Σας προτείνουμε τρεις συνταγές με αυγά και ελληνικά τυριά για εύκολα, θρεπτικά, δυναμωτικά γεύματα.

Αβγά μάτια με σάλτσα ντομάτας και φέτα

iStock-1218369848.jpg

Υλικά για 3 μερίδες
6 αβγά
400 γρ. ντοματάκια κονκασέ
5-6 ντοματίνια κομμένα στα τέσσερα
150 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
1 κ.σ. ελαιόλαδο + λίγο ακόμη για το σερβίρισμα
1 κ.γ. θυμάρι
1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή γλυκιά ή καυτερή
αλάτι, πιπέρι
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

Εκτέλεση
1. Βάζετε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά με ελαιόλαδο. Σοτάρετε τα ντοματίνια και μόλις μαραθούν λίγο, προσθέτετε το κονκασέ, τη ρίγανη, την πάπρικα και αλατοπίπερο. Μαγειρεύετε για 15-20 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο ζεστό νερό.
2. Χαμηλώνετε τη φωτιά και με μια σπάτουλα ανοίγετε 6 τρύπες στη σάλτσα. Σπάτε μέσα από 1 αβγό. Σκεπάζετε με το καπάκι και μαγειρεύετε για 3-5 λεπτά, ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα τα αβγά.
3. Ρίχνετε από πάνω τη φέτα, περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζετε με τον μαϊντανό και αλατοπίπερο και σερβίρετε.

Μακαρονάδα τσουχτή από τη Μάνη

iStock-508498368.jpg

Υλικά για 3-4 άτομα
500 γρ. σπαγγέτι
200 γρ. ξερή μυζήθρα, τριμμένη
80 ml ε.π. ελαιόλαδο
40 γρ. βούτυρο φρέσκο
4 μεγάλα αυγά
αλάτι, πιπέρι
λίγο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
μπούκοβο ήπιο

Εκτέλεση
1. Βράζετε τα σπαγγέτι σε άφθονο αλατισμένο νερό, τα στραγγίζετε και τα κρατάτε ζεστά.
2. Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζετε το βούτυρο και το μισό ελαιόλαδο και προσθέτετε τη μυζήθρα. Ανακατεύετε και μόλις πάρει χρώμα τη ρίχνετε στα μακαρόνια.
3. Τηγανίζετε τα αυγά μάτια στο υπόλοιπο ελαιόλαδο με αλάτι και φρεσκοκομμένο μαύρο πιπέρι.
4. Σερβίρετε στο κάθε πιάτο μια μερίδα μακαρόνια, ένα αυγό από πάνω, μπούκοβο, μαϊντανό και επιπλέον φρεσκοκομμένο μαύρο πιπέρι και μυζήθρα.

Κροκ μαντάμ

Το croque-madame, ένα τοστ με ζαμπόν, τυρί, μπεσαμέλ και αβγό, αποτελεί την «ενισχυμένη» εκδοχή του croque-monsieur, του κλασικού γαλλικού τοστ.  

iStock-1185811512.jpg

Υλικά για 2 τοστ
4 φέτες ψωμί του τοστ
Για την μπεσαμέλ
50 γρ. βούτυρο
1 κ.σ. αλεύρι
100 ml γάλα
1 κ.σ. μουστάρδα με κόκκους
1 κ.σ. φύλλα φρέσκου θυμαριού
30 γρ. γραβιέρα αγελαδινή γλυκιά ή κασέρι

Για το τοστ
2 κ.σ. μουστάρδα τύπου ντιζόν
2 φέτες χοιρινό ζαμπόν, βραστό
50 γρ. γραβιέρα αγελαδινή γλυκιά ή κασέρι

2 αβγά
Εκτέλεση
1. Λιώστε το βούτυρο σε ένα μικρό τηγάνι ή κατσαρολάκι. Αλείψτε με λίγο από το λιωμένο βούτυρο τη μία πλευρά κάθε φέτας ψωμιού.
2. Ψήστε το ψωμί στο grill μέχρι να πάρει χρώμα.
3. Ρίξτε το αλεύρι στο υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο ανακατεύοντας συνεχώς πάνω από χαμηλή φωτιά, για περίπου 1-2 λεπτά. Προσθέστε σιγά σιγά το γάλα ανακατεύοντας και μόλις το μείγμα πήξει αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέστε τη μουστάρδα με κόκκους, το θυμάρι και 30 γρ. από το τριμμένο τυρί.
4. Απλώστε πάνω σε 2 από τις ψημένες φέτες ψωμιού, από την πλευρά που δεν έχει βούτυρο, τη μουστάρδα τύπου ντιζόν. Απλώστε πάνω τους το ζαμπόν και το υπόλοιπο τριμμένο τυρί. Κλείστε τα τοστ με τις άλλες 2 φέτες ψωμιού.
5. Απλώστε από πάνω την μπεσαμέλ και ψήστε για περίπου 5 λεπτά στο γκριλ, μέχρι να πάρουν χρώμα.
6. Τηγανίστε τα αυγά μάτια.
7. Βάλτε από ένα αβγό μάτι πάνω σε κάθε τοστ και αλατοπιπερώστε.