Φτιάχνουμε βελουτέ κολοκύθας, βελουτέ καρότου με σελινόριζα, αλλά και κλασική γαλλική κρεμμυδόσουπα, προσθέτοντας αγαπημένα ελληνικά τυριά που τους ταιριάζουν εξαιρετικά!

iStock-515057948.jpg

Κλασική κρεμμυδόσουπα με τον γαλλικό τρόπο

Υλικά (για 4 άτομα)

2 κ.σ. βούτυρο
3 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
γύρω στα 10 μετρίου μεγέθους λευκά, ξερά, καθαρισμένα κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες ή σε ροδέλες
2 κ.σ. αλεύρι ΓΟΧ
1 φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί
1 κλωνάρι φρέσκο θυμάρι ή 1 κ.γ. ξερό
1 φύλλο δάφνη
2 λίτρα ζωμό βοδινό, καυτό (επειδή δύσκολο μάλλον να έχετε δικό σας ζωμό, χρησιμοποιήστε ζωμό ψυγείου, 1 αρκεί, και αποφύγετε τον κύβο γιατί δίνει χαρακτηριστική γεύση και αναγνωρίσιμη)
2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
1 σφηνάκι κονιάκ ή μπράντι (δίνει εξαιρετικά  αρώματα)

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 χωριάτικη μπαγκέτα ή προζυμένιο ψωμί με τραγανή κόρα, κομμένα σε φέτες με πάχος 1-1,5 εκ. (υπολογίζετε 2 ή 3 ανά πιάτο, ανάλογα με το μέγεθος)
150 γρ. γραβιέρα γλυκιά, αγελαδινή, τριμμένη

Εκτέλεση

Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζετε το βούτυρο και το λάδι σε χαμηλή φωτιά. Μόλις το βούτυρο λιώσει και νιώσετε τα αρώματά τους, ρίχνετε τα κρεμμύδια και τα καραμελώνετε, ανακατεύοντας πολύ συχνά, για περίπου 25-30 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, ώστε να μαλακώσουν, να αλλάξουν χρώμα και να γίνουν σχεδόν καστανά, να γλυκάνουν και να φύγουν όλα τα υγρά τους χωρίς όμως να καούν.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 160°C. Απλώνετε λαδόκολλα σε ένα ταψί και επάνω βάζετε τις φέτες του ψωμιού. Βάζετε το ταψί στη μεσαία σχάρα και τις αφήνετε να φρυγανιστούν καλά (20-25 λεπτά). Στα μισά του χρόνου τις γυρνάτε να φρυγανιστούν και από την άλλη πλευρά.

Στο μεταξύ, μόλις καραμελώσουν τα κρεμμύδια, προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε για άλλα 2-3 λεπτά. Καθώς το αλεύρι αφαιρεί και τα τελευταία υγρά, προσθέτετε αμέσως το κρασί και το κονιάκ και αφήνετε άλλα 2-3 λεπτά μέχρι να μειωθούν περίπου στο μισό τα υγρά. Προσθέτετε τον ζωμό, το θυμάρι, τη δάφνη, αλάτι, πιπέρι, το σκόρδο και βράζετε τη σούπα σε μέτρια φωτιά για άλλα 20-25 λεπτά. Την αποσύρετε από τη φωτιά και την αφήνετε για τουλάχιστον 10 λεπτά, να σταματήσει ο βρασμός και να κρυώσει λίγο.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στο γκριλ, αν έχει βαθμούς στους 200°-220°C, αν όχι, στη μεσαία ένταση. Μοιράζετε την κρεμμυδόσουπα σε ατομικά πυράντοχα σκεύη (όπως ατομικά γιουβετσάκια που είναι εύκολο να προμηθευτείτε) γεμίζοντάς μέχρι 1,5 εκ. κάτω από το χείλος τους. Βάζετε στην επιφάνεια από 2-3 από τις φρυγανισμένες φέτες ψωμιού και από πάνω απλώνετε άφθονο από το τριμμένο τυρί. Τα μεταφέρετε στο γκριλ, στο πάνω πάνω ράφι του φούρνου και περιμένετε 4-5 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί και να πάρει χρώμα. Μην απομακρυνθείτε από τον φούρνο γιατί πολύ εύκολα μπορείτε να τα κάψετε. Τα βγάζετε από τον φούρνο και σερβίρετε αμέσως, έχοντας προνοήσει για ένα πιάτο/σουπλά από κάτω, ώστε να μην καεί τραπεζομάντιλο ή τραπέζι.

iStock-535406090.jpg

Κολοκυθόσουπα βελουτέ (για 4 άτομα)

Υλικά

750 γρ. κίτρινη κολοκύθα

1 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

400 ml νερό ή ζωμό κότας ή λαχανικών

250 ml φρέσκο γάλα

1 κ.σ. βούτυρο

1 πρέζα μοσχοκάρυδο, τριμμένο

αλάτι, πιπέρι

200 γρ. κατίκι Δομοκού

100 γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα, ανάλατα, χοντροσπασμένα

Εκτέλεση

Κόβετε την κολοκύθα σε φέτες. Αφαιρείτε σπόρους και ίνες, τη λαδώνετε με πινέλο, τη βάζετε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, την καλύπτετε πρώτα με λαδόκολλα και έπειτα με αλουμινόχαρτο από πάνω και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 240°C , στις αντιστάσεις, για 30 λεπτά.

Σε μια κατσαρόλα λιώνετε σε χαμηλή φωτιά το βούτυρο και σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 5-7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει μαλακώσει λίγο χωρίς να πάρει χρώμα. Προσθέτετε το νερό ή τον ζωμό και το γάλα και αφήνετε να βράσουν.

Αφαιρείτε με ένα κουτάλι την ψίχα από την ψημένη κολοκύθα και τα ρίχνετε στην κατσαρόλα, σιγοβράζοντας για 15 λεπτά. Προς το τέλος αλατοπιπερώνετε, δοκιμάζετε την ένταση και προσθέτετε το μοσχοκάρυδο. Την πολτοποιείτε με το μίξερ χειρός ή τη μεταφέρετε σε μπλέντερ. Για απολύτως λεία υφή, την περνάτε από σουρωτήρι.

Σερβίρετε τη σούπα σε ζεστά μπολ ή βαθιά πιάτα. Βάζετε από μια μεγάλη κουταλιά κατίκι Δομοκού στο κέντρο κάθε πιάτου/μπολ και γύρω γύρω απλώνετε τα χοντροσπασμένα, καβουρδισμένα αμύγδαλα.

Της ταιριάζει πολύ το κοκκινοπίπερο (πάπρικα) απλό ή καπνιστό, γλυκό ή καυτερό.

iStock-1193685480.jpg

Καροτόσουπα με σελινόριζα

Υλικά (για 4-6 άτομα)

½ κιλό καρότα, μέτρια και μεγάλα, σε ροδέλες

1 μέτρια σελινόριζα, καθαρισμένη (περίπου 250 γρ.), σε κύβους

1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο

4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο

1 κ.γ. κάρι

1 κ.γ. μείγμα από τζίντζερ, κανέλα και γαρίφαλο

1 κ.γ. κουρκουμά, σκόνη

1 λίτρο ζωμό λαχανικών (σπιτικό ή έτοιμο, ψυγείου), καυτό

250-300 ml νερό, ζεστό

1 συσκευασία κατίκι Δομοκού

8-10 τρυφερά φύλλα από μαϊντανό ή σέλινο (όχι σέλερι)

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σε βαθιά κατσαρόλα, μόλις κάψει το λάδι, σε μέτρια φωτιά, σοτάρετε το κρεμμύδι για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να μαραθεί ελαφρά. Προσθέτετε τα μπαχαρικά και ανακατεύετε μια δυο φορές -όχι περισσότερο, αρκεί τόσο- με την κουτάλα ώστε να βγουν τα αρώματά τους. Ρίχνετε τα καρότα και τη σελινόριζα, το σκόρδο,  τον καυτό ζωμό και ακόμη 250 ml βραστό νερό.

Αλατοπιπερώνετε, σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε σε χαμηλή φωτιά τη σούπα για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα καρότα και η σελινόριζα.

Όταν είναι έτοιμα, πολτοποιείτε τη σούπα μέσα στην κατσαρόλα με ραβδομπλέντερ μας ή τη μεταφέρετε σε μπλέντερ. Για να πετύχετε τέλεια υφή, την περνάτε από λεπτό σουρωτήρι (οι επαγγελματίες το λένε σινουά και αν αγαπάτε τις βελουτέ, καλό θα είναι να προμηθευτείτε ένα). Δοκιμάζετε το αλατοπίπερο και σερβίρετε στα πιάτα. Με ένα κουτάλι βάζετε κατίκι σε κάθε πιάτο, στολίζετε με 1-2 φύλλα μαϊντανού ή σέλινου και πασπαλίζετε φρεσκοτριμμένο πιπέρι.