Πληθαίνουν οι επιστημονικές φωνές που υποστηρίζουν – βάσει ερευνητικών στοιχείων – πως τα πλήρη λιπαρά, όπως αυτά που έχει το τυρί, δεν απειλούν την υγεία μας.

Η τελευταία σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε μόλις τον περασμένο Ιούλιο στην Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφολογίας (American Journal of Clinical Nutrition) και διαπιστώνει πως όσοι καταναλώνουν τακτικά τυρί και άλλα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά, δεν έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακού ή εγκεφαλικού επεισοδίου, σε σχέση με όσους αποφεύγουν τέτοια προϊόντα.

Για την εν λόγω μελέτη, οι επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια Τέξας, Ουάσινγκτον, Tufts και Νέου Μεξικού, παρακολουθούσαν επί 22 χρόνια 3.000 ενήλικες, καταγράφοντας τις διατροφικές συνήθειες , την κατάσταση υγείας και τις αιτίες τυχόν θανάτων. Συμπέραναν πως η κατανάλωση τυριών και άλλων προϊόντων με πλήρη λιπαρά δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να συνδεθεί με αύξηση του κινδύνου καρδιαγγειακών επεισοδίων ούτε με τη συνολική θνητότητα.

Σε ανάλογα συμπεράσματα καταλήγουν ερευνητές από Πανεπιστήμιο του Οντάριο στον Καναδά, οι οποίοι σε πρόσφατο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, υποστήριξαν πως το τυρί δεν θεωρείται επικίνδυνο για την καρδιά, ακόμη και αν καταναλώνεται καθημερινά. Όπως ανέφεραν μάλιστα, το τυρί στην καθημερινή διατροφή όχι μόνο δεν βλάπτει αλλά μπορεί και να ωφελεί την υγεία!

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη, κατά τη μελέτη διατροφικών και επιδημιολογικών στοιχείων για πάνω από 200.000 άτομα, διαπιστώθηκε πως την καλύτερη υγεία είχαν όσοι έτρωγαν 3 μερίδες γαλακτοκομικά και μια μερίδα κρέας τη μέρα.

Φαίνεται λοιπόν πως οι νέες επιστημονικές ενδείξεις αλλάζουν όσα ξέραμε μέχρι σήμερα για την επικινδυνότητα ορισμένων κατηγοριών τροφών.

Έτσι, ενώ μέχρι πρότινος τα λιπαρά – και ειδικότερα τα κορεσμένα, τα οποία σε κάποιο ποσοστό περιέχονται στα τυριά – θεωρούνταν ο υπ’ αριθμόν ένα εχθρός της καρδιαγγειακής υγείας, πλέον, η επιστημονική κοινότητα τείνει να αναθεωρήσει.

Ψάξε τον «ένοχο» στη ζάχαρη και τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες

Η πλέον πρόσφατη επιστημονική βιβλιογραφία βάζει στο στόχαστρο τη ζάχαρη και τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, ως βασικούς διατροφικούς κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία και βέβαια ως σοβαρές απειλές του φυσιολογικού σωματικού βάρους.

Ανάλυση σχετικών στοιχείων, την οποία δημοσίευσε το Lancet, αναφέρει πως μετά από σύγκριση στοιχείων για 135.000 άτομα από 18 χώρες, διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που ακολουθούσαν διατροφή φτωχή σε υδατάνθρακες είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, σε σύγκριση με όσους ακολουθούσαν διατροφή φτωχή σε λιπαρά.

Κατόπιν αυτών, το γενικό συμπέρασμα των επιστημόνων της διατροφής είναι πως οι παγκόσμιες διατροφικές οδηγίες θα πρέπει να επανεξεταστούν υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων, ώστε να πάψει η καθολική «δαιμονοποίηση» του τυριού και άλλων τροφίμων που περιέχουν ζωικά λίπη.