Τρία διαφορετικά σαγανάκια, ο καλύτερος μεζές.

iStock-1220645434.jpg

Σαγανάκι με φέτα, ξύσμα λεμονιού και θυμάρι

Υλικά για 4 άτομα

30 γρ. απλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 μικρό αυγό ή 15 γρ. ασπράδι αυγού
200 γρ. φέτα
εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, για τηγάνισμα
ξύσμα από 1 λεμόνι
χυμό από ½ λεμόνι
φρέσκο θυμάρι ή ξερό, για γαρνίρισμα

 

Εκτέλεση

1. Ρίξτε το αλεύρι σε ένα πιάτο. Σπάστε το αυγό σε ένα ρηχό πιάτο ή ρίξτε το ασπράδι στο
πιάτο και χτυπήστε καλά. Βυθίστε τη φέτα στο αυγό για να την καλύψετε και μετά βυθίστε
τη στο αλεύρι μέχρι να καλυφθεί καλά.
2. Ρίξτε αρκετό ελαιόλαδο σε ένα μικρό τηγάνι για να καλύψετε τη βάση και ½ εκ. βάθος.
Ζεστάνετε σε μέτρια-υψηλή θερμοκρασία. Όταν το τηγάνι είναι ζεστό, προσθέστε τη φέτα
και τηγανίστε για 2 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Αναποδογυρίστε προσεκτικά τη φέτα με μια
σπάτουλα και τηγανίστε για 2 λεπτά ακόμη, μέχρι να ροδίσει.
3. Σβήστε με τον χυμό λεμονιού, ρίξτε από πάνω το ξύσμα λεμοιού, πασπαλίστε με θεμάρι
και σερβίρετε το σαγανάκι στο σκεύος του, καυτό. Προσοχή, πιάστε το με πετσέτα για να
μην καείτε!

iStock-1220645666.jpg

Σαγανάκι φέτας με ψητή γλυκοπατάτα και σάλτσα ντομάτας
Η γλυκοπατάτα μαγειρεύεται γρήγορα, οπότε είναι ιδανική για έναν γρήγορο μεζέ. Μην
διστάσετε, ωστόσο, να το αντικαταστήσετε με άλλο λαχανικό, όπως μελιτζάνα ή κολοκύθι.

Υλικά για 4 άτομα

1 μεγάλη γλυκοπατάτα (250g), κομμένη σε φέτεςπάχους 2 εκ.
3 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι και μαύρο πιπέρι
1-2 σκελίδες σκόρδου, ξεφλουδισμένες, σε λεπτές φέτες
250 γρ. ντομάτα κονκασέ
½ κ.γ. ζάχαρη
100 γρ. ντοματίνια
1½ κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό, συν 1 κουταλιά της σούπας επιπλέον για σερβίρισμα
200 γρ. φέτα, σε ένα κομμάτι
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
ε.π. ελαιόλαδο για το τηγάνι

Εκτέλεση

1. Ζεσταίνετε τον φούρνο στην υψηλότερη θερμοκρασία. Βάλτε τη γλυκοπατάτα, μια
κουταλιά της σούπας λάδι, ένα τέταρτο κουταλάκι του γλυκού αλάτι και πιπέρι σε
ένα μεσαίου μεγέθους ταψί, επενδεδυμένο με χαρτί ψησίματος και ανακατέψτε με
τα χέρια. Ψήνετε για 20 λεπτά, γυρίζοντας τα περιεχόμενα του ταψιού στον μισό
χρόνο. Αφαιρέστε και γυρίστε το φούρνο στο γκριλ.
2. Εν τω μεταξύ, φτιάξτε τη σάλτσα. Ζεσταίνετε τις υπόλοιπες δύο κουταλιές της
σούπας λάδι σε ένα μεσαίου μεγέθους τηγάνι που μπαίνει στον φούρνο, σε μέτρια
προς υψηλή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, προσθέστε το σκόρδο και σοτάρετε,
ανακατεύοντας περιστασιακά, για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Χαμηλώνετε
τη φωτιά σε μέτρια και, στη συνέχεια, προσθέτετε το κονκασέ, τη ζάχαρη, τα
ντοματίνια, 150 ml νερό, ένα τέταρτο κουταλάκι του γλυκού αλάτι και πιπέρι.
Μαγειρεύεε για περίπου 10 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά, έως ότου η
σάλτσα συμπυκνωθεί ελαφρά και οι ντομάτες μαλακώσουν.
3. Ανακατέψτε το κόλιανδρο, στη συνέχεια αφαιρέστε το τηγάνι από τη φωτιά και
προσθέστε τις φέτες γλυκοπατάτας.
4. Ρίξτε αρκετό ελαιόλαδο σε ένα μικρό τηγάνι για να καλύψετε τη βάση και ½ εκ.
βάθος. Ζεστάνετε σε μέτρια-υψηλή θερμοκρασία. Όταν το τηγάνι είναι ζεστό,
προσθέστε τη φέτα και τηγανίστε για 2 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Αναποδογυρίστε
προσεκτικά τη φέτα με μια σπάτουλα και τηγανίστε για 2 λεπτά ακόμη, μέχρι να
ροδίσει.
5. Μεταφέρετε τη φέτα στο τηγάνι και περάστε στο γκριλ για 10 λεπτά, ή έως ότου οι
γλυκοπατάτες μαλακώσουν. Προσθέτετε μαϊντανό και σερβίρετε.

iStock-487005066.jpg

Μανούρι σαγανάκι με μαϊντανό και κρεμμύδι

Υλικά για 4 άτομα

1 ροδέλα μανούρι, περίπου 200 γρ.
1-2 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
1 ματσάκι μαϊντανό
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
χυμό από ½ λεμόνι
1 κ.σ. μείγμα μπαχαρικών ζαατάρ ή 1 κ.γ. ξερό θυμάρι
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Ψιλοκόβετε τον μαϊντανό. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύετε τον μαϊντανό, το κρεμμύδι, τον
χυμό λεμονιού, 1 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και το θυμάρι ή το ζαατάρ.
Χρησιμοποιώντας τα χέρια σας, κάντε μασάζ στον μαϊντανό και το κρεμμύδι με το λάδι, 1
έως 2 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
Σε μια γκριλιέρα, ζεσταίνετε 1 κουταλιά ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε το
χαλούμι και σοτάρετε 1 έως 2 λεπτά ανά πλευρά, μέχρι να ροδίσει. Σερβίρετε το σαγανάκι
όσο είναι ζεστό.