• Αρχική
  • |
  • Ποιοι είμαστε
  • I
  • Επικοινωνία
  • I
  • Συχνές Ερωτήσεις
Cheese lovers
  • Παραγωγή
  • Τυριά του Κόσμου
  • Επικαιρότητα
  • Τυρί & Διατροφή
  • Συνταγές
  • Γευστικά ταξίδια
  • Πρακτικές Συμβουλές
  • Αρχική
  • Τυριά του Κόσμου

Τυριά του Κόσμου

Τυρολόγιο

Τυρολόγιο
  • Ελλάδα
  • Ιταλία
  • Ισπανία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Ανδόρρα
  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Δανία
  • Ισλανδία
  • Ιρλανδία
  • Φινλανδία
  • Λετονία
  • Γερμανία
  • Πολωνία
  • Αυστρία
  • Ουγγαρία
  • Σλοβακία
  • Ελβετία
  • Τσεχία
  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Βέλγιο
  • Βουλγαρία
  • Ρουμανία
  • Σερβία
  • Κροατία
  • Ρωσία
  • Κίνα
  • Τουρκία
  • Συρία
  • Ισραήλ
  • Γεωργία
  • Λίβανος
  • Ινδία
  • Ιαπωνία
  • Φιλιππίνες
  • Χιλή
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία
  • Μεξικό
  • Καναδάς
  • ΗΠΑ
  • Αίγυπτος
  • Νότια Αφρική
  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία

Νότια Ευρώπη

  • Ελλάδα
  • Ιταλία
  • Ισπανία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Ανδόρρα
  • Ελλάδα
  • Ιταλία
  • Ισπανία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Ανδόρρα

Βόρεια Ευρώπη

  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Δανία
  • Ισλανδία
  • Ιρλανδία
  • Φινλανδία
  • Λετονία
  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Δανία
  • Ισλανδία
  • Ιρλανδία
  • Φινλανδία
  • Λετονία

Κεντρική Ευρώπη

  • Γερμανία
  • Πολωνία
  • Αυστρία
  • Ουγγαρία
  • Σλοβακία
  • Ελβετία
  • Τσεχία
  • Γερμανία
  • Πολωνία
  • Αυστρία
  • Ουγγαρία
  • Σλοβακία
  • Ελβετία
  • Τσεχία

Δυτική Ευρώπη

  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Βέλγιο
  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Βέλγιο

Ανατολική Ευρώπη

  • Βουλγαρία
  • Ρουμανία
  • Σερβία
  • Κροατία
  • Ρωσία
  • Βουλγαρία
  • Ρουμανία
  • Σερβία
  • Κροατία
  • Ρωσία

Κεντρική Ασία

  • Κίνα
  • Κίνα

Δυτική Ασία

  • Τουρκία
  • Συρία
  • Ισραήλ
  • Γεωργία
  • Λίβανος
  • Τουρκία
  • Συρία
  • Ισραήλ
  • Γεωργία
  • Λίβανος

Νοτια Ασία

  • Ινδία
  • Ιαπωνία
  • Φιλιππίνες
  • Ινδία
  • Ιαπωνία
  • Φιλιππίνες

Νότια Αμερική

  • Χιλή
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία
  • Χιλή
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία

Κεντρική Αμερική

  • Μεξικό
  • Μεξικό

Βόρεια Αμερική

  • Καναδάς
  • ΗΠΑ
  • Καναδάς
  • ΗΠΑ

Αφρική

  • Αίγυπτος
  • Νότια Αφρική
  • Αίγυπτος
  • Νότια Αφρική

Αυστραλία

  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία
  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία

ΕΥΡΕΤΥΡΙO

  • Α
  • Β
  • Γ
  • Δ
  • Ε
  • Ζ
  • Η
  • Θ
  • Ι
  • Κ
  • Λ
  • Μ
  • Ν
  • Ξ
  • Ο
  • Π
  • Ρ
  • Σ
  • Τ
  • Υ
  • Φ
  • Χ
  • Ψ
  • Ω
  • A
  • B
  • C
  • D
  • E
  • F
  • G
  • H
  • I
  • J
  • K
  • L
  • M
  • N
  • O
  • P
  • Q
  • R
  • S
  • T
  • U
  • V
  • W
  • X
  • Y
  • Z

ΠΙΣΩ

Φέτα Π.Ο.Π

Χώρα: Ελλάδα

Η Φέτα, χωρίς αμφιβολία, αποτελεί το απόλυτο ελληνικό τυρί, αλλά και μακράν το δημοφιλέστερο, με την κατά κεφαλή κατανάλωση να φτάνει ή και να ξεπερνάει τα 12 κιλά ετησίως. Η τεχνική παρασκευής της περιγράφεται, σε αδρές γραμμές, ήδη στην Ραψωδία Ι της Οδύσσειας, ενώ η μέθοδος συντήρησης της σε άλμη, δείχνει φυσική για μια χώρα που περιβάλλεται από θάλασσα και δεν της έλειψε ποτέ το αλάτι. Το όνομά της, κατά την άποψη του καθηγητή Μπαμπινιώτη, προέρχεται από το ιταλικό fetta, που κι αυτό με τη σειρά του προέρχεται από το λατινικό υποκοριστικό offeta, το οποίο σημαίνει «μπουκίτσα»! Δηλαδή μάλλον σχετίζεται με τον τρόπο που συνήθως παρουσιάζεται στο τραπέζι μας , δηλαδή σε φέτες. Πάντως, οι πρώτες επίσημες καταγραφές του ονόματος, συναντώνται στα τέλη του 19ου αιώνα. Μέχρι τότε ήταν γνωστή ως «λευκός ελληνικός τυρός». Αναγνωρίσθηκε ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης από την Ελλάδα το 1994, αλλά η αντίστοιχη αναγνώριση της Ε.Ε. ήρθε μερικά χρόνια αργότερα, καθώς η Δανία, η Γερμανία και η Γαλλία διεκδίκησαν με προσφυγές το δικαίωμα να παράγουν και αυτές Φέτα. Τελικά, το 2002, κατοχυρώθηκε η μοναδικότητα της ελληνικής Φέτας, τουλάχιστον εντός των ορίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  • ΠροέλευσηΗπειρωτική Ελλάδα, Λέσβος
  • ΔομήΜαλακό, ημίσκληρο, σκληρό
  • ΓάλαΠρόβειο, κατσικίσιο ή μείγμα αυτών

Η ταυτότητα του τυριού

Τύπος τυριού και είδος γάλακτος:

Λευκό, μαλακό τυρί άλμης, που παράγεται από πλήρες παστεριωμένο πρόβειο γάλα, στο οποίο μπορεί να προστεθεί έως 30% κατσικίσιο.

Προέλευση:

Το γάλα μπορεί να προέρχεται από ολόκληρη την ηπειρωτική Ελλάδα και το νομό Λέσβου, που την εποχή αναγνώρισης της ΠΟΠ περιλάμβανε και τα νησιά Λήμνο και Άγιο Ευστράτιο. Οι εγκαταστάσεις παραγωγής και ωρίμανσης πρέπει επίσης να βρίσκονται στην πιο πάνω ζώνη.

Μέθοδος παραγωγής:

Το γάλα πήζει στους 33ο C περίπου, με τη βοήθεια πυτιάς. Μετά την πήξη του γάλακτος, το τυρόπηγμα τοποθετείται σε καλούπια για φυσική στράγγιση, χωρίς πίεση. Κατά τη διάρκεια της φυσικής στράγγισης και όταν στερεοποιηθεί το τυρόπηγμα, υποβάλλεται σε ξηρό αλάτισμα, με χονδρόκοκκο αλάτι. Κατά το στάδιο αυτό, αναπτύσσεται στην επιφάνεια του τυροπήγματος άφθονη μικροχλωρίδα, η οποία θα συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη των ειδικών οργανοληπτικών ιδιοτήτων της Φέτας. Μετά το ξηρό αλάτισμα και την τοποθέτηση του τυροπήγματος σε μεταλλικούς ή ξύλινους υποδοχείς (καλούπια), προστίθεται άλμη περιεκτικότητας σε χλωριούχο νάτριο 7% κατά βάρος. Οι υποδοχείς τοποθετούνται σε θαλάμους ωρίμανσης με ελεγχόμενες συνθήκες θερμοκρασίας έως 18ο C και σχετικής υγρασίας τουλάχιστον 85%. Η ωρίμανση της φέτας πραγματοποιείται σε δύο στάδια. Το πρώτο στάδιο λαμβάνει χώρα στις πιο πάνω συνθήκες και διαρκεί έως 15 μέρες. Το δεύτερο στάδιο πραγματοποιείται σε ψυκτικές εγκαταστάσεις, που εξασφαλίζουν σταθερή θερμοκρασία 2-4ο C και σχετική υγρασία 85% τουλάχιστον. Ο συνολικός χρόνος ωρίμανσης και στα δυο στάδια είναι 2 μήνες τουλάχιστον.

Τεχνικά χαρακτηριστικά:

Η Φέτα έρχεται στο εμπόριο σε κομμάτια με σχήμα σφηνοειδές ή ορθογώνιου παραλληλεπίπεδου. Το χρώμα της είναι χιονάτο λευκό, δεν έχει επιδερμίδα και η μάζα της είναι συμπαγής, μαλακή, με λίγες ή καθόλου οπές. Η μέγιστη υγρασία δεν επιτρέπεται να ξεπερνά το 58% κατά βάρος, η ελάχιστη λιποπεριεκτικότητα βρίσκεται στο 43% επί ξηρού (πρακτικά γύρω στο 23% στο τυρί ως έχει) και το αλάτι κυμαίνεται γύρω στο 2,5% αν και υπάρχουν και λίγο πιο αλμυρές εκδοχές.

Περιγραφή:

Καθώς από το νόμο επιτρέπεται η παρασκευή της σε ολόκληρη την ηπειρωτική Ελλάδα, καταλαβαίνει κανείς εύκολα ότι οι χαρακτήρες της Φέτας διαφοροποιούνται σε μεγάλο βαθμό, από περιοχή σε περιοχή, αλλά ακόμα και από τυροκόμο σε τυροκόμο. Μαλακιά ή σκληρή, βουτυράτη ή πικάντικη, ήπια ή περισσότερο αλμυρή, με χαρακτηριστικά αρώματα και πλούσια γεύση, παραμένει πάντα ένα μοναδικό τυρί.

Εποχικότητα:

Η περίοδος παραγωγής της ακολουθεί τη διαθεσιμότητα του πρόβειου γάλακτος, ενώ κάνει αισθητή την παρουσία της ολόκληρο το χρόνο στο ελληνικό τραπέζι.

Χρήσεις:

Κατ’ εξοχήν επιτραπέζιο τυρί, έχει επίσης αμέτρητες χρήσεις στη μαγειρική. Ταιριάζει ωραία με τα λαδερά, νοστιμίζει τις πίτες και αγαπά το λάδι, τη ρίγανη και τη … ρετσίνα! Εκτός από τη Ρετσίνα, τα πάει καλά επίσης με τα λευκά, ξηρά κρασιά, που διαθέτουν ισχυρή προσωπικότητα.

Φέτα Π.Ο.ΠΦέτα Π.Ο.ΠΦέτα Π.Ο.Π

Σχετικά Άρθρα

Πώς και για πόσο διατηρείται η φέτα στο ψυγείο;

341992 hearts

Πώς φτιάχνω άλμη

289554 hearts

 Τρεις νόστιμες συνταγές με φέτα!

200369 hearts
Sitemap
  • Παραγωγή
  • Τυριά του Κόσμου
  • Επικαιρότητα
  • Τυρί & Διατροφή
  • Συνταγές
  • Γευστικά ταξίδια
  • Πρακτικές Συμβουλές
Χρήσιμα Links
  • Επικοινωνία
  • Συχνές Ερωτήσεις
Ακολουθήστε μας
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Όροι χρήσης
cheeselovers © 2017. All rights reserved.
Created by  Steficon
Τα cookies είναι σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία του ιστοτόπου μας και για την βέλτιστη online εμπειρία σας.
Διαβάστε την πολιτική μας για τα cookies εδώ
Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένων που αποστέλλονται στο πρόγραμμα περιήγησης. Σε καμία περίπτωση τα cookies δεν περιέχουν προσωπικές πληροφορίες. Επιπλέον, με την χρήση των cookies δεν υπάρχει πρόσβαση στα έγγραφα ή αρχεία του υπολογιστή σας.

Η χρήση cookies διευκολύνει την ιστοσελίδα να απομνημονεύει πληροφορίες σχετικά με την επίσκεψη σας, συλλέγοντας χρήσιμα στοιχεία για τις προτιμήσεις αναζήτησης που έχετε. Έτσι, η εμπειρία αναζήτησης θα είναι βελτιωμένη την επόμενη φορά που θα μας επισκεφτείτε.

Παρακάτω, μπορείτε να ρυθμίσετε τα cookies που δέχεστε να λαμβάνετε. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε την πολιτική μας για τα cookies εδώ
Επιλέξτε τα cookies που επιθυμείτε: