Επιστημονική έρευνα επισήμανε πως η τυροφαγία ενδέχεται να είναι το κλειδί για ταχύτερο μεταβολισμό και καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

 

Στο Πανεπιστήμιο Aarhus της Δανίας, επιστήμονες μελέτησαν το φαινόμενο γνωστό ως «Το Γαλλικό παράδοξο»: ότι δηλαδή οι Γάλλοι, ενώ καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών και κρασιού, έχουν καλή υγεία και ζουν πολλά χρόνια. Η έρευνά τους ανέδειξε πως οι τυροφάγοι έχουν υψηλό ποσοστό βουτυρικού οξέος, που συνδέεται με την μείωση της παχυσαρκίας και της χοληστερόλης και την αύξηση του μεταβολισμού…
Στους Γάλλους σημειώνεται μικρότερη συχνότητα καρδιαγγειακής νόσου και μέσο προσδόκιμο ζωής τα 82 έτη, ενώ η κατά κεφαλήν κατανάλωση τυριού ανέρχεται στα 23,9 κιλά το χρόνο. Οι Βρετανοί, που καταναλώνουν 11,6 κιλά τυρί ετησίως έχουν διπλάσιο ποσοστό καρδιαγγειακής νόσου και προσδόκιμο ζωής τα 81 έτη. Η Hanne Bertram του Πανεπιστημίου του Aarhus συνέκρινε δείγματα ούρων και κοπράνων 15 ανδρών, η δίαιτα των οποίων περιλάμβανε είτε τυρί είτε γάλα, ή κατανάλωναν βούτυρο, αλλά κανένα άλλο γαλακτοκομικό προϊόν. Αυτοί που έτρωγαν τυρί είχαν υψηλότερα επίπεδα βουτυρικού οξέος, χημική ένωση που συνδέεται με την μειωμένη παχυσαρκία και τον ταχύτερο μεταβολισμό. Συνδέεται επίσης με την μείωση της χοληστερόλης. Κατά την Bertram «αυτό το εύρημα υποδηλώνει τον ρόλο που παίζουν τα μικρόβια στο έντερο και ενισχύουν την σύνδεση μεταξύ του τυριού και του Γαλλικού Παραδόξου».

Ενώ το δείγμα αυτής της μελέτης είναι ομολογουμένως μικρής εμβέλειας, δεν είναι η μόνη που συνδέει την κατανάλωση τυριού με το Γαλλικό Παράδοξο. Άλλη έρευνα, που έγινε το 2012, ανέδειξε το ρόλο συγκεκριμένα του Ροκφόρ κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων και τη συμβολή του στην καλή υγεία και τη μακροζωία. Οι Δρ. Ivan Petyaev και Yuriy Bashmakov δήλωσαν πως το τυρί αυτό, γνωστό για τη μούχλα και τις «φλέβες» πράσινου χρώματος που το κάνουν τόσο αναγνωρίσιμο, έχει ειδικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που συντελούν στο Γαλλικό Παράδοξο. Στη μελέτη τους δημοσίευσαν: «Η παρατήρηση του φαινομένου μας δείχνει πως η κατανάλωση κόκκινου κρασιού μόνο δεν αρκεί για να εξηγήσει το παράδοξο. Ίσως λοιπόν κάποια άλλα συστατικά της τυπικής Γαλλικής διατροφής να ευθύνονται για το μειωμένο ποσοστό θανάτων από καρδιαγγειακές παθήσεις. Κάνουμε την υπόθεση ότι η κατανάλωση τυριού, ειδικά αυτή των ειδών με μούχλα, μπορεί να συντελεί στην εμφάνιση του Γαλλικού παραδόξου. Τα «μουχλιασμένα» τυριά, συμπεριλαμβανομένου και του Ροκφόρ, ενδέχεται να είναι καλύτερα για την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος».

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από αυτές τις περιορισμένες έρευνες είναι ενθαρρυντικά για τους τυροφάγους, ωστόσο, ακριβώς επειδή έγιναν σε περιορισμένο δείγμα, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να φτάσουμε στα άκρα. Μέτρον άριστον, όπως ακριβώς μάθαμε από τους αρχαίους προγόνους μας, και στο τυρί!

Πηγή: www.telegraph.co.uk