι να φύγουν όλα τα υγρά του.

Στη συνέχεια, μεταφέρετε στην κατσαρόλα, σε πολύ χαμηλή φωτιά, τα μανιτάρια, τα ζυμαρικά καιτη φέτα θρυμματισμένη, αλατοπιπερώνετε με προσοχή και ανακατεύετε με μία τσιμπίδα. Η φέτα θα λιώσει σε ελάχιστο χρόνο. Αν τα σας φαίνονται αρκετά στεγνά, προσθέτετε το νερό από τον βρασμό που κρατήσατε και ανακατεύετε.

Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, σερβίρετε και πασπαλίζετε με παρμεζάνα.

iStock 1129639281

Ομελέτα φούρνου σαν πίτα, με ελληνικά τυριά και ζαμπόν

Υλικά

100-150 γρ. ζαμπόν σε κομμάτι, και έπειτα κομμένο σε κυβάκια

200 γρ. ανάμεικτα τυριά τριμμένα και θρυμματισμένα (φέτα, κασέρι, γραβιέρα, κατίκι Δομοκού)

50 γρ. φαρίνα

400 ml γάλα

5-6 αυγά

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Στα τυριά που θα επιλέξετε, χρειάζεστε και ένα ημίσκληρο όπως το κασέρι που λιώνει όμορφα και ένα λευκό όπως η φέτα ή το κατίκι που θα δώσουν οξύτητα και φρεσκάδα.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200°C, στον αέρα.

Βουτυρώνετε μια φόρμα για τάρτες, με διάμετρο 26-28 εκ.

Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αυγά με το γάλα και σταδιακά, χτυπώντας ρίχνετε το αλεύρι, ώστε να μην κάνει σβόλους. Προσθέτετε το ζαμπόν, τα τυριά, αλατίζετε με προσοχή γιατί τα τυριά είναι αλμυρά, τρίβετε φρέσκο πιπέρι και ανακατεύετε.

Μεταφέρετε το μείγμα στην ταρτιέρα και ψήνετε στο φούρνο για περίπου 35-45 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να ψηθεί το εσωτερικό.

Σερβίρετε με τηγανητές πατάτες και μια πλούσια σαλάτα πράσινη ή χωριάτικη.