• Αρχική
  • |
  • Ποιοι είμαστε
  • I
  • Επικοινωνία
  • I
  • Συχνές Ερωτήσεις
Cheese lovers
  • Παραγωγή
  • Τυριά του Κόσμου
  • Επικαιρότητα
  • Τυρί & Διατροφή
  • Συνταγές
  • Γευστικά ταξίδια
  • Πρακτικές Συμβουλές
  • Αρχική
  • Τυριά του Κόσμου

Τυριά του Κόσμου

Τυρολόγιο

Τυρολόγιο
  • Ελλάδα
  • Ιταλία
  • Ισπανία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Ανδόρρα
  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Δανία
  • Ισλανδία
  • Ιρλανδία
  • Φινλανδία
  • Λετονία
  • Γερμανία
  • Πολωνία
  • Αυστρία
  • Ουγγαρία
  • Σλοβακία
  • Ελβετία
  • Τσεχία
  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Βέλγιο
  • Βουλγαρία
  • Ρουμανία
  • Σερβία
  • Κροατία
  • Ρωσία
  • Κίνα
  • Τουρκία
  • Συρία
  • Ισραήλ
  • Γεωργία
  • Λίβανος
  • Ινδία
  • Ιαπωνία
  • Φιλιππίνες
  • Χιλή
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία
  • Μεξικό
  • Καναδάς
  • ΗΠΑ
  • Αίγυπτος
  • Νότια Αφρική
  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία

Νότια Ευρώπη

  • Ελλάδα
  • Ιταλία
  • Ισπανία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Ανδόρρα
  • Ελλάδα
  • Ιταλία
  • Ισπανία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • Ανδόρρα

Βόρεια Ευρώπη

  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Δανία
  • Ισλανδία
  • Ιρλανδία
  • Φινλανδία
  • Λετονία
  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Δανία
  • Ισλανδία
  • Ιρλανδία
  • Φινλανδία
  • Λετονία

Κεντρική Ευρώπη

  • Γερμανία
  • Πολωνία
  • Αυστρία
  • Ουγγαρία
  • Σλοβακία
  • Ελβετία
  • Τσεχία
  • Γερμανία
  • Πολωνία
  • Αυστρία
  • Ουγγαρία
  • Σλοβακία
  • Ελβετία
  • Τσεχία

Δυτική Ευρώπη

  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Βέλγιο
  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ολλανδία
  • Βέλγιο

Ανατολική Ευρώπη

  • Βουλγαρία
  • Ρουμανία
  • Σερβία
  • Κροατία
  • Ρωσία
  • Βουλγαρία
  • Ρουμανία
  • Σερβία
  • Κροατία
  • Ρωσία

Κεντρική Ασία

  • Κίνα
  • Κίνα

Δυτική Ασία

  • Τουρκία
  • Συρία
  • Ισραήλ
  • Γεωργία
  • Λίβανος
  • Τουρκία
  • Συρία
  • Ισραήλ
  • Γεωργία
  • Λίβανος

Νοτια Ασία

  • Ινδία
  • Ιαπωνία
  • Φιλιππίνες
  • Ινδία
  • Ιαπωνία
  • Φιλιππίνες

Νότια Αμερική

  • Χιλή
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία
  • Χιλή
  • Αργεντινή
  • Βραζιλία

Κεντρική Αμερική

  • Μεξικό
  • Μεξικό

Βόρεια Αμερική

  • Καναδάς
  • ΗΠΑ
  • Καναδάς
  • ΗΠΑ

Αφρική

  • Αίγυπτος
  • Νότια Αφρική
  • Αίγυπτος
  • Νότια Αφρική

Αυστραλία

  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία
  • Αυστραλία
  • Νέα Ζηλανδία

ΕΥΡΕΤΥΡΙO

  • Α
  • Β
  • Γ
  • Δ
  • Ε
  • Ζ
  • Η
  • Θ
  • Ι
  • Κ
  • Λ
  • Μ
  • Ν
  • Ξ
  • Ο
  • Π
  • Ρ
  • Σ
  • Τ
  • Υ
  • Φ
  • Χ
  • Ψ
  • Ω
  • A
  • B
  • C
  • D
  • E
  • F
  • G
  • H
  • I
  • J
  • K
  • L
  • M
  • N
  • O
  • P
  • Q
  • R
  • S
  • T
  • U
  • V
  • W
  • X
  • Y
  • Z

ΠΙΣΩ

Emmental

Χώρα: Ελβετία

Όπως συμβαίνει και με άλλα δημοφιλή ευρωπαϊκά τυριά, η ονομασία Έμενταλ περιγράφει μάλλον τύπο τυριού, παρά γεωγραφική προέλευση. Βλέπετε, αυτά τα τυριά είχαν την «ατυχία» να επεκταθεί η παραγωγή τους εκτός των ορίων της περιοχής ή ακόμα και της χώρας καταγωγής τους, πολύ πριν λειτουργήσουν οι νομοθεσίες και τα συστήματα, που συνδέουν τα χαρακτηριστικά ενός προϊόντος με την γεωγραφική του προέλευση. Έτσι, παρότι το Emmental κατάγεται από τις ελβετικές Άλπεις και πιο συγκεκριμένα από την ομώνυμη κοιλάδα του ποταμού Emme, στο Καντόνι της Βέρνης, όπου η τυροκομική παράδοση φτάνει πίσω τουλάχιστον στον 13ο αιώνα, σήμερα με αυτή την ονομασία παράγονται -σε πολύ μεγάλες ποσότητες και σε διάφορες χώρες- τυριά που διαφέρουν λιγότερο ή περισσότερο μεταξύ τους. Κοινό χαρακτηριστικό τους το αγελαδινό γάλα και οι «εμβληματικές» τρύπες στη μάζα τους. Εκτός από τα τυριά ευρείας κατανάλωσης, που καλύπτονται από την κοινόχρηστη ονομασία Emmental, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναγνωρίσει δύο Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης (ΠΟΠ) και δύο Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις (ΠΓΕ) για τα προϊόντα τριών χωρών, που παράγονται σε καθορισμένες ζώνες, από απαστερίωτο γάλα και με συγκεκριμένες προδιαγραφές, κυρίως από μικρές τυροκομικές μονάδες. Πρόκειται για το ελβετικό Emmentaler PDO, που πολλοί ονομάζουν «βασιλιά των ορεινών τυριών», το γερμανικό Allgäuer Emmentaler PDO από τα ορεινά της Βαυαρίας και τα γαλλικά Emmental de Savoie και Emmental français est-central, που ανήκουν στην κατηγορία ΠΓΕ.

  • ΠροέλευσηΕλβετία
  • ΔομήΣκληρό
  • ΓάλαΑγελαδινό

Η ταυτότητα του τυριού

Τύπος τυριού και είδος γάλακτος:

Σκληρό ή ημίσκληρο, κίτρινο τυρί, από αγελαδινό γάλα, παστεριωμένο στις περισσότερες περιπτώσεις, απαστερίωτο στις ΠΟΠ και ΠΓΕ.

Προέλευση:

Η προέλευση του γάλακτος καθορίζεται μόνο στην περίπτωση των ΠΟΠ και ΠΓΕ. Για τα υπόλοιπα Έμενταλ, μπορεί να χρησιμοποιηθεί αγελαδινό γάλα οποιασδήποτε προέλευσης.

Μέθοδος παραγωγής:

Όπως είναι κατανοητό, υπάρχουν αρκετές διαφορές στην τεχνική παραγωγής, από περιοχή σε περιοχή. Σε γενικές γραμμές πάντως, το γάλα πήζει στους 32ο C περίπου, με τη βοήθεια πυτιάς. Ακολουθεί διαίρεση και αναθέρμανση του τυροπήγματος στους 50-55ο C για 30 έως 90 λεπτά. Στη συνέχεια το στραγγισμένο τυρόπηγμα τοποθετείται σε καλούπια, «μαρκάρεται» με τα στοιχεία του παραγωγού και πιέζεται για τέσσερις ώρες τουλάχιστον, πριν εμβαπτισθεί σε άλμη για διάστημα μιας έως τεσσάρων ημερών. Μετά την ολοκλήρωση του αλατίσματος, αρχίζει η περίοδος της ωρίμανσης, οπότε, στη διάρκεια της αρχικής της φάσης, σχηματίζονται και οι χαρακτηριστικές οπές του Έμενταλ. Η ωρίμανση διαρκεί από 3 έως και 12 μήνες.

Τεχνικά χαρακτηριστικά:

Παραδοσιακά παράγεται σε μεγάλα, κυλινδρικά κεφάλια, με διάμετρο από 70 εκατοστά έως ένα μέτρο και βάρος από 60 έως 120 κιλά. Βέβαια, στην αγορά κατά κανόνα κυκλοφορεί σε διάφορες μορφές, κομμένο σε κομμάτια, σε φέτες ή τριμμένο. Η επιδερμίδα του είναι σκληρή, ξερή, με ανοιχτό κίτρινο χρώμα και η μάζα του ελαστική, με υποκίτρινο χρώμα και πολλές οπές, που το μέγεθός τους κυμαίνεται από αυτό του κερασιού μέχρι και του καρυδιού. Η μέγιστη υγρασία μπορεί να κυμαίνεται από 36 έως 40%, η ελάχιστη λιποπεριεκτικότητα ποικίλει, αλλά στις εκδοχές ΠΟΠ και ΠΓΕ βρίσκεται στο 45%, ενώ η περιεκτικότητα σε αλάτι είναι χαμηλή και δεν ξεπερνά το 1%.

Περιγραφή:

Ανάλογα με την προέλευση και την ωρίμανση, τα αρώματα του Έμενταλ μπορεί να θυμίζουν φρούτα, ξηρούς καρπούς, αλλά και βούτυρο, ενώ η γεύση του κινείται σε διαφορετικά επίπεδα έντασης, από το ήπιο έως το πληθωρικό, χωρίς ποτέ να γίνεται επιθετική.

Εποχικότητα:

Διαθέσιμο όλο το χρόνο.

Χρήσεις:

Κυρίως επιτραπέζιο τυρί, βρίσκει τη θέση του, στο πρωινό, σε σάντουιτς, σε ποικιλίες τυριών, αλλά και σε πίτσες, γκρατέν και ομελέτες. Οι πιο ώριμες εκδοχές του, που κατά κανόνα καταναλώνονται μόνες τους, ταιριάζουν με γεμάτα, πλούσια λευκά κρασιά, ελαφρά περασμένα από βαρέλι ή με την καινούργια κατηγορία, που ονομάζουμε «πορτοκαλί κρασιά».

EmmentalEmmental

Σχετικά Άρθρα

Τα πάντα για το φοντί. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένο; Μια συνταγή και οι απαντήσεις.

116157 hearts

Τι προσέχουμε όταν διαλέγουμε τυρί;

93019 hearts

Πλατώ τυριών: Η τέχνη των γευστικών συνδυασμών

55365 hearts
Sitemap
  • Παραγωγή
  • Τυριά του Κόσμου
  • Επικαιρότητα
  • Τυρί & Διατροφή
  • Συνταγές
  • Γευστικά ταξίδια
  • Πρακτικές Συμβουλές
Χρήσιμα Links
  • Επικοινωνία
  • Συχνές Ερωτήσεις
Ακολουθήστε μας
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Όροι χρήσης
cheeselovers © 2017. All rights reserved.
Created by  Steficon
Τα cookies είναι σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία του ιστοτόπου μας και για την βέλτιστη online εμπειρία σας.
Διαβάστε την πολιτική μας για τα cookies εδώ
Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένων που αποστέλλονται στο πρόγραμμα περιήγησης. Σε καμία περίπτωση τα cookies δεν περιέχουν προσωπικές πληροφορίες. Επιπλέον, με την χρήση των cookies δεν υπάρχει πρόσβαση στα έγγραφα ή αρχεία του υπολογιστή σας.

Η χρήση cookies διευκολύνει την ιστοσελίδα να απομνημονεύει πληροφορίες σχετικά με την επίσκεψη σας, συλλέγοντας χρήσιμα στοιχεία για τις προτιμήσεις αναζήτησης που έχετε. Έτσι, η εμπειρία αναζήτησης θα είναι βελτιωμένη την επόμενη φορά που θα μας επισκεφτείτε.

Παρακάτω, μπορείτε να ρυθμίσετε τα cookies που δέχεστε να λαμβάνετε. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε την πολιτική μας για τα cookies εδώ
Επιλέξτε τα cookies που επιθυμείτε: